Bütçe
35.000 TL
Evet hocam aynen öyle dediğiniz gibi her şeyi bir arada olsun dersek en az 55-60 harcamamız gerekiyor.
Bu arada en son paylaştığımı aldım birkaç saat önce sipariş geçtim bakalım inşallah sıkıntı olmadan sağ salim gelir uzun süredir sorunsuz kullanırım. Tek eksisimi diyeyim yoksa ne diyeyim bilmiyorum ama 8x8 RAM olması. RAM yükseltme gibi bir düşüncem olmadığı için de pek önemi olmaz galiba yeter herhalde değil mi?

2*8 de bant genişliği artıyor çift kanal performansı tek kanala göre daha iyi saniyede işlenen verinin miktarı artıyor yani 100 GB'lık bir video üzerinde oynama yapıyoruz diyelim 2*8 de mi daha rahat bu işlemi gerçekleştiririz 1*16 da mı 2*8 deriz bir kanalda X bit veri işleniyor siz tek kanal sistem kullandığınızda 16 GB'lık ama X bitlik veri aktarabileceğiniz bir donanıma sahip olursunuz 2*8 sistemde yine bir kanal X bittir ama siz iki kanalı da kullandığınız için 2X veri işlersiniz. Bunu kaba hesap anlattım iki katı verim alınıyor gibi bir algı oluşmasını istemem %8 belki %10'un üstü daha fazla verim alınıyordur ama veri işlemede çok etkili onu biliyorum zaten veri merkezlerinde de çok kanallı sistemler kullanılıyor.
Söyleyebileceğim tek şey şu aldıktan sonra pişmanlık yaşamamanız adına söylüyorum forumlarda bilgisayarda takılmalar olduğunu ve bios/sürücü güncellemesi yapıldıktan sonra düzeldiğini söyleyenler var Armoury Crate silindiği zaman takılmanın düzeldiğini söyleyenler var gerçekten de ani takılmalar oluyor ben de elime aldığım gibi bu sorunu yaşamıştım CPU'nun grafik birimi ile GPU arası geçişlerde bilgisayar takılıyor bu takılma bilgisayarın kullanılan programa göre grafik birimini seçmesinden dolayı geçiş anında yaşanıyor diye biliyorum bilgisayarın ayarlarından düzeltiliyor NVIDIA kontrol paneli üzerinden ekran kartını seçer ve güç seçeneklerini de performansa alırsanız sorun yaşamazsınız.

2*8 de bant genişliği artıyor çift kanal performansı tek kanala göre daha iyi saniyede işlenen verinin miktarı artıyor yani 100 GB'lık bir video üzerinde oynama yapıyoruz diyelim 2*8 de mi daha rahat bu işlemi gerçekleştiririz 1*16 da mı 2*8 deriz bir kanalda X bit veri işleniyor siz tek kanal sistem kullandığınızda 16 GB'lık ama X bitlik veri aktarabileceğiniz bir donanıma sahip olursunuz 2*8 sistemde yine bir kanal X bittir ama siz iki kanalı da kullandığınız için 2X veri işlersiniz. Bunu kaba hesap anlattım iki katı verim alınıyor gibi bir algı oluşmasını istemem %8 belki %10'un üstü daha fazla verim alınıyordur ama veri işlemede çok etkili onu biliyorum zaten veri merkezlerinde de çok kanallı sistemler kullanılıyor.
Söyleyebileceğim tek şey şu aldıktan sonra pişmanlık yaşamamanız adına söylüyorum forumlarda bilgisayarda takılmalar olduğunu ve bios/sürücü güncellemesi yapıldıktan sonra düzeldiğini söyleyenler var Armoury Crate silindiği zaman takılmanın düzeldiğini söyleyenler var gerçekten de ani takılmalar oluyor ben de elime aldığım gibi bu sorunu yaşamıştım CPU'nun grafik birimi ile GPU arası geçişlerde bilgisayar takılıyor bu takılma bilgisayarın kullanılan programa göre grafik birimini seçmesinden dolayı geçiş anında yaşanıyor diye biliyorum bilgisayarın ayarlarından düzeltiliyor NVIDIA kontrol paneli üzerinden ekran kartını seçer ve güç seçeneklerini de performansa alırsanız sorun yaşamazsınız.

Çok güzel açıklamışsınız sağ olun. 8x8 olmasına bütün kıvıranları görüyorum hep de ondan sormuştum. Demek ki iş tamamen farklıymıs bunu ogrenmen iyi oldu cidden. Alınmış alınmıştır tabii orası ayrı pişman olmam inşallah o dediğiniz takilma konusunda. Eğer olursa da dediğiniz gibi halledebilirim umarım. Şu an tek şeyin kurulum yaparken bayağı zorlanmış genelde herkes. O yüzden bakalım inşallah sorunsuzca yaparım.

