Bütçe
30.000-40.000 TL
@Lorien, benim elimde yok. Kendisi laptoptan söküp masaüstüne takacak. SSD ileride alınacak. Yani her türlü masraf olacak ama ertelenmiş olacak.

@Ayhan Dönmez, BIOS update yapmasa direkt 5600 MHz EXPO açıp kullanamıyor mu yani şimdi Micron çıkarsa?

Valla bana kalırsa da parça parça ama işte hem 8 bin fazlası çıkıyor hem de birleştirmesi sorun yaratır, aynı şehirde değiliz. O yüzden kendisi zorlanır.

Maalesef yeni Train algoritma gereği durum bu. 1.3.0.1 AGESA'da düzelip düzelmediği belli değil. O tam olarak çıktıktan sonra belli olur, şu an için sadece X870 çipsetlere geldi. O da ASUS'ta mevcut. 9950X3D2 desteği ile beraber belki bu durumun üzerinde de durmuşlardır ekstra, net yorum yapamıyorum. Yeni Train algoritmasının adı Bank Refresh Mode. BIOS Update sonrası bu artık Mixed geliyor ve Micron Boot etmiyor, etse de BSOD veriyor ya da stabil olmadığından Drop yapıyor. Tek bir senaryo yok, bu modu Mixed yerine eskiden olduğu gibi Normal Mode çekerse mevcut durumun düzelme şansı var. Hiçbir türlü düzelmezse Samsung ya da Hynix gerekecek.

ASUS için BIOS kısmını ve SMU, buradan takip etmeniz uygun olur:

@Ayhan Dönmez, @LH44 kasa ve CPU fan değişimi ile şu sistem nasıl olur?

Fena değil gibi. RAM de sorun olmaz sanırım Intel sistemde.

Micron DDR5'te direkt olarak sorun. :D Yabana atmamak lazım. Her şeyden önce, bu bütçede AM5 ilk öncelik bence. Core Ultra için kesenin ağzını açmak lazım, diye düşünüyorum. AM5, Budget tarafında rakipsiz. Burada anakart da çok giriş seviye kalmış, örneğin LGA 1700'de H610 çipsette XMP desteği yoktu, modüller 6000 açılamıyordu. H810 bunun ağabeyi, bunda bu sıkıntı olup olmadığını araştırmadım. Intel'deki çipset limitasyonları, AMD'ye göre çok daha katı. Ama Core Ultra olduğundan 6000 verecektir, diye düşünüyorum. Diğer UV, OC vs. gibi ayarlar hepsi kapalı ve limitli olacaktır. Manuel izin vermez Intel tarafı hiçbir şekilde. Z serisi almak lazım Intel'de yani kabaca, belki B760. Core Ultra'da B860 olur.

Burada hedef de önemli tabii, ben ama AM5'te 7500F, B650M-R, 1x16 6000 CL30 vs. olarak düşünüldüğünde, Core Ultra ve LGA 1700 olarak kıyaslarsak AM5'i rakipsiz görüyorum. Intel giriş seviyesi çok başarılı değil, önerilmeme sebebi de genel olarak konularda o. Kesenin ağzını açmak lazım Intel için her daim.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez, konuda attığım 40 binlik sisteme B650M-R ve 5600 MHz CL36 eklentisi yapıp aldıracaktım, öyle aşağı yukarı 42.500 TL falan tutuyordu da stok bitirmişler maalesef.

Aynı sistemin farklı fiyatlı hali var sitede, 45.600 TL ediyor ayni değişiklerle. Bulamazsak onu alacağız gibi.

Hiç öyle timing ayarlaması, OC, UV falan uğraşacak bir insan değil, dümdüz sistemi açıp oyun oynayacak. O yüzden Intel sistem de uygun gibiydi, anakartı B860 seçeriz aslında.

Bir de Micron çok uyumlu değil dediğinize göre ama gerçekten bu kadar sistemi çöp edecek kadar sorunlu bir RAM ise niçin satıyorlar onu da anlamadım. Yani dümdüz insan bile PC'yi açıp kullanamayacaksa bu RAM ile, üretilmesi bile mantıksız geldi. EXPO'sunu falan test etmiyorlar mı hiç?

@Ayhan Dönmez, konuda attığım 40 binlik sisteme B650M-R ve 5600 MHz CL36 eklentisi yapıp aldıracaktım, öyle aşağı yukarı 42.500 TL falan tutuyordu da stok bitirmişler maalesef.

Aynı sistemin farklı fiyatlı hali var sitede, 45.600 TL ediyor ayni değişiklerle. Bulamazsak onu alacağız gibi.

Hiç öyle timing ayarlaması, OC, UV falan uğraşacak bir insan değil, dümdüz sistemi açıp oyun oynayacak. O yüzden Intel sistem de uygun gibiydi, anakartı B860 seçeriz aslında.

Bir de Micron çok uyumlu değil dediğinize göre ama gerçekten bu kadar sistemi çöp edecek kadar sorunlu bir RAM ise niçin satıyorlar onu da anlamadım. Yani dümdüz insan bile PC'yi açıp kullanamayacaksa bu RAM ile, üretilmesi bile mantıksız geldi. EXPO'sunu falan test etmiyorlar mı hiç?

Zaten son kullanıcıdan çekildi Micron DDR5 tarafında şu an için, mevcut krizden dolayı tamamen AI kaydı. Alanlar da sonrasında iade etti. Bu Intel sistemde XMP sorun yaşayacağını yine de sanmıyorum ben. Ama 7500F ve B650M-R kombinasyonu ve performansı mevcutken, Intel alınmaması lazım. Zaten limitasyonlar da AMD tarafına göre Intel'de çok katı. H610'da dediğim gibi 12400F-13400F vs. tercih edenler 6000 MT/s için anakart değişmesi gerekti. Intel'de bu tarz saçmalıklar var. H810 oluşu ve Core Ultra oluşu sebebiyle sıkıntı yaşatmayacağını düşünüyorum yine de. Ama mevcut fiyatı ve bütçe itibarıyla kesinlikle 7500F, B650M-R yönelinmesi lazım. RAM'ler de artık Micron gelirse yapacak bir şey yok, bir şekilde EXPO açık halde stabilite yakalamaya çalışılacak. Önemli olan oyunlardaki can sıkıcı Drop vs. gibi sorunları yapmasın. Öylesi çok daha kötü çünkü.

Forumda çok fazla konu var, çözüm de hep Hynix modüllere geçiş ile sağlandı. Çok yüksek oranda böyle. AM5 tarafı özellikle çok sorunlu, Micron başarısız bir çip olduğundan ve Train algoritması uygunsuzluğundan. Temel nedenler bunlar. Giriş seviye H810, A620 gibi kartlar da iyi Train edemiyor, terminasyonları uygunsuz ayarlıyor. Tek bir faktör yok açıkçası. H çipset ve A çipsetten genel olarak kaçmak lazım ama, mantık dahilinde değil. Kimse de hiçbir forumda önermez.

Ben en sorunsuzu olmasını isterim, herkese de özellikle bu şekilde öneri yapılıyor. Diğer forumlarda da takip ediyorum, özellikle A ve H çipsetler çok tavsiye edilmiyor, giriş seviyesi ve en kati limitasyonlar bu çipsetlerde. Sadece EXPO/XMP kafasında bu kartlar çünkü. LGA 1700'de XMP de açılamıyordu hatta, H810 tarafını araştırmadım ama Core Ultra'da öyle bir saçmalık olmayacaktır, diye düşünüyorum. Micron da yine AM5 gibi orada sorun yaratmayacaktır. XMP sorunsuz açılır açılmasına Core Ultra'da, ama bu fiyat bandında 7500F ve B650M-R ikilisi varken ona göre dizayn etmek lazım. RAM konusu da umarım şanssızlık olmaz, olursa da Manuel vs. uğraşmak gerekebilir. Micron işi şansa kalıyor, AM5'te dahi hiç sorun yaşamayan var. Ya da sorunların ardı arkası kesilmeyen de var. Boot etmeyip sarı yakan mı dersin, yoksa Boot edip BSOD veren mi dersin? Ya da en kötüsü sorunsuz Boot edip ve testleri geçip, oyunlarda Drop yapması. Böylesi de var. DDR5 böyle bir platform, D4'teki matürite ve stabilite bence halen daha sağlanmadı. Hynix ve Samsung B-die harici zaten diğerleri frekans dahi veremiyor ya da Manuel Tuning kapalı. Bir de RAM krizi vurduğu için üzerine gidemediler belli ki. Mevcut durumdan ben de çok hoşnut değilim açıkçası, o yüzden yapılabilen tavsiyeler çok kısıtlı. Son kullanıcı sorun yaşamaması adına özet olarak durumlar bu şekilde.

@Ayhan Dönmez, @LH44 kasa ve CPU fan değişimi ile şu sistem nasıl olur?

Fena değil gibi. RAM de sorun olmaz sanırım Intel sistemde.

Sistemdeki RAM yüksek ihtimalle Samsung M ancak şu krizden kaynaklı eski çipler dağıtıma geçti. Yani risk.
Onun harici evet, soğutucu (A3120TRA vb.) ve kasa (VG3400S, CMT218) ile alınabilir.
İntel'in alt seri bir modeli ve giriş seviye bir anakart var tabii, bunun farkındasınızdır.

@Ayhan Dönmez hocam gibi burada AM5 öneririm temel olarak.

https://share.google/7a5y8exxKRtWDIPBX bu sistem indirime girerse düşünülebilir.
https://share.google/d0nGL9wDTB2FVL1Wo bu arada sistemin stoğu görünüyor, bi' kontrol edin isterseniz. RAM'i satılıp adam akıllı bir model alınabilir. Anakartı B650M-R yapmak yeterli şu halinde.