Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yekta

Çalışkan
Sistem:
  • Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 CL30 AMD EXPO uyumlu RAM CMH32GX5M2B6000Z30K
  • FSP MP7 siyah işlemci soğutucu
  • MSI Spatium M470 Pro PCI-e 4.0 NVMe M.2 1 TB SSD
  • Sapphire Radeon RX9060 XT Pulse GDDR6 16 GB
  • MSI B850M Gaming Plus WI-FI6e anakart
  • Corsair 3500X RM850e 850W Gold ARGB fanlı kasa
  • Ryzen 5 7500x3D tray
Yeni topladim. BIOS guncelledim. Gerekli ayarlari yapmak istedim. EXPO ayarını açınca sistem mavi ekran uyarısı veriyor ve sürekli yeniden başlıyor. Kapatinca sorunsuz bir sekilde kullanabiliyorum. Sorunlar RAM'de mi acaba diye onlari da yeniledim ama hiçbir yanıt alamadım. 4800 MHz üstünde sistem kararsız hale geliyor; ya donuyor yeniden başlıyor ya da sürekli kendini kapatıyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz ve nedeni nedir acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Problem yok 76 olabilir sonu. 5600-5800 MT/s açabiliyor mu verdiğim ayarlar dahilinde, açamıyorsa remount işlemi yap çok dikkatlice, soğutucu montajına dediğim gibi dikkat edip tekrar dene. Olmazsa işlemci ya da anakart sorunudur.

Anakart ya da işlemci sorunu yüksek ihtimalle. Aldığın RAM'lerin faulty olmadığına %100 eminsen. Sök tak işlemi yap yönergelere dikkat ederek, ilk öyle denemen gerekli. Beta BIOS'taysan resmi sürüme geçiş sağla bir de.

Beta BIOS'ta degilim en son sürüm guncelledim. RAM'leri de sök tak yaptım yani sistemi Tebilon'dan aldım RAM'leri değiştirdik tekrar yenisini yolladılar.

Farklı anakart ya da farklı işlemci ile test edilecek. Gerekirse tek slot RAM'ya da direkt farklı bir kit ile denenecek. Farklı BIOS sürümü ile denenecek. Kısa bir çözümü olmaz açıkçası. @yekta

Yeni 7500X3D işlemci ile değişiklik yapıldı sorun kayboldu Ayhan bey emeginiz icin teşekkür ederim.
Sistem:
  • Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 CL30 AMD EXPO uyumlu RAM CMH32GX5M2B6000Z30K
  • FSP MP7 siyah işlemci soğutucu
  • MSI Spatium M470 Pro PCI-e 4.0 NVMe M.2 1 TB SSD
  • Sapphire Radeon RX9060 XT Pulse GDDR6 16 GB
  • MSI B850M Gaming Plus WI-FI6e anakart
  • Corsair 3500X RM850e 850W Gold ARGB fanlı kasa
  • Ryzen 5 7500x3D tray
Yeni topladim. BIOS guncelledim. Gerekli ayarlari yapmak istedim. EXPO ayarını açınca sistem mavi ekran uyarısı veriyor ve sürekli yeniden başlıyor. Kapatinca sorunsuz bir sekilde kullanabiliyorum. Sorunlar RAM'de mi acaba diye onlari da yeniledim ama hiçbir yanıt alamadım. 4800 MHz üstünde sistem kararsız hale geliyor; ya donuyor yeniden başlıyor ya da sürekli kendini kapatıyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz ve nedeni nedir acaba?
1765818395087.webp

1765818399903.webp

@yekta EXPO üzerine şu Nitro kısmını uygula. Sorununu çözebilir.

Deneyeceğim Ayhan bey yanıtınız için teşekkür ederim.Peki sizce bu sorunun kaynağı genel DDR5 sorunu mu benim sistemime özel bir sorun mu ?

BIOS'unuz güncel mi? Aynı(sayılır) anakartla ben de çökme yaşıyordum. Güncelleyince durdu.
Evet güncel hocam

@yekta Nedeni AMD'nin özellikle 3D işlemcilere çöp IMC koyması, 6000 açmakta dahi zorlanması. Cache var diye genelde kötü silikon denk geliyor. Bir de Hynix harici çoğu RAM ile uyumsuz olması bu platformun. Ya da ek optimizasyon gerektirmesi, Nitro ayarları gibi. Genelde düz EXPO açıp da stabilite yakalamak zor bu platformda.

Deneyeceğim Ayhan bey yanıtınız için teşekkür ederim.Peki sizce bu sorunun kaynağı genel DDR5 sorunu mu benim sistemime özel bir sorun mu ?

Evet güncel hocam
Bu kısmı dene, sorun devam ederse başka nedenler düşünülür. Anakartın 1.3 SoC Voltaj vermiyorsa kendin uygula. 1.2 SoC veriyorsa 6000 açamayabilir 3D IMC'si.

SoC Voltaj kısmında 2 seçenek var, Override Mode ve AMD Overclocking. AMD olanını seçip 1.3 uygula ve Nitro ayarları ile beraber teste al.

@yekta Nedeni AMD'nin özellikle 3D işlemcilere çöp IMC koyması, 6000 açmakta dahi zorlanması. Cache var diye genelde kötü silikon denk geliyor. Bir de Hynix harici çoğu RAM ile uyumsuz olması bu platformun. Ya da ek optimizasyon gerektirmesi, Nitro ayarları gibi. Genelde düz EXPO açıp da stabilite yakalamak zor bu platformda.

Bu kısmı dene, sorun devam ederse başka nedenler düşünülür. Anakartın 1.3 SoC Voltaj vermiyorsa kendin uygula. 1.2 SoC veriyorsa 6000 açamayabilir 3D IMC'si.

SoC Voltaj kısmında 2 seçenek var, Override Mode ve AMD Overclocking. AMD olanını seçip 1.3 uygula ve Nitro ayarları ile beraber teste al.

Ben de bellek kontrolcusunde problem olduğunu düşünmüştüm ama kararsizdim, sizin fikirlerinizle sonun bence de İMC sorunu. Tamam söylediklerinizi uygulayacağım. Peki 7500X3D yerine önerebileceginiz daha sorunsuz işlemci ne olurdu?

Ben de bellek kontrolcusunde problem olduğunu düşünmüştüm ama kararsizdim, sizin fikirlerinizle sonun bence de İMC sorunu. Tamam söylediklerinizi uygulayacağım. Peki 7500X3D yerine önerebileceginiz daha sorunsuz işlemci ne olurdu?
Daha sorunsuz olmasına gerek yok. 1.3 SoC Voltaj'da Nitro ile beraber açıyorsa kullanırsın zaten. Cache miktarı fazla olduğundan EXPO açmasan bile kaybın az. %1 Low FPS değerleri etkileniyor sadece, Averaj FPS genelde sabit. Rekabetçi takılmıyorsan %1 kısmının çok önemi olmaz.

Bende de benzer bir durum vardı. Son BIOS güncellemesