Bütçe
40.000 TL

oğuz sasi 89

Üstün
Yer
çılgın_kurye34
Başlığa ne yazsam bilemedim. Bu konuyu parçalara ne kadar bütçe ayıracağımı bilmediğim için açıyorum, bir de @The Man From Earth hocamın önerilerini merak ettiğim için açıyorum.

IMG_0494.webp

Şu listeden yola çıkarak bu bütçelerde bir şeyler toplamaya çalıştım. RAM ve SSD 2. el olur, muhtemelen o yüzden fiyatlarını öyle tuttum.

Ekran kartını iyi bir şey seçtiğim için 9700X dışında bir şey düşünmedim. Bu listedeki fiyatlar ortalama 40K tutuyor.

Fiyatına değecek bir değişiklik olacaksa anakarta +2K daha ekleyebilirim.

Not: soğutucuyu unutmuşum :(

Biraz dengesiz açıkçası. Madde madde yazayım.

İşlemci olarak görünen bütçede 9600X olmalı, -3 lira oradan.
Anakarta ek yapardım ben. +2 lira oradan.
PSU fiyatında kısılma yapılmaması gereken en kritik parçadır, en az 850W bir model olmalı, bi' +2 lira daha oradan diyelim.
RAM'de ikinci el bulamadığını varsayalım, +3 lira oradan.
SSD 1TB ikinci el o fiyata bulman mümkün değil bulsan da iyi model olmaz, ona en az +3 lira yaz.
Kasa olarak 480T gibi bir kasa ile o fiyatta kurtulunur evet.
Soğutma yok bu listede, sıvı soğutma istiyorsan ona da bi' +3 eklemen gerekiyor.

Bu dediklerim de senin bütçene totalde 10 lira ek yapıyor. Daha optimal, daha az kısmalarla yapılacak bir sistem için benim tavsiyelerim o şekilde olurdu, yani bugün kendime topluyor olsam yapacağım Excel aynı sana dediğim şekil olurdu, hatta belki de yetinmezdim +10 ile :D.
Eğer ben o kadar bütçeye ekleme yapamam diyorsan ona göre bakarız ama tabii ki. En maksimum kaç eklemeyi düşünürsün?

Biraz dengesiz açıkçası. Madde madde yazayım.

İşlemci olarak görünen bütçede 9600X olmalı, -3 lira oradan.
Anakarta ek yapardım ben. +2 lira oradan.
PSU fiyatında kısılma yapılmaması gereken en kritik parçadır, en az 850W bir model olmalı, bi' +2 lira daha oradan diyelim.
RAM'de ikinci el bulamadığını varsayalım, +3 lira oradan.
SSD 1TB ikinci el o fiyata bulman mümkün değil bulsan da iyi model olmaz, ona en az +3 lira yaz.
Kasa olarak 480T gibi bir kasa ile o fiyatta kurtulunur evet.
Soğutma yok bu listede, sıvı soğutma istiyorsan ona da bi' +3 eklemen gerekiyor.

Bu dediklerim de senin bütçene totalde 10 lira ek yapıyor. Daha optimal, daha az kısmalarla yapılacak bir sistem için benim tavsiyelerim o şekilde olurdu, yani bugün kendime topluyor olsam yapacağım Excel aynı sana dediğim şekil olurdu, hatta belki de yetinmezdim +10 ile :D.
Eğer ben o kadar bütçeye ekleme yapamam diyorsan ona göre bakarız ama tabii ki. En maksimum kaç eklemeyi düşünürsün?
En baba 5 daha ekleyebilirim ya hocam daha ötesine gidemiyorum maalesef bütün hakkımı ekran kartında kullanmış gibi oldum. Normal de 2. El alacaktım kartı da arasında 5k oynuyordu dedim sıfır olsun bari.

İşlemciyi dediğiniz gibi 9600x olur. Ram kısmına gelirsek 12k patriot var sıfır oda olabilir. Psu 750 yetmez miydi hocam eski psumdan almayı düşünüyordum MSİ Mag 750.

