İyi günler arkadaşlar. RTX 4090 laptop ekran kartına sahibim. Ekran kartı sürücüm ise en günceli. 3DMark'a DLSS 4 testini yapmak istediğimde DLSS off iken bir sıkıntı yokken DLSS On'a geçtiği an laptop kendini yeniden başlatıyor. Bunun sebebinin sürücüden kaynaklandığını düşünüyordum ilk başta fakat DLSS4 geleli 1-2 ay geçti ve bayağı da sürücü güncellemesi de geldi ama hala çöküyor.

Araştırmalarımda DDU ile ekran kartı sürücüsünün tamamen silinip tekrar kurulması öneriliyordu ama daha önce hiç DDU kullanmadım ve gerek yoksa da yapmak istemiyorum. Acaba bu sorunu yaşayan başkaları var mı? Varsa çözdünüz mü nasıl çözdünüz? Şimdiden vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İyi günler arkadaşlar. RTX 4090 laptop ekran kartına sahibim. Ekran kartı sürücüm ise en günceli. 3DMark'a DLSS 4 testini yapmak istediğimde DLSS off iken bir sıkıntı yokken DLSS On'a geçtiği an laptop kendini yeniden başlatıyor. Bunun sebebinin sürücüden kaynaklandığını düşünüyordum ilk başta fakat DLSS4 geleli 1-2 ay geçti ve bayağı da sürücü güncellemesi de geldi ama hala çöküyor.

Araştırmalarımda DDU ile ekran kartı sürücüsünün tamamen silinip tekrar kurulması öneriliyordu ama daha önce hiç DDU kullanmadım ve gerek yoksa da yapmak istemiyorum. Acaba bu sorunu yaşayan başkaları var mı? Varsa çözdünüz mü nasıl çözdünüz? Şimdiden vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
1. Ekran Kartı Sürücüsünü Kontrol Et:
- NVIDIA'nın resmi web sitesinden RTX 4090 için en son sürücüyü kontrol et.
- Eğer mevcut en son sürücü yüklüyse, bir önceki sürüme dönmeyi deneyin.

2. DDU (Display Driver Uninstaller) Kullanımı:
- DDU’yu indirin ve güvenli modda çalıştırın.
- Ekran kartı sürücüsünü tam olarak kaldırın.
- Yeniden başlattıktan sonra en son sürücüyü resmi NVIDIA sitesinden indirin ve kurun.

3. GPU Hız Aşırma veya Overclock Ayarlarını Kontrol Et:
- Herhangi bir overclock yaptınız mı? Eğer yapıyorsanız, bu ayarları varsayılan değere döndürün.
- Bunun dışında, MSI Afterburner veya benzeri bir uygulama ile üst hızları kontrol edin.

4. Termal Sorunları Giderin:
- Laptopun ısınma sorunları olabilir. Fanların ve havalandırma deliklerinin temiz olduğundan emin olun.
- Isı yönetimi için laptopu bir soğutucu ile kullanmayı deneyin.

5. Güç Yönetimi Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Windows Güç Planı ayarlarında, performans modunu seçtiğinizden emin olun.
- Ayrıca NVIDIA Denetim Masası’ndan “Güç Yönetimi Modu” ayarını “En Yüksek Performans” olarak ayarlayın.

6. Sistem Belleği ve Diğer Bileşenler:
- RAM’inizi kontrol edin; bellek hataları olup olmadığını test edin.
- Özellikle 16 GB ve üzeri bellek kullanıyorsanız, bellek uyumsuzlukları sorun yaratabilir.

7. Windows Güncellemelerini Kontrol Et:
- Windows'un en son güncellemelerinin yüklü olduğundan emin olun.

8. Test Yapmayı Deneyin:
- DLSS 4 ayarını etkinleştirmeden önce 3DMark’ı diğer grafik ayarlarıyla test edin, sorun sadece DLSS ile mi yoksa başka bir ayar ile mi olduğunu kontrol edin.

Herhangi bir adımda takıldığınızda veya ekstra bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda lütfen belirtin.

Arkadaşlar konu güncellemesi en son gelen driverdan sonra yaptığım testte test çökmedi kısaca yeni nvidia sürücüsü gelince düzeldi ilginiz için teşekkür ederim