Haklısınız. Sorum maksadını aşmış olabilir yanlış anlamayın. Pek tabii bizzat kullanmanız gerekmez, lakin konu görüntü olduğu için bizzat deneyiminiz oldu mu diye sordum.
Sonuç olarak, anladığım kadarıyla öneriniz sonrasında bu monitörü alanlar olmuş ve kullananlar olumlu olduğunu belirtmiş.
Sorun yok. OLED monitör seçme işi IPS gibi değil. IPS de aynı paneli kullansa bile arka aydınlatmanın kalitesi, homojenlik, sızma, OverDrive optimizasyonu gibi faktörler devreye girer, yani aynı paneli kullansa bile çok farklı gözükebilir, hatta hız farkı bile olabilir.
QD-OLED'de durum böyle değildir; arka aydınlatma olmadığı için homojenlik, renk gamut, tepki süresi, siyah performansı, metin netliği, ışık altındaki performans, yansıma, ışık sızması, glow vs bu tarz farklılıklar olmaz. Glow zaten IPS problemi OLED de yok, sızma arka aydınlatma olmadığı için yok. Arka aydınlatma olmadığı için renk gamut, kontrast oranı, tepki süresi vs aynı. Kullanılan kaplama Samsung'un geliştirdiği semi-glossy olduğu için marka fark etmez ışık altındaki performans, netlik ve metin netliği vs aynı. Tepki süresi keza yine aynı.
Yani bu kadar şeyi aynı olması demek, görüntünün birbirine çok benzemesi demektir. Parlaklık ve kalibrasyon haricinde farklılık göremezsiniz. Kalibrasyon da tüm markalarda kutusundan kalibre edildiğine dair rapor çıkıyor, yani sonuçların ortalama üstü olması çok yüksek. İnsan gözüde limitli olduğundan aradaki farkı anlamak daha zor oluyor. En büyük farklılık genelde parlaklık oluyor, bazı modellerde parlaklık limitleyici olduğundan birisi diğerine göre daha loş gözükebiliyor o kadar.
İstisna durumlarda var ama, genel olarak (%80-90) bu böyledir. Eğer aynı paneli ve aynı kaplamayı kullanan QD-OLED monitörleri yan yana koyarsanız ne kadar benzediğine şaşırırsınız.
Yani sallıyorum 35k ya Gigabyte, 45k ya ASUS görürseniz Gigabyte almanız çok daha mantıklıdır.
Ufak tefek farklılıklarda var ama, normal kullanıcı için önemsiz detaylar.
Yani QD-OLED'de şans faktörü bile çok düşük. W-OLED olsaydı homojenlik farkı olabilirdi şansa bağlı ama, o da yok. QD-OLED monitörler çok benzerdir. Fark yok demiyorum, ancak fiyat farkı 6-7K'yı geçiyorsa yüksek ihtimal markaya para ödüyorsunuz demektir.
Sorunlu monitörleri hariç tutuyorum, AW2725Q gibi mesela.