Çok güzel açıklamışsınız sağ olun. 8x8 olmasına bütün kıvıranları görüyorum hep de ondan sormuştum. Demek ki iş tamamen farklıymıs bunu ogrenmen iyi oldu cidden. Alınmış alınmıştır tabii orası ayrı pişman olmam inşallah o dediğiniz takilma konusunda. Eğer olursa da dediğiniz gibi halledebilirim umarım. Şu an tek şeyin kurulum yaparken bayağı zorlanmış genelde herkes. O yüzden bakalım inşallah sorunsuzca yaparım.
8x8 olsa ben de burun kiviririm tabii. Cift kanal olduguna bakmaksizin, 16 GB RAM gunumuzde biraz yetersiz kaliyor. Benim de Asus ROG laptopum vardi i5 10300H islemci + GTX 1650 Ti ve 16 GB RAM (8 GB x 2). O laptopu kullandigim zamanlar sadece WIndows kullaniyordum tabii. Wise Memory Optimizer diye bir uygulama olmadan laptopu kullanmam imkansiz hale gelmisti. Ilk baslarda sorun olmuyor ama laptopu kullanidkca arkaplanda calismasi gereken uygulama ve servislerin de sayisi artiyor ve iyice tikanilik oluyor. O Wise Memory Optimizer denen uygulama ile RAM'i surekli bosaltip yer aciyordum. Gunumuzde artik 32 GB RAM daha cok onerilir hale geldi. 2 tane 16 GB RAM takmak en ideali. Artik laptopta 16 GB RAM geliyorsa yapacak bir sey yok, zaten bu butceye bundan daha yuksegi gelecegini de sanmam. Ama ileride 2 tane SODIMM 16 GB RAM alip takmayi kesinlikle bir dusunun derim.

8x8 olsa ben de burun kiviririm tabii. Cift kanal olduguna bakmaksizin, 16 GB RAM gunumuzde biraz yetersiz kaliyor. Benim de Asus ROG laptopum vardi i5 10300H islemci + GTX 1650 Ti ve 16 GB RAM (8 GB x 2). O laptopu kullandigim zamanlar sadece WIndows kullaniyordum tabii. Wise Memory Optimizer diye bir uygulama olmadan laptopu kullanmam imkansiz hale gelmisti. Ilk baslarda sorun olmuyor ama laptopu kullanidkca arkaplanda calismasi gereken uygulama ve servislerin de sayisi artiyor ve iyice tikanilik oluyor. O Wise Memory Optimizer denen uygulama ile RAM'i surekli bosaltip yer aciyordum. Gunumuzde artik 32 GB RAM daha cok onerilir hale geldi. 2 tane 16 GB RAM takmak en ideali. Artik laptopta 16 GB RAM geliyorsa yapacak bir sey yok, zaten bu butceye bundan daha yuksegi gelecegini de sanmam. Ama ileride 2 tane SODIMM 16 GB RAM alip takmayi kesinlikle bir dusunun derim.
O dediğiniz programı bilgisayarları kullanmaya başladıktan bir süre sonra ben de kullanayım bakalım darboğaz başladığında. 16 GB ram'le Evet Bu fiyatlarda başka bilgisayar yok özellikle bu özelliklerde genelde hep 8 GB hatta Bu fiyatlarda olanlar. Sadece düşük ekran kartlı bir tane Acer vardı galiba ya da Dell miydi hatırlamıyorum onun fiyatı 35.5000'dü ve 32 GB ram'i vardı ama işte ekran kartı düşükdü . Sizin dediğiniz gibi bu fiyata en alınacak bilgisayar buydu. Gönül tabii ki 32 GB istiyor ama yapacak bir şey yok :)
Bu Ram fiyatları ucuzlarsa eğer ileride seneye falan en kötü bir tane 8 GB slotun yanına 16 GB alırım 24 GB'a çıkarırım sistemi. Şu an bir 16 GB RAM 7 8000 lira ondan 3-4 ay önce 3-3.5 du

8x8 olsa ben de burun kiviririm tabii. Cift kanal olduguna bakmaksizin, 16 GB RAM gunumuzde biraz yetersiz kalıyor. Benim de ASUS ROG laptopum vardi i5 10300H islemci + GTX 1650 Ti ve 16 GB RAM (8 GB X 2). O laptopu kullandigim zamanlar sadece Windows kullaniyordum tabii. Wise Memory optimizer diye bir uygulama olmadan laptopu kullanmam imkansiz hale gelmisti. Ilk baslarda sorun olmuyor ama laptopu kullanidkca arka planda calismasi gereken uygulama ve servislerin de sayisi artiyor ve iyice tikanilik oluyor. O Wise Memory optimizer denen uygulama ile RAM'i surekli bosaltip yer aciyordum. Gunumuzde artik 32 GB RAM daha cok onerilir hale geldi. 2 tane 16 GB RAM takmak en ideali. Artik laptopta 16 GB RAM geliyorsa yapacak bir şey yok, zaten bu butceye bundan daha yuksegi gelecegini de sanmam. Ama ileride 2 tane SO-DIMM 16 GB RAM alip takmayi kesinlikle bir dusunun derim.

Windows'ta arka planda çok program çalıştırılıyor kullanmadığımız programlar bile arka planda çalışıp RAM üzerinde yük oluşturuyor Linux sistem kullanmak bu zamanda en mantıklısı Windows sadece ayrı bir SSD'ye ya da hard diske okul ve ödev için kullanılabilecek bir işletim sistemi gibi gelmeye başladı bana.

Windows'ta arka planda çok program çalıştırılıyor kullanmadığımız programlar bile arka planda çalışıp RAM üzerinde yük oluşturuyor Linux sistem kullanmak bu zamanda en mantıklısı Windows sadece ayrı bir SSD'ye ya da hard diske okul ve ödev için kullanılabilecek bir işletim sistemi gibi gelmeye başladı bana.
Evet o konuda haklısınız linux'a geçmeyi düşündüm konuya yukarılarda bir arkadaş yazmıştı hatta geçeyim dedim ama ben Photoshop, Topaz uygulamaları + konsolda TR olmayan oyunları da oynamak için aldım bu PC yi bütçem yettiğince. Şimdi linux yüklersem büyük ihtimal linux oyunlara desteği pek yok Photoshop , Topaz gibi uygulamalara da desteği pek yok galiba.
Keşke olsa oyunları oynayıp Bu dediğin programları kullanabileceğimi bilsem linux sadece hiçbir sisteme geçmem galiba.
Çünkü gerçekten dediğiniz gibi Windows en fazla 1 ay sonra falan deli gibi program çalıştırıyor arkada

Evet o konuda haklısınız Linux'a geçmeyi düşündüm konuya yukarılarda bir arkadaş yazmıştı hatta geçeyim dedim ama ben Photoshop, topaz uygulamaları + konsolda TR olmayan oyunları da oynamak için aldım bu PC'yi bütçem yettiğince. Şimdi Linux yüklersem büyük ihtimal Linux oyunlara desteği pek yok Photoshop, topaz gibi uygulamalara da desteği pek yok galiba.
Keşke olsa oyunları oynayıp bu dediğin programları kullanabileceğimi bilsem Linux sadece hiçbir sisteme geçmem galiba.
Çünkü gerçekten dediğiniz gibi Windows en fazla 1 ay sonra falan deli gibi program çalıştırıyor arkada.

Ayrı olarak bir SSD alıp Windows kurulumu yapabilirsiniz onda Windows olur bilgisayarınızda Linux, elimde para olsa öyle yaparım Windows kullanmak istemiyorum çoğu programı Linux'ta kullanabilirim birkaç oyun ve program var onlar haricinde sorunum yok eski bilgisayarımı çift işletim sistemi ile kullanıyordum Windows'ta oyunlarım Linux'ta diğer programlarım vardı.

O dediğiniz programı bilgisayarları kullanmaya başladıktan bir süre sonra ben de kullanayım bakalım darboğaz başladığında. 16 GB ram'le Evet Bu fiyatlarda başka bilgisayar yok özellikle bu özelliklerde genelde hep 8 GB hatta Bu fiyatlarda olanlar. Sadece düşük ekran kartlı bir tane Acer vardı galiba ya da Dell miydi hatırlamıyorum onun fiyatı 35.5000'dü ve 32 GB ram'i vardı ama işte ekran kartı düşükdü . Sizin dediğiniz gibi bu fiyata en alınacak bilgisayar buydu. Gönül tabii ki 32 GB istiyor ama yapacak bir şey yok :)
Bu Ram fiyatları ucuzlarsa eğer ileride seneye falan en kötü bir tane 8 GB slotun yanına 16 GB alırım 24 GB'a çıkarırım sistemi. Şu an bir 16 GB RAM 7 8000 lira ondan 3-4 ay önce 3-3.5 du
Genelde 8 x 16 GB gibi asimetrik bir sekilde takilmasi onerilmez. 8 x 8 veya 16 x 16 gibi kombinasyonlar onerilir cunku o sekilde dual-channel ozelligi tam potansiyelini gosteriyor. Ama tabii 8 x 16 GB de 8 x 8 GB'den ustundur elbette. Zamani gelince butceniz el verdigi kadar bir seyler yaparsiniz artik. Bu arada bu RAM krizi yakin zamanda bitecek gibi de gelmiyor bana sahsen. Asus da RAM uretimine baslayacak gibi bir laflar vardi millet Asus piyasayi kurtaracak falan diye bos yapiyordu ama bana kalirsa adamlar yine premium seviye bi fiyat etiketiyle satacaklar ve hic bir sey degismeyecek.

Ayrı olarak bir SSD alıp Windows kurulumu yapabilirsiniz onda Windows olur bilgisayarınızda Linux, elimde para olsa öyle yaparım Windows kullanmak istemiyorum çoğu programı Linux'ta kullanabilirim birkaç oyun ve program var onlar haricinde sorunum yok eski bilgisayarımı çift işletim sistemi ile kullanıyordum Windows'ta oyunlarım Linux'ta diğer programlarım vardı.
Az cok yazilimdan anlayan bir insan icin zaten Windows kullanmanin anlami yok aslinda. WIndows cok lazim ise en kotu ihtimalle sanal makine kurup calistirirsiniz Windows'u.

Aslında bu yöntem hiç aklıma gelmemişti düşünülebilir :). Ben bunu bir deneyeyim olmadı elimde de SSD var zaten iki tane SATA olarak.

Genelde 8 X 16 GB gibi asimetrik bir sekilde takilmasi onerilmez. 8 X 8 veya 16 X 16 gibi kombinasyonlar onerilir cunku o sekilde Dual-channel ozelligi tam potansiyelini gosteriyor. Ama tabii 8 X 16 GB de 8 X 8 GB'den ustundur elbette. Zamani gelince butceniz el verdigi kadar bir seyler yaparsiniz artik. Bu arada bu RAM krizi yakin zamanda bitecek gibi de gelmiyor bana sahsen. ASUS da RAM uretimine baslayacak gibi bir laflar vardi millet ASUS piyasayi kurtaracak falan diye bos yapiyordu ama bana kalirsa adamlar yine premium seviye bir fiyat etiketiyle satacaklar ve hiçbir şey degismeyecek.

O zaman ben de dediğiniz gibi yapayım şu an bekleyeyim sonra alirim 2x16. Ama burada da şöyle bir sıkıntı var dediğiniz gibi bakarız bitmeyecek gibi duruyor 16 GB RAM olmuş 7, 5-8 bin lira bir tane RAM almaya kalksak neredeyse 20 bin lirayi buluyor. Hal böyle olunca da almak imkansız gibi görünüyor.

Bir de benim bugün gelen bilgisayarda şöyle bir şey dikkatimi çekti. Ekstra konu açıp konu kirleri yaratmak istemedim bu konu altından buna da cevap gelirse çok sevinirim en azından ekstra konu açmak zorunda kalmam.

Denemek için Uncharted oyununu yükledim. Yüksek - Ultra grafik ayarlarında oyun. GPU - CPU kullanımı ekran görüntüsü aldığım şekilde. Sizce normal mi? GPU 6 GB bellekli ve ekran görüntüsünde 3465 kullanıyor ama %100 kullanılmış gibi gösteriyor. Aynı şekilde CPU da %100 normal mi bunlar bu oyunda ve bu dediğim grafik ayarlarında?

Dosya Ekleri

• Adsız (1).webp
    Adsız (1).webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 32
Aslında bu yöntem hiç aklıma gelmemişti düşünülebilir :). Ben bunu bir deneyeyim olmadı elimde de SSD var zaten iki tane SATA olarak.

O zaman ben de dediğiniz gibi yapayım şu an bekleyeyim sonra alirim 2X16. ama burada da şöyle bir sıkıntı var dediğiniz gibi bakarız bitmeyecek gibi duruyor 16 GB RAM olmuş 7, 5-8 bin lira bir tane RAM almaya kalksak neredeyse 20 bin lirayi buluyor. Hal böyle olunca da almak imkansız gibi görünüyor.

Bir de benim bugün gelen bilgisayarda şöyle bir şey dikkatimi çekti. Ekstra konu açıp konu kirleri yaratmak istemedim bu konu altından buna da cevap gelirse çok sevinirim en azından ekstra konu açmak zorunda kalmam.

Denemek için Uncharted oyununu yükledim. Yüksek - Ultra grafik ayarlarında oyun. GPU - CPU kullanımı ekran görüntüsü aldığım şekilde. Sizce normal mi? GPU 6 GB bellekli ve ekran görüntüsünde 3465 kullanıyor ama %100 kullanılmış gibi gösteriyor. Aynı şekilde CPU da %100 normal mi bunlar bu oyunda ve bu dediğim grafik ayarlarında?

O gördüğünüz ekran kartının işlemcisinin çalışma %'si o oyun için ekran kartına 3GB bellek yetiyor ama işlemci tam anlamıyla çalışıyor.
Bazı oyunlarda grafik kötü bile olsa CPU-GPU kullanımı fazla olur mesela Unturned resim gibi grafiklere sahip bir oyun ama sisteme yük bindirebiliyor.