Şimdi RAM için B850M-K mantıklı. Bunun dışında VRM ve MOSFET kalitesi berbat yalnız.
Ryzen 9 7900X ile test edilmiş. 160W CPU yükünde ve sonuç şöyle:
B850M-K: 83,7 celcius,
B850M-K'da 8+2 discrete MOSFET tasarımı var.
RAM OC dışında B850M-K alınmaz.
Bendeki anakart mesela B650M DS3H anakartı aynı testte 61 celcius.
Bendeki anakart mesela 7950X ile (200W) 1 saat Cinebench R23 testinde 80 derecenin altında kaldı.
Her şey faz sayısı vs. değil. Bendeki MOSFET ve sürücü devresi tek bir Power stage içinde.
Burada bunları yazmamın nedeni şu; B850M-K RAM OC açısından en iyi F/P bir kart ancak kalitesiz bir kart maalesef. RAM OC dışında her şeyi falso. Bunu söyleyeyim dedim uzun süredir forumda sürekli öneriliyor bu kart çünkü. Daha çok fazla detay var ancak konuyu dağıtmayayım.
@Ayhan Dönmez hocanın söylediği NZXT kart mantıklı. Hem estetik olarak güzel, hem de ATX. mATX ciddi manada kasada minik duruyor. Ben de memnun değilim.
1 DPC ille isteniyorsa malzeme kalitesi olarak fark atan B850M Force düşünülür. Bağımsız testlerde VRM ve MOSFET kalitesi ortada.
B850M-K'da RA12B/RA14B MOSFET'ler kullanılıyor ve discreet bir şekilde. Performans verilerine ulaşılamıyor bu mosfetlerin çünkü kalitesiz.
Yani sadece faz sayısı veya 1 DPC olması ile kartın genel kalitesinin alakası yok. 6 fazlı kart olan benim kart mesela high-end cpuları uzun oyun seansları ve uzun süreli yükte VRM ve mosfetleri yormadan tertemiz soğutarak işine bakıyor.