En baba 5 daha ekleyebilirim ya hocam daha ötesine gidemiyorum maalesef bütün hakkımı ekran kartında kullanmış gibi oldum.
O zaman tüm parçalara (GPU hariç) 45 lira mı diyoruz, yoksa anakarttaki +2 ile 47 mi diyoruz?
Psu 750 yetmez miydi hocam eski psumdan almayı düşünüyordum MSİ Mag 750.
Yeni kartlar güçlü. Güçlünün ötesinde spike atabiliyorlar, çok milisaniye anlık yükler. Sistemi yakmıyor ama siyah ekran attırabiliyor. AMD kartlarda Wattman sorununu özellikle RX 5000 serisinde yaşayan kişilerin %80'inin asıl sorunu güç açlığı çeken kartı gidip o dönemin 600W Bronze PSU'larına bağlamaktı.
Sana kendi kartımdan da örnek vereyim mesela, herhangi bir OC vs. yapmadanki değerlerini diyeceğim. Kart XFX Merc 310 7900XT. 2x8 pin PCIe konektörü var, teorik maksimumu 375W. Kartın stok güç limiti 340W. Attığı anlık spikelar ise 540-560W görüyor. Sen bunu 700W PSU'ya takar mısın? Takarsın. Ama o anlık yükte koruma devresi tetikleyip siyah ekran da yiyebilirsin. O yüzden ben 850W altı PSU önermiyorum güncel olarak. Maksat ileriye dönüklük, kafa rahatlığı. PSU'dan kısacağıma sistem toplamam daha iyi.

O zaman tüm parçalara (GPU hariç) 45 lira mı diyoruz, yoksa anakarttaki +2 ile 47 mi diyoruz?

Yeni kartlar güçlü. Güçlünün ötesinde spike atabiliyorlar, çok milisaniye anlık yükler. Sistemi yakmıyor ama siyah ekran attırabiliyor. AMD kartlarda Wattman sorununu özellikle RX 5000 serisinde yaşayan kişilerin %80'inin asıl sorunu güç açlığı çeken kartı gidip o dönemin 600W Bronze PSU'larına bağlamaktı.
Sana kendi kartımdan da örnek vereyim mesela, herhangi bir OC vs. yapmadanki değerlerini diyeceğim. Kart XFX Merc 310 7900XT. 2x8 pin PCIe konektörü var, teorik maksimumu 375W. Kartın stok güç limiti 340W. Attığı anlık spikelar ise 540-560W görüyor. Sen bunu 700W PSU'ya takar mısın? Takarsın. Ama o anlık yükte koruma devresi tetikleyip siyah ekran da yiyebilirsin. O yüzden ben 850W altı PSU önermiyorum güncel olarak. Maksat ileriye dönüklük, kafa rahatlığı. PSU'dan kısacağıma sistem toplamam daha iyi.
Çüş hocam 560 ney. Ben uv yapıp kullanacaktık aslında ama yine dediğiniz gibi bir şey olacaksa 850 de seçebilirim bir şey olmaz. 3080 ile kullanıyordum bende 350w çekiyordu. 9070 ile de sıkıntı olmaz diye 750 seçecektim. Bu arada evet +45k bütçe diyelim.

Çüş hocam 560 ney. Ben uv yapıp kullanacaktık aslında ama yine dediğiniz gibi bir şey olacaksa 850 de seçebilirim bir şey olmaz. 3080 ile kullanıyordum bende 350w çekiyordu. 9070 ile de sıkıntı olmaz diye 750 seçecektim. Bu arada evet +45k bütçe diyelim.
%15 PL ekleyince tüketimi 392W, spike değeri 630W oluyordu :D

45 için bakayım, bu mesaja eklerim arada başka mesaj gelmezse.

Şimdi listeyi buraya yapıyorum, sürprizbozana da linkleri koyarım.

9K işlemci: R5 9600X
7.8K anakart: B850M Force WIFI6E
12.6K RAM: Viper Venom 16GB 6000 C30
11K SSD: Kioxia Exceria Pro G2 (DRAM'li, üst seviye Gen5 model)
1.9K kasa: Corsair 480T (Fazlasıyla F/P bu fiyatı, al gitsin)
5K PSU: Raijintek Cratos 850W
3K soğutucu: Enermax Liqmaxflo SR 360 (SR ibaresine dikkat, o ibare olmayan modeli de var ama onu almayacaksın.)

Alternatif SSD: 7.3K, WD Blue SN5000 (DRAM'siz, orta seviye Gen4 model)

Bu haliyle 50.3K ediyor, ikinci el parça bakmadan. Eğer alternatif model SSD'yi alırsan 3.7K ucuzluyor, 46.6K oluyor.
-------------------------------------------------
İkinci el parçalara bakarsak:

2K CPU'dan eksilebilir.
2.5K RAM'den eksilebilir.
Anakartta gerek yok.
SSD'de ikinci eli tavsiye etmem, ömür konusu ayrı problem, sahte konusu apayrı problem.
Kasa, PSU ve AIO yeterince ucuz, değmez.

İkinci eller ile (pazarlık yapmadan) alırsan totalin 4.5K düşüyor ve 45.8K oluyor.

Daha da fiyat düşürmek için alternatif olarak geçici çözüm 512GB SSD alabilirsin, 2-3 ay içinde ufaktan bütçeyi toparlayıp sonradan yanına ekleme yapabilirsin.

Benim önerim, Gen5 SSD'yi alarak ve CPU ile RAM'i ikinci el alarak 45.8K'ya işi bitirmen. Kredi kartı kampanyalarından biraz puan kazanırsın, ikinci ellerde de 500'er TL pazarlık yapsan zaten 1K daha oradan düşürürsün. Düşüremezsen de hamama giren terler, oradaki 300-500 için iş bozulmaz :D. Benim yapacağım, en optimal diyeceğim öneri böyle olurdu.

@oğuz sasi geldi öneri :)

Son düzenleme:
%15 PL ekleyince tüketimi 392W, spike değeri 630W oluyordu :D

45 için bakayım, bu mesaja eklerim arada başka mesaj gelmezse.

Şimdi listeyi buraya yapıyorum, sürprizbozana da linkleri koyarım.

9K işlemci: R5 9600X
7.8K anakart: B850M Force WIFI6E
12.6K RAM: Viper Venom 16GB 6000 C30
11K SSD: Kioxia Exceria Pro G2 (DRAM'li, üst seviye Gen5 model)
1.9K kasa: Corsair 480T (Fazlasıyla F/P bu fiyatı, al gitsin)
5K PSU: Raijintek Cratos 850W
3K soğutucu: Enermax Liqmaxflo SR 360 (SR ibaresine dikkat, o ibare olmayan modeli de var ama onu almayacaksın.)

Alternatif SSD: 7.3K, WD Blue SN5000 (DRAM'siz, orta seviye Gen4 model)

Bu haliyle 50.3K ediyor, ikinci el parça bakmadan. Eğer alternatif model SSD'yi alırsan 3.7K ucuzluyor, 46.6K oluyor.
-------------------------------------------------
İkinci el parçalara bakarsak:

2K CPU'dan eksilebilir.
2.5K RAM'den eksilebilir.
Anakartta gerek yok.
SSD'de ikinci eli tavsiye etmem, ömür konusu ayrı problem, sahte konusu apayrı problem.
Kasa, PSU ve AIO yeterince ucuz, değmez.

İkinci eller ile (pazarlık yapmadan) alırsan totalin 4.5K düşüyor ve 45.8K oluyor.

Daha da fiyat düşürmek için alternatif olarak geçici çözüm 512GB SSD alabilirsin, 2-3 ay içinde ufaktan bütçeyi toparlayıp sonradan yanına ekleme yapabilirsin.

Benim önerim, Gen5 SSD'yi alarak ve CPU ile RAM'i ikinci el alarak 45.8K'ya işi bitirmen. Kredi kartı kampanyalarından biraz puan kazanırsın, ikinci ellerde de 500'er TL pazarlık yapsan zaten 1K daha oradan düşürürsün. Düşüremezsen de hamama giren terler, oradaki 300-500 için iş bozulmaz :D. Benim yapacağım, en optimal diyeceğim öneri böyle olurdu.

@oğuz sasi geldi öneri :)
Teşekkür ediyorum zaman ayırıp yazdığınız için hocam dikkate alacağım hepsini <3 ek olarak sıvı soğutucu tercih etmeyi pek düşünmüyordum. Kule tipi de önerme şansınız var mı?

@Caner Uncu belki daha ekonomik bir SSD önerisi varsa yapabilir. Ama ben SN5000 ve Exceria Pro G2'nin fiyatlarında alternatif göremedim.

Teşekkür ediyorum zaman ayırıp yazdığınız için hocam dikkate alacağım hepsini <3 ek olarak sıvı soğutucu tercih etmeyi pek düşünmüyordum. Kule tipi de önerme şansınız var mı?
Yok :D
Eskiden sıvı soğutmalar 3.5-4 liradan başlardı, iyisine 4.5 sayardık. Bu sırada da Peerless gibi çift kule havaları 1.5 liraya alabilirdik. Şu anda eli yüzü düzgün havalar zaten 2-2.2 lira ve üstüne ancak bulunuyor, bu önerdiğim 360'lık model ise hem sadece 3 lira, hem de üst seviye bir model, gerek pompa kalitesi gerek fan kalitesi olarak fiyatında alternatifi yok şu anda. Ben de 1.5 yıldır bu modeli kullanıyorum.
SR takısı olmayan versiyonunun farkı ise fanları ARGB (performansları aynı) ve radyatörü daha kalın. Normalde bir tık daha iyi yani, ama o kalın radyatör yüzünden kasalara sığmakta çok problem çıkartıyor, daha yeni bir tanesini iade ettirdim birine, anakartının 1cm'lik yerine çarptığı için monte olmadı. O yüzden SR modelini alıyoruz.