30.000 TL'ye AM4 sistemi AM5'e yükseltme önerisi

Bütçe
30.000 TL

cartel 3

Yetkin
Merhaba arkadaşlar, yeni bir sistem toplayacagım ve toplamışken de güncel olsun istedim. Şu anda B550M-A Wi-Fi, Ryzen 5 3600X, 2x16 DDR4 kullanıyorum. Bana başka bir bilgisayar daha gerekiyor. Kendi sistemimi yükseltip eski anakart işlemci ve ramlarimi diğer kasaya aktarmak istiyorum. Ekran kartım, kasam şimdilik var.

Kendi bilgisayarıma AM5, DDR5 parçalar almak istiyorum. Aklımda şöyle şeyler var.

Benim için estetik de çok önemli. O yüzden siyah ve ATX anakart tercih ettim. Bu arada buradaki SSD diğer kasada kullanılacak o yüzden çok önemli değil. Sizce bu fiyat bandında başka tercih edebileceğim neler var? Teşekkürler.

Sırf estetik görünsün diye ATX anakart mı istiyorsunuz doğru mu anladım?

Son düzenleme:

B850M-K öneriyorum, @SalimBdk onaylı... RAM olarak bütçe varsa Patriot 1x16 6000 CL30 x2, bütçe yoksa x1 uygundur... Kit şartı yok, birebir aynı modül olması yeterlidir...

EXPO açmazdan önce BIOS update yapılmalı AM5 sistemlerde...

Estetik şartı varsa bütçe x2 olur, biraz piyasa araştırması lazım... @cartel

@cartel BIOS güncellemeden EXPO ya da PBO açmayın, onun haricinde kart sağlam...

Teşekkürler hocam. B850M-K yeterli yani değil mi? Faz değerleri nasıl? İleride 9800X3D gibi bi işlemciye geçsem yeterli olucak seviyede mi? B850 Eagle nasıl olur?

Şimdi RAM için B850M-K mantıklı. Bunun dışında VRM ve MOSFET kalitesi berbat yalnız.
Ryzen 9 7900X ile test edilmiş. 160 W CPU yükünde ve sonuç şöyle:
B850M-K: 83,7 Celcius,
B850M-K' da 8+2 discrete MOSFET tasarımı var.

RAM OC dışında B850M-K alınmaz.

Bendeki anakart mesela B650M DS3H anakartı aynı testte 61 Celcius.
Bendeki anakart mesela 7950X ile (200W) 1 saat Cinebench R23 testinde 80 derecenin altında kaldı.
Her şey faz sayısı vs. değil. Bendeki MOSFET ve sürücü devresi tek bir power stage içinde.

Burada bunları yazmamın nedeni şu; B850M-K RAM OC açısından en iyi f/p bir kart ancak kalitesiz bir kart maalesef. RAM OC dışında her şeyi falso. Bunu söyleyeyim dedim uzun süredir forumda sürekli öneriliyor bu kart çünkü. Daha çok fazla detay var ancak konuyu dağıtmayayım.

@Ayhan Dönmez hocanın söylediği NZXT kart mantıklı. Hem estetik olarak güzel, hem de ATX. mATX ciddi manada kasada minik duruyor. Ben de memnun değilim.

1 DPC ille isteniyorsa malzeme kalitesi olarak fark atan B850M Force düşünülür. Bağımsız testlerde VRM ve MOSFET kalitesi ortada.

B850M-K' da RA12B/RA14B MOSFETler kullanılıyor ve discreet bir şekilde. Performans verilerine ulaşılamıyor bu MOSFETlerin çünkü kalitesiz.

Yani sadece faz sayısı veya 1 DPC olması ile kartın genel kalitesinin alakası yok. 6 fazlı kart olan benim kart mesela high-end CPUları uzun oyun seansları ve uzun süreli yükte VRM ve MOSFETleri yormadan tertemiz soğutarak işine bakıyor.

200W çeken bir oyun var mı? Oyun için zaten yeterli bir model. Render alacak kişiye tavsiye edilmez tabii orası ayrı ama oyun için yeterli.

Render alanda gitsin bir zahmet 12+ mosfetlere baksın. Duruma göre seçmek daha iyidir. Oyun için alınan sisteme gidip 21 fazlı bir anakart almakta ütopya olur.

200W çeken bir oyun var mı? Oyun için zaten yeterli bir model. Render alacak kişiye tavsiye edilmez tabii orası ayrı ama oyun için yeterli.
Mesele bu değil. 160W çekerken ki bu 9800x3D Package Power trackingi 160W'ı görüyor. Şimdi benim anlatmak istediğim bu değil. Bakın mesela ben elimdei anakart ile AM5 soketi kapatırım. Bağımsız testlerde var gidip araştırın 160W güç civarında 83-84 Celciuc VRM sıcaklığı görüyor bu kadar. 1 DPC evet ama bunun dışında bir avantajı yok. B850M Force aynı 160W güçte ise 70 Celcius.

Yarın bir gün Zen7 geldiğinde mesela tek CCD 14 çekirdek bir X3D'yi taktığında cortlar B850M-K. Olay burada yatıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…