Öncelikle herkese değerli yorumları için teşekkür ederim. Hepiniz çok yardımcı oldunuz.

Kafamda genel olarak sistem kesinleşti. Sadece anakart kafamı çok karıştırdı.

Anakartta en çok ihtiyacım olan şey, portları. Eski sistemimin anakartında 6-7 adet filan USB portu vardı ve bu bana yetmiyordu. Bu sebeplerden ötürü port sayısı, nesli ve türü 1. önceliğim. 2. olarak en az 2 M.2 slotu bulundurması, bunun sebebi alacağım 2TB SSD'nin bile yetersiz gelebilecek olması. İleride 2+2 ve üstü yapabilirim. 3. biraz klişe olacak; MOSFET ve SSD soğutması.

Wi-Fi 6, 6E veya 7 olması bana çok fark etmez. Modem zaten 7 metre (3 duvar) ötede. Her türlü Ethernet ile bağlayacağım yüksek ihtimalle.

Bütçe konusu taksitli olacağı için genel toplamdan ziyade vade farkı daha önemli belli sınırlarda.

Altta bazı seçtiğim anakartlar mevcut.
(Gigabyte X870E Aorus Elite modelini ekleme sebebim İncehesap'ta stoku bitmeden önce 14.000 bandında idi.)

@20424 @Ayhan Dönmez @Testo Unit

X670 Gaming X AX V2 bayağı iyi kart, fiyatı da güzel, arkada 12 tane USB tip A bir tane tip C port var, faz yapısı ve M.2 port sayısı olarak fazla zaten, M.2 pasif soğutmaları da var.

Ekran kartı bütçesi bağımsız hocam bu sebeple anakartta 9 taksitte 15.000 civarını, diğer taksit seçeneklerinde de 12.000 civarına çıkabilirim.

Asrock'ın muhabbetini duymuştum. Sonradan güncellendi diye biliyorum, yanlışta olabilir.

Sizinde dediğiniz gibi zaten olabildiğince resmi satıcıdan alacağım.
Opsiyon çok fazla dediğim gibi, sadece satıcı tarafını iyi düşün alırken herhangi bir parçayı. Sıkıntı yaşamanı istemem. Muhattabın olması lazım karşında, yoksa bizim önerilerimizin bir anlamı kalmaz sen sağlam kullanamadıktan sonra.

O halde şu 2 anakarttan birini alacağım.

• Gigabyte X670 Gaming X AX V2
  • MSİ X870E Tomahawk

Merakımdan soruyorum, Gigabyte'ın X870E Aorus Elite modeli nasıldır?
Daha doğrusu diğer iki anakarta kıyasla artısı veya eksisi nedir?

1754922511597.webp

Kötü olması için hiçbir sebep yok, 10 numara kart ama dediğim gibi, bu kartlar bu platforma overkill kaçıyor. Bütçe varsa alabilirsin, senin tercihin hepsi. Lane sharing dikkat et, GPU x8 kısan model alma, optimize değil kağıt üstünde Bandwith problem oluşturmasa da, oyunda sıkıntı yaşama. Riser'lar falan da problemli şu anda Gen4, eğer Gen5 kart kullanacaksan.

• MSİ X870E Tomahawk

10K bütçeye bunu da düşünebilirsin. Bundan sonrası senin kararın, manual'den bir bak dediğim olaya. Tüm m2'leri dolduracağım dersen sıkıntı yaşayabilirsin bazı modellerde. @LH44

• MSI X870E Tomahawk

Aorus Elite modeli de iyi kart, mesela X670 olanın üzerine vereceğiniz para size FPS olarak geri dönmeyecek, çok abartmayım ama 3000-4000 TL'lik bir anakarttan farklı FPS de almayacaksınız, fazla ödeyeceğiniz para kasanın içinde yatacak.

Bu oyun sistemi için böyle, 7/24 render alan bir makine için aynı şeyleri söyleyemem, orada anakartın dayanıklığı faz sayısı çok daha önemli.

