Bende Windows 11 Pro 4.5-6 GB civarı kullanıyor boşta. Opera da 10 sekme Discord ve herhangi bir oyun toplamda genelde 20 GB altında oluyor kullanım ve 48 GB RAM var. Sadece oyun ile 16 GB altında oluyor çoğu zaman.

1786966432210.webp

Visual Studio + Visual Studio Code + Chromium. Proje derleme sırasında bile 8 GB'yi zor geçiyor.

Tam aksine Linux'ta RAM dolduğunda OOM hatası alıyordum, Windows'ta agresif caching var performans artması için. Bu sebeple RAM biraz şişkin gibi görünüyor. Windows, RAM yönetiminde çok daha başarılı diğer sistemlere göre.

AI sunucularina ve GPU'larina deli gibi cip yedirdikleri icin maalesef luks haline geldi. DDR5 ilk ciktiginda bile boyle degildi.
Son kullanıcı nefsine doymak bilmediği için bilgisayar parçaları alımında mecbur kurumsal alana çevrildi, çip krizi olduğu yok.

Tam aksine Linux'ta RAM dolduğunda OOM hatası alıyordum, Windows'ta agresif caching var performans artması için. Bu sebeple RAM biraz şişkin gibi görünüyor. Windows, RAM yönetiminde çok daha başarılı diğer sistemlere göre.

Son kullanıcı nefsine doymak bilmediği için bilgisayar parçaları alımında mecbur kurumsal alana çevrildi, çip krizi olduğu yok.

Uzun suredir okudugum en sacma yorum. OpenAI, Claude gibi sirketler her gun kullandigimiz agent'lar ve bunlari egittikleri veri merkezleri icin surekli RAM satin aliyor ve bu da Micron gibi sirketlerin isine geliyor. Hem daha fazla kazaniyorlar hem de topluca satis yapiyorlar iste bunu anlamak bu kadar zor olmamali. Senin benim alacagimiz 32GB RAM ile ne doymak bilmez nefsi komik olmayin.

8 GB laptopa daha güncel ve driverlardan sorun yaşamasın diye Windows 10 LTSC'den Windows 11 Home'a geçirtim. Laptop şimdi fanı hiç susmuyor ve RAM kullanımı hep 6-7GB civarı. Bir şirket bile Linux'ta son kullanıcıya özel güzel bir dağıtım çıkaramadı ya saçmalık.

Gene suçlu biz olduk.

Uzun suredir okudugum en sacma yorum. OpenAI, Claude gibi sirketler her gun kullandigimiz agent'lar ve bunlari egittikleri veri merkezleri icin surekli RAM satin aliyor ve bu da Micron gibi sirketlerin isine geliyor. Hem daha fazla kazaniyorlar hem de topluca satis yapiyorlar iste bunu anlamak bu kadar zor olmamali. Senin benim alacagimiz 32GB RAM ile ne doymak bilmez nefsi komik olmayin.
Günümüzde insanların doyumsuzluğunu görmemişsiniz, Nvidia bile artık son kullanıcıyı çoktan düşünmeyi bıraktı. Hexdecimal kodları okuyun da ne kadar israf ettiklerini görün programların, bakalım ne kadar doğru söylediğim? Tek haklı olduğunuz konu Micron gibi bellek markalarının çok para kazandığı ve bu bahsettiğim açıktan yararlanmalarıdır.