Max Caulfield
Üstün
Peki 1000 Mbps hızda SQM sorun yaratır mı? 1000 Mbps SQM için Raspberry Pi 5 gibi cihazlar öneriliyor. Pi 5 4x 2.4 GHz Cortex-A76 işlemciye sahip. Hopper DSL ise 2x 1.3 GHz Cortex-A53 kullanıyor.
Peki 1000 Mbps hızda SQM sorun yaratır mı? 1000 Mbps SQM için Raspberry Pi 5 gibi cihazlar öneriliyor. Pi 5 4x 2.4 GHz Cortex-A76 işlemciye sahip. Hopper DSL ise 2x 1.3 GHz Cortex-A53 kullanıyor.
O hızda yapabileceğinden şüpheliyim.Peki 1000 Mbps hızda SQM sorun yaratır mı? 1000 Mbps SQM için Raspberry Pi 5 gibi cihazlar öneriliyor. Pi 5 4x 2.4 GHz Cortex-A76 işlemciye sahip. Hopper DSL ise 2x 1.3 GHz Cortex-A53 kullanıyor.
Peki 1000 Mbps hızda SQM sorun yaratır mı? 1000 Mbps SQM için Raspberry Pi 5 gibi cihazlar öneriliyor. Pi 5 4X 2.4 GHz Cortex-A76 işlemciye sahip. Hopper DSL ise 2X 1.3 GHz Cortex-A53 kullanıyor.
Yani diyorsunuz ki 100 Mbps için gayet yeterli. Pi 5 yerine direkt x86 tabanlı bir bilgisayar kullanmak bana daha mantıklı geliyor. x86'da yüksek tek çekirdek performansı bulmak zor değil çünkü. i3-8100 bile Pi 5'ten daha yüksek tek çekirdek performansı sunuyor (kaynak: Geekbench 6).1000 Mbit için minimum Pi 5 kullanman gerekiyor SQM tek çekirdek üzerinde çalışan bir uygulama o yüzden işlemci frekansı yüksek olmalı.
Yani diyorsunuz ki 100 Mbps için gayet yeterli. Pi 5 yerine direkt X86 tabanlı bir bilgisayar kullanmak bana daha mantıklı geliyor. X86'da yüksek tek çekirdek performansı bulmak zor değil çünkü. i3-8100 bile Pi 5'ten daha yüksek tek çekirdek performansı sunuyor (kaynak: Geekbench 6).
Yani HP elitedesk 800 G4 sff gibi bir bilgisayar işimi görür gibime geliyor.
Türkiye'de de 10 Gbps Intel Ethernet kartı satanlar var, gerek Sahibinden gerek diğer sitelerde. AliExpress'ten alamam zira fiber geldiğinde çoktan 30 Euro muafiyeti kaldırılmış olacak.Evet görür ama ona da ya Wi-Fi slotundan takacağın bir Ethernet portu ya da PCI-e'den Ethernet kartı takman gerekiyor ben olsam madem X86 yoluna gireceksin bari tam olsun eğer evde TV'den film izleyen biriysen i5 ya da i7 10.nesil ya da üstü bir ofis sff kasası al ona cmr HDD tak ve AliExpress'den 10G Ethernet kartı al sonra da cihaza proxmox kurup OpenWrt ile plex serveri ya da jellyfin serveri kur ama Pi 5 alıp kullanman hem daha ucuz hem de daha az maliyetli olur.
OpenWrt yerine tüm router kurulumunu manuel yapsam nasıl olur? Arch Linux üzerine gerekli paketleri kurup elle router yapılandırması yapsam yani?Evet görür ama ona da ya Wi-Fi slotundan takacağın bir Ethernet portu ya da PCI-e'den Ethernet kartı takman gerekiyor ben olsam madem X86 yoluna gireceksin bari tam olsun eğer evde TV'den film izleyen biriysen i5 ya da i7 10.nesil ya da üstü bir ofis sff kasası al ona cmr HDD tak ve AliExpress'den 10G Ethernet kartı al sonra da cihaza proxmox kurup OpenWrt ile plex serveri ya da jellyfin serveri kur ama Pi 5 alıp kullanman hem daha ucuz hem de daha az maliyetli olur.
Ayrıca TV'de film izlemiyorum, TV'yi neredeyse hiç kullanmıyorum bile. Sadece elimin altında her zaman x86 tabanlı ikinci bir Linux bilgisayar bulunsun istiyorum.Evet görür ama ona da ya Wi-Fi slotundan takacağın bir Ethernet portu ya da PCI-e'den Ethernet kartı takman gerekiyor ben olsam madem X86 yoluna gireceksin bari tam olsun eğer evde TV'den film izleyen biriysen i5 ya da i7 10.nesil ya da üstü bir ofis sff kasası al ona cmr HDD tak ve AliExpress'den 10G Ethernet kartı al sonra da cihaza proxmox kurup OpenWrt ile plex serveri ya da jellyfin serveri kur ama Pi 5 alıp kullanman hem daha ucuz hem de daha az maliyetli olur.
Türkiye'de de 10 Gbps Intel Ethernet kartı satanlar var, gerek sahibinden gerek diğer sitelerde. AliExpress'ten alamam zira fiber geldiğinde çoktan 30 euro muafiyeti kaldırılmış olacak.
OpenWrt yerine tüm router kurulumunu manuel yapsam nasıl olur? Arch Linux üzerine gerekli paketleri kurup elle router yapılandırması yapsam yani?
Ayrıca TV'de film izlemiyorum, TV'yi neredeyse hiç kullanmıyorum bile. Sadece elimin altında her zaman X86 tabanlı ikinci bir Linux bilgisayar bulunsun istiyorum.
KVM desteğinden kastınız vPro AMT mi?O zaman 9500T işlemcili pclere bak onlar hem ucuz oluyor hem de anakartlarında KVM desteği mevcut.
Anladım.