@LH44 5070/Ti Super kartı PCIE Gen4 kendi adıma takmak istemezdim, biraz araştır zaten bol zamanın var. Problem yaşamanı istemem oyun kısmında. Belki son BIOS'lar ile düzelmiştir problem, kendi adıma Gen5 slot alırdım X16'yı her türlü. Anakart olarak tüm portları dolduracağım demesen benim açımdan Prime B850M-K bile alabilirsin. Bütçen de varsa 9 taksit ile 10-15K aralığı problem olmaz, bu fiyat bandında bu kartlar bedava, o yüzden alabiliyorken almalısın. X670E Gaming model Gen5 şartı olduğu için öyle gelmek zorunda, AMD'nin anakart üreticilerine verdiği belli başlı parametreler var, bunlara uymak zorunda firmalar. O yüzden X670E olmasına rağmen Gen5 slotu mevcut.

@LH44 Lane sharing ayrıca dikkat et, m2_2 slotu özellikle kırpar GPU slotunu, oyunlar optimize değil. Ben 2. slotu o yüzden boş bıraktım. Reddit'te az araştır bu tarz sorunları, en sık orada kullanıcılar global'de buluşup sorunlarını dile getiriyor.

Gelen tüm yorumlar neticesinde ekran kartı hariç olarak sistemi şu şekilde toplama kararı aldım:

İşlemci: R7 9700X.

Anakart: Gigabyte X670 Gaming X AX V2

RAM: KLEVV Cras V 32GB (2X16) 6000MHz CL30

SSD: Kioxia Exceria Pro 2TB

Soğutucu: Frost Commander'in stoğu yenilenmez ise Thermalright Phantom Spirit 120 EVO

PSU: High Power Performance ATX 3.1 850W 80+ Gold PCIe 5.1

Monitör olarak ise R27QE.

Destekleriniz için hepinize teşekkür ederim. İlerleyen konularda görüşmek dileğiyle. Esenlikler dilerim.

Gelen tüm yorumlar neticesinde ekran kartı hariç olarak sistemi şu şekilde toplama kararı aldım:

İşlemci: R7 9700X.

Anakart: Gigabyte X670 Gaming X AX V2

RAM: KLEVV Cras V 32GB (2X16) 6000MHz CL30

SSD: Kioxia Exceria Pro 2TB

Soğutucu: Frost Commander'in stoğu yenilenmez ise Thermalright Phantom Spirit 120 EVO

PSU: High Power Performance ATX 3.1 850W 80+ Gold PCIe 5.1

Monitör olarak ise R27QE.

Destekleriniz için hepinize teşekkür ederim. İlerleyen konularda görüşmek dileğiyle. Esenlikler dilerim.

Güzel sistem, Gigabyte kart hangi satıcıdan alacaksın bu arada, ben bulamadım. Satıcı kaynaklı sorun yaşamazsın umarım, onun haricinde sorunsuz sistem. Güle güle kullan.

Daha önce alışverişim olmadı bu firmadan, ama yine de sen işini garantiye al, Eski çipset olması nedeniyle video kaydına alırsın, onu istiyorlar çünkü. Özellikle LGA soket pin yapısını kontrol et, elinde kanıt olsun. @LH44 Umarım bu tarz bir problem oluşmaz, ben bundan çok çekindiğim ve yakınımın da başına geldiği için özellikle resmi satıcı olmasına çok dikkat ediyorum anakart tarafında.

@LH44 9700x sistem görmeme ihtimali var, sarı kırmızı'da takılı kalırsa Flashback portundan Gigabyte.bin olarak isimlendirip son sürüm güncellersin. 9000 series ready falan hikaye, eski çipsetlerde gaipten kalan BIOS olabiliyor, bu da aklında olsun, telaş yapabilirsin o an çünkü. Boş yere CPU falan sökme, önce Flashback denersin.

@LH44 Ses kartı senin için önemli mi bir de, bu şekilde belirtilmiş, Realtek ALC 897 tarzı ise çok giriş seviyesi kalabilir. Bundan bahsetmeyi unuttuk, bu da bir diğer kriter aslında. Ses kartı kullanmayacaksan harici.
  1. Realtek® audio codec

Son düzenleme: