Bütçe
4.000-4.500

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Aralık 2020'den beri Keenetic Extra DSL KN-2111 modem kullanıyorum. İlk başlarda ADSL internet ile kullandık ve gayet mükemmeldi. Sonra VDSL'e geçiş yaptık ve önce 35 Mbps, sonra 75 Mbps ve en sonunda 100 Mbps'e kadar geldik.

Fakat Extra DSL'in Ethernet portlarının 100 Mbps olması ve işlemcisinin çok zayıf olması bazen sorun çıkarabiliyor. Mesela ağ içerisinde dosya aktarımı yapmak istediğimde çok yavaş hızlara takılabiliyorum. Bunu yaşamamak için dosya aktarımını tamamen PowerLine adaptörümün Wi-Fi ağı ve Ethernet portları ile yapıyorum, zira PowerLine adaptörüm Gigabit Ethernet destekliyor.

Yine de modemimin 100 Mbps Ethernet kısıtlaması ve zayıf işlemcisi zaman zaman sorun çıkartabiliyor. Ayrıca Keenetic, Extra DSL'in standart güncelleme desteğini ağustos 2026'da sonlandıracak. Bu nedenle yeni bir modem almak istiyorum.

Mümkünse yine Keenetic tercih etmek istiyorum, zira yazılımı inanılmaz iyi. Şu anda 500 TL civarında param var fakat para biriktirip ayın sonuna kadar 4000 ile 4500 TL civarı bütçe oluşturacağım. Bu bütçe ile güzel bir VDSL modem almak istiyorum.

4.000 ile 4.500 TL arası bütçe ile hangi VDSL modem alınabilir?

2 port yeterli olur derseniz; Keenetic Explorer DSL 2100 TL civarına alabilirsiniz.

4.500 e çıkarım derseniz. Keenetic Hopper DSL (KN-3611)

Hopper daha güçlü. Fibere geçiş yaptığınız zaman, router olarak da kullanabilirsiniz.

Valla hocam VDSL modem için 4-5K TL harcamak mantıklı mı bilemedim.
Ben Türkiyeye gittiğim zaman eski modemimin çekim gücü çok düşük olduğu için Tenda V12 aldım.
Fiyatından ötürü beklentim çok yüksek değildi ancak beni gerçekten çok şaşırtı.
Evimiz yapısı itibarıyla geniş, uzun ve çok fazla duvarlı olmasından ötürü 2 oda uzaklaştığımda bağlantım ya kopuyor ya da 10mbps üzerine geçemiyordu. Tenda'ya geçtikten sonra bir kat üstteki diğer dairemize geçtiğimde bile düzenli 25mbps alabiliyordum. Ev içerisinde her yerde internet hız limitim 85 olmasına rağmen sabit 82mbps alıyordum.

Tek eksik gördüğüm yanı WPA3 desteğinin olmaması. Yine de 1500TL'ye kral bir modemmiş dedirtti gerçekten.

2 port yeterli olur derseniz; Keenetic Explorer DSL 2100 TL civarına alabilirsiniz.

4.500 e çıkarım derseniz. Keenetic Hopper DSL (KN-3611)

Hopper daha güçlü. Fibere geçiş yaptığınız zaman, router olarak da kullanabilirsiniz.
Zaten Hopper DSL KN-3611 düşünüyorum. Hopper DSL'de kullanılan işlemci ARM Cortex-A53 tabanlı çift çekirdekli MT7981B. Bu yüzden özellikle bu modeli düşünüyorum.

Valla hocam VDSL modem için 4-5K TL harcamak mantıklı mı bilemedim.
İleride fiber gelirse fiberde de sorunsuz kullanmak istiyorum. O yüzden böyle bir modem almak istiyorum.

Hem Wi-Fi 6'ya da geçmiş olacağım bu sayede. Şu anda hala Wi-Fi 5 kullanıyoruz. Wi-Fi 6 hem 2.4 hem de 5 GHz desteklediği için 2.4 GHz ağda 17 yıllık Wi-Fi 4 kullanmak zorunda kalmayacağız.

Son düzenleme:
Artık Extra DSL eski bir model olarak kabul ediliyor. Extra DSL'in (v2 modeli) model kodu KN-2112 olarak geçiyor. KN-2113 modeli ise Speedster DSL modeline ait. Fakat Speedster DSL de epey kırpılmış. RAM kapasitesi yarıya düşürülmüş, USB depolama birimi desteği kaldırılmış...

O yüzden ayın sonuna kadar para biriktirip direkt Hopper DSL alacağım.

@NYTMARE siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Hopper DSL alınır mı?

Son düzenleme:
Artık extra DSL eski bir model olarak kabul ediliyor. Extra DSL'in (v2 modeli) model kodu KN-2112 olarak geçiyor. KN-2113 modeli ise speedster DSL modeline ait. Fakat speedster DSL de epey kırpılmış. RAM kapasitesi yarıya düşürülmüş, USB depolama birimi desteği kaldırılmış...

O yüzden ayın sonuna kadar para biriktirip direkt hopper DSL alacağım.

@NYTMARE siz ne düşünüyorsunuz? Sizce hopper DSL alınır mı?

Eğer işlemci gücü yüksek işler yapıyorsan alınır.

KN-3610 kullanıyorum. Her şeyiyle beni memnun etti. 2 sene DSL tarafını kullandık ve geçen haftadan itibaren aynı cihazla gigabit hızda fiber (Türk Telekom'un kendi verdiği router'ın da Wi-Fi çekim mesafesi rezaletmiş) kullanmaya başladık. İki durumda da gayet düzgün. DSL kullanırken önceden biraz daha fazla hata ürettiği için (güncelleme ile düzelttiler) kısa bir süreliğine DSL- AX82U denedim. İşlemcisi sayesinde 1-2 ayar çekince neredeyse 0 hata üretiyordu ama fiyatı iki katı olmasına rağmen Wi-Fi çekim mesafesi konusunda Keenetic'ten kötüydü. O yüzden iade ettim ve Keenetic ile devam ettim.

Size de önerim daha yeni model olan KN-3611. İki tür hatta da kullanabilirsiniz.