kimsesiz

Başarılı
Sistemimde tek parça 32 GB RAM var ve ben bunun yanına 16 GB RAM eklemek istiyorum. Aynı model RAM'in 16 GB olanını yanına eklesem sıkıntı olur mu?

Oyun oynuyorsan son derece gereksiz hatta stabiliteyi bozacak olan durumdur. Bilgisayardaki amacın nedir ne yapıyorsun?
32 nin yanına 32 eklerse gücü dengeler ama stabiliteyi neden bozsun? tek modül 32 ye nazaran tüm yükünü tek tarafa vermekten ziyade güç tüketimini azaltır ram performansı bir tık artabilir.

RAM aynı marka aynı model RAM takmanız gerekir ve RAM'in de Dual channel desteklemesi gerekir. Tabii bu söylediklerim stabilite için yoksa çok ta bir önemi yok denebilir ama mavi ekran yeme olasılığınız yüksektir bu şekilde.

Merhaba sıkıntı olmaz dediğiniz gibi ise, RAM voltajı,na dikkat et sadece aynı marka madel olup ta RAM voltaj değeri farklı olmasın o konuda dikkat et, 32 GB olan RAM, in 1.5. volt değere sahipse aynı model 16,lık RAM,inde o değer voltaj olduğundan emin ol 1.8 veya 1.4. 1.35 olmasın yani, Anakart RAM slotu,nun da desteklediği RAM voltajını aşan voltaj değerine sahip RAM almamaya dikkat et yani.
Aynı marka model demişsin ancak olabilme ihtimaline karşın bunları bilgi amaçlı yazdım.

Sistemimde tek parça 32 GB RAM var ve ben bunun yanına 16 GB RAM eklemek istiyorum. Aynı model RAM'in 16 GB olanını yanına eklesem sıkıntı olur mu?
Platform hangisi? Dual çalışmaz tam olarak, flex çalışıyor. Tek 32 bırak ya da 2x32, aynı kanalda biri 32 diğeri 16 sağlıklı değil, ama aynı kanalda 32+32 ve 48+48 eklesen daha az sorun olur. A kanalına 32+16 takacaksın şu anda anladığım kadarıyla.

AM5 ise çok sorun olmaz ama boot sorunu yaşayabilirsin, training algoritması değişiyor, BIOS kaynaklı sıkıntılar var.

@Bandırmalı1965 hoca daha iyi bir açıklamada bulunabilir, kendisi XOC'ci.

Platform hangisi? Dual çalışmaz tam olarak, Flex çalışıyor. Tek 32 bırak ya da 2x32, aynı kanalda biri 32 diğeri 16 sağlıklı değil ama aynı kanalda 32+32 ve 48+48 eklesen daha az sorun olur. A kanalına 32+16 takacaksın şu anda anladığım kadarıyla.

AM5 ise çok sorun olmaz ama boot sorunu yaşayabilirsin, training algoritması değişiyor, BIOS kaynaklı sıkıntılar var.

@Bandırmalı1965 hoca daha iyi bir açıklamada bulunabilir, kendisi Xoc'ci.

Hocam dediğiniz gibi Flex oluyor.

Normalde 32+32/16+16'larda ikisi de 16+16 olurken çift kanal.

Böyle bir olayda 16 GB ek RAM'ın 16 GB'si klasik Dual çalışıyor 32 GB RAM'ın ise sadeve 16 GB'si Dual geri kalan 16'sı düz çalışıyor ancak büyük ihtimal stabil olmayacaktır ne kadar sorun çıkarmıyor desekte mantıklı değil. Belki Memory trainingde bile sorun yaşanabilir sonradan 32 GB eklenmeli bence para biriktirilip zaten DDR5'te Single Channel'in performans kaybı daha az DDR4'e göre.