Reddit aslında çok sevmem, başlangıç için iyi, orada çok beginner var, xoc'ci de olmadığımızdan dolayı hwbot gibi mekanlar da bizi bağlamaz. O yüzden ocn + rog forum fena değil, yine msi forum'da falan da fena muhabbet dönmüyor. Yani demem o ki anakart 35k iken böyle bir kit takmaman lazım, mercedese tofaş motoru takmış olacaksın aşırı mantıksız olur. 6400 c26 açman zaten mümkün değil h16m'de, c28 belki ucundan olur, açarsan da 6400 c30 olur yani sana mantıklı.
O reddit'te fark yok mok dedikleri hikaye, kendi testini kendin yaparsan göreceksin. CapFrame X adlı uygulama ile tek tek karşılaştır, ve PYPrime ile latency bak, AIDA cok doğru okuyamasa da legacy modda fena değil latency değeri. Bench programları ile bakman lazım yani progress mevcut, c30 ile c26 mukayese bile edilemez, %1 ve 0.1 değerlere bakacaksın dediğim uygulama ile.
Bu işin Nitro'su var, FCLK'sı var, bir sürü ayar var tek başına cas latency tabi ki anlamsız ama c26 kitin primary scalingi falan da çok iyi diğer kitlere nazaran ve voltaj ihtiyacı çok az. Neden h16m gibi çöp bir kiti Apex'e takıp vakit öldüresin yani. O halde yapman gereken c26 kit olmasa da 2x16 6000 c30 XPG A-Die + Tachy ya da Apex çekmen olur, eldekileri çıkartıp.
@behramabi
Dediğimi şöyle yanlış anladın, sendeki şu anda bulunan mevcut kitleri Apex'e takmanı istemem, başka biri olsa bana ne naparsa yapsın der, ben seni düşündüğüm için öyle söylüyorum, b850 force'ta bu kitleri zaten 6400 açacaksın Apex'in sana katkısı yok, o saydığın özellikler bir anlam ifade etmiyor, yine vrm faz mevzusu am5'te asla önemli değil 7800x3D locked çip biliyorsun. Yani veriyoluymuş m.2'ymiş, b850 gen5 pcie ve gen5 m.2 desteği var fazlası ile yeterli, ha şunu dersen anlarım 4 tane m.2 takacağım arka tüm portları kullanacağım vesaire o zaman haklı olursun.
@behramabi
4 tane m.2 falan takmak da iyi değil usb portlarını droplatıyor çipseti çok meşgul ediyor, x870e çipseti de başlı başına problem, 2 tane prom yongası paralel bağlı, iyi bir mevzu değil fazladan 2 tane m.2 portu, 2 tane usb portu gelecek diye değmez. 2 m.2'den fazla herhangi bir anakarta takmanı önermem, boş yere meşgul ediyorsun hattı çünkü iyi bir şey değil. RAM traininge bile etki ediyor latency kıyası yaptığında önemli, ben 3. m.2'yi iptal ediyorum o yüzden şu anda.
@behramabi
sata+usb4 iptal edince bu drop mevzusu çözülüyor mesela
@11115 müsait olursa anlatsın o daha hakimdir veriyollarına benim bilgim kısıtlı biliyorsun
@behramabi 6400 bu arada 7800x3d için zor bir frekans 1:1 modda, o yüzden minimum force alman lazım onu önerdim. Tachy ya da Apex uygun ama h16m çöp ötesi bir kit, ciddi diyorum mantıklı değil. XPG A-Die olduğunu bildiğimden ötürü 6000 CL30 2x16 onu çek bunlardan kurtulup. Ya da ekstra bütçe çıkarsa c26+Tachy/Apex çek. Mantıklı olan bu.
Cas latency tek başına anlam ifade etmiyor ona katılıyorum, ama çok az voltaja çok iyi scale olan, tüm timingleri en iyi derecede sıkılaştırılabilen bir kit bu, 1.4v sürümü tükendi 1.45 kaldı elde, o da fena değil. Ama A-Die olsun yeter kafasındaysan 6000 CL30 2x16 uygundur, h16m asla olmaz, kaç tane SS attım daha ne diyeyim.
%1 ve 0.1 değerleri programla kıyaslarsan fark var, hatta 36 phy yerine 34'te eşlemek bile bench programlarında faydası var %1 ve 0.1 yine artırıyor. Düz FPS olarak bakmamak lazım mevzuya, etken çok fazla var. En az voltajla en iyi ne yapabilirim ona bakman lazım.
Eki Görüntüle 200640
@behramabi Şu dandik h16m+ dandik 5 para etmez TUF'un bana çektirdiklerini hala görmüyor musun, sen uğraşma deyu bu kadar çabaladım. Eğer sonun böyle olsun istiyorsan buyur gel, memnuniyetle seni karşılarım ama yok ben klas olacağım dersen o halde dediğim dedik.
@LH44 zaten yanına rehber için bir yoldaş arıyor, beraber h16m + Apex rehberi iyi gidecektir dünyada bir ilk olur
@Melkor 'u da konuya davet ediyorum ve son sözü
@11115 ile
@deadfellow üstatlara bırakıyorum, benlik bu kadar. Konu şu 35K bütçeye Apex+ 6000 CL30 M-Die 2x16 alınır mı alınmaz mı. Gerisini okumanıza hiç gerek yoktur.