Yakın zamanda yeni bir sistem kurmayı düşünüyorum. İşlemci olarak 9700X kullanacağım fakat çok fazla video bulamadım 105W moduyla ilgili. Bu işlemciyi soğutabilecek orta halli veya kaliteli bir soğutucu önerebilir misiniz? 4.500 TL'ye kadar düşünebilirim ama o kadar fazla vermemek tercihim olur. Kasa olarak 360 mm destekli bir kasa alacağım zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yakın zamanda yeni bir sistem kurmayı düşünüyorum. İşlemci olarak 9700X kullanacağım fakat çok fazla video bulamadım 105W moduyla ilgili. Bu işlemciyi soğutabilecek orta halli veya kaliteli bir soğutucu önerebilir misiniz? 4.500 TL'ye kadar düşünebilirim ama o kadar fazla vermemek tercihim olur. Kasa olarak 360 mm destekli bir kasa alacağım zaten.
Termalright 360 al geç bence çok fark etmez, ben pişman olmadım, bu atacağım model yeni gelmiş olabilir, ekstra bakarsın. 240 mm ile de rahatça soğutursun o işlemciyi, 105w mod olması çok bir şey değiştirmez, undervolt da yaparak kullanırsın zaten, stokta kullanman çok doğru olmaz.

Bu siteden bütçene göre al geç bence. 360 destekliyorsa problem yaşamazsın. 9700x soğutması problem olmaz. @Haluk Albayrak

Bu da iyidir. Çok da yukarılara çıkman gerekli değil, 9950x değil sonuçta bu işlemci.

Kaliteli bir hava soğutma bile soğutur o işlemciyi.

İlla sıvı soğutma olsun derseniz @Ayhan Dönmez 'in önerdiğini veya şunu alabilirsiniz; https://www.gaming.gen.tr/urun/4326...lmf360t-argb-2-yil-birebir-degisim-garantili/ (Stoğu şuan mevcut değil. Fakat Gaming Gen stokları hızlı yenileniyor genelde.)

İlla sıvı soğutma olsun derseniz @Ayhan Dönmez 'in önerdiğini veya şunu alabilirsiniz; https://www.gaming.gen.tr/urun/4326...lmf360t-argb-2-yil-birebir-degisim-garantili/ (Stoğu şuan mevcut değil. Fakat Gaming Gen stokları hızlı yenileniyor genelde.)
Zaten oyun için 105w moda bile çok gerek yok, arada az fark var, bir de -15/-20 undervolt ile kullanır, +200 falan da çok gerekli değil. Stoktayken -15/-20 çoğu çipte stabil oluyor. Stokta bile kullansa 240'lık bile soğutur, render için falan gerekli 105w mod aslında, güç limitlerini açıyor, oyunda çok etkili değil.

İlla sıvı soğutma olsun derseniz @Ayhan Dönmez'in önerdiğini veya şunu alabilirsiniz; https://www.gaming.gen.tr/urun/4326...lmf360t-argb-2-yil-birebir-degisim-garantili/ (stoku şu an mevcut değil. Fakat Gaming.Gen.TR stokları hızlı yenileniyor genelde.)

Zaten oyun için 105W moda bile çok gerek yok, arada az fark var, bir de -15/-20 undervolt ile kullanır, +200 falan da çok gerekli değil. Stoktayken -15/-20 çoğu çipte stabil oluyor. Stokta bile kullansa 240'lık bile soğutur, render için falan gerekli 105W mod aslında, güç limitlerini açıyor, oyunda çok etkili değil.

Öncelikle teşekkür ederim. Uzun zamandır laptop kullandığım için aslında uzak kaldım bu işlerden şu anda hevesim var. Undervolt yapıp +200 vermeyi düşünüyorum. O yüzden 105W modunun sürekli açık kalmasını istiyorum 7800X3D yerine tercih edip genel bir kullanım tarzında kullanacağım için.

Enermax çok fazla öneren gördüm o yüzden aklımda olan bir soğutucuydu fakat dediğiniz üzere her zaman stokları olmuyor. Peki ya frozen magic ve Aqua Elite arasından hangisi iyidir? Ya da şöyle sorayım hangisi daha sakin çalışıyor? RGB vs çok takan birisi değilim.

Öncelikle teşekkür ederim. Uzun zamandır laptop kullandığım için aslında uzak kaldım bu işlerden şu anda hevesim var. Undervolt yapıp +200 vermeyi düşünüyorum. O yüzden 105W modunun sürekli açık kalmasını istiyorum 7800X3D yerine tercih edip genel bir kullanım tarzında kullanacağım için.

Enermax çok fazla öneren gördüm o yüzden aklımda olan bir soğutucuydu fakat dediğiniz üzere her zaman stokları olmuyor. Peki ya frozen magic ve Aqua Elite arasından hangisi iyidir? Ya da şöyle sorayım hangisi daha sakin çalışıyor? RGB vs çok takan birisi değilim.
Aqua sorunsuz bir model diye biliyorum, ama ilk attığım LCD vari olan soğutucu hakkında bilgim yok, yeni stoklara girmiş olsa gerek. YouTube üzerinden incelemesini falan izlemek lazım ya da kullanıcı yorumlarına bakmak lazım. Ben çok sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum açıkçası. Ama genel anlamda 1500 RPM üzeri ses yaptığı olur sıvı soğutmada, ondan çok kaçar yol yok. Kendin manuel ayarlaman lazım 90 dereceye kadar %50 dönsün, sonrasında %100 gibi. Zaten 90 derece üstü çok nadir çıkar, shader compiling denen oyuna ilk giriş anında veya ara sahnelerde olur, Ryzen mimarisi bunu gerektiriyor, ani sıcaklık zıplamaları olur 2-3 sn sürer sonra geçer. O esnada ses sıkıntısı yaşarsın yaşarsan, diğer türlü fan curve kendin ayarlaman lazım. @Haluk Albayrak

Aqua sorunsuz bir model diye biliyorum ama ilk attığım LCD vari olan soğutucu hakkında bilgim yok, yeni stoklara girmiş olsa gerek. YouTube üzerinden incelemesini falan izlemek lazım ya da kullanıcı yorumlarına bakmak lazım. Ben çok sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum açıkçası. Ama genel anlamda 1500 RPM üzeri ses yaptığı olur sıvı soğutmada, ondan çok kaçar yol yok. Kendin manuel ayarlaman lazım 90 dereceye kadar %50 dönsün, sonrasında %100 gibi. Zaten 90 derece üstü çok nadir çıkar, shader compiling denen oyuna ilk giriş anında veya ara sahnelerde olur, Ryzen mimarisi bunu gerektiriyor, ani sıcaklık zıplamaları olur 2-3 sn sürer sonra geçer. O esnada ses sıkıntısı yaşarsın yaşarsan, diğer türlü fan curve kendin ayarlaman lazım. @Haluk Albayrak

Ryzen laptop kullandığımdan ötürü dediğiniz olaya aşinayım. Shader compile kısımlarında direkt peak sıcaklığa erişiyor dediğiniz gibi. Bilgisayarım çok soğuk çalışsın triplerine giren birisi değilim fakat bu pompa olayını bilmiyorum. Pompa tam güce mi ayarlanmalı yoksa otomatik ayarları iyi midir? Fan ayarını manual olarak ayarlarım ben dediğiniz gibi elimdeki laptopa da benzer bir sistem yaptım zaten. Öyleyse ürünü de karşılaştırıp ona göre tercih yapacağım. Enermax stoklarda olursa sistemi alırken onu mu tercih edeyim yoksa Aqua mı?

Ryzen laptop kullandığımdan ötürü dediğiniz olaya aşinayım. Shader compile kısımlarında direkt peak sıcaklığa erişiyor dediğiniz gibi. Bilgisayarım çok soğuk çalışsın triplerine giren birisi değilim fakat bu pompa olayını bilmiyorum. Pompa tam güce mi ayarlanmalı yoksa otomatik ayarları iyi midir? Fan ayarını manual olarak ayarlarım ben dediğiniz gibi elimdeki laptopa da benzer bir sistem yaptım zaten. Öyleyse ürünü de karşılaştırıp ona göre tercih yapacağım. Enermax stoklarda olursa sistemi alırken onu mu tercih edeyim yoksa Aqua mı?
Bence pompa her daim %100'de çalışmalı çünkü ona göre dizayn ediliyor ve 4 yıl ömür biçiyorlar mesela. Bu çok anlamlı değil aslında, 6 yıl da çalışır bazısı 2 yılda da sıkıntı verebilir, genel geçer bir şey o. %100'de çalıştıracaksın pompayı, ama çok ses yapıyorsa %100'de sen yine elle %70-75 civarına kısarsın, çıkardığı sesi elimine edersin. Pompa genelde 2000-3000 RPM civarında dönüyorsa çok ses çıkartmaz, 4000-6000-10000 devir gibi pompalar var, asıl sorun onlarda. Fan olayını da laptop fanı ile aynı mantık, o şekilde ayarlaman gerekiyor. @Haluk Albayrak

Aqua Elite daha iyi bir soğutucu.

Frozen Magic stok AM5 braket ile geliyor. Çok önemli değil fakat rakiplerine göre bir eksi.

Bence pompa her daim %100'de çalışmalı çünkü ona göre dizayn ediliyor ve 4 yıl ömür biçiyorlar mesela. Bu çok anlamlı değil aslında, 6 yıl da çalışır bazısı 2 yılda da sıkıntı verebilir, genel geçer bir şey o. %100'de çalıştıracaksın pompayı ama çok ses yapıyorsa %100'de sen yine elle %70-75 civarına kısarsın, çıkardığı sesi elimine edersin. Pompa genelde 2000-3000 RPM civarında dönüyorsa çok ses çıkartmaz, 4000-6000-10000 devir gibi pompalar var, asıl sorun onlarda. Fan olayını da laptop fanı ile aynı mantık, o şekilde ayarlaman gerekiyor. @Haluk Albayrak

Öyleyse Aqua Elite V3 de karar kıldım onu seçeceğim çok teşekkürler. Pompayı o zaman dediğiniz üzere stabil bir değerde bırakıp fanların hızını ayarlamam gerekiyor. Yanlış anlamadıysam pompadan kastımız zaten içerideki sıcak sıvının devirdaim sayesinde fanlardan dışarıya atılması yukarıya takıldığı takdirde değil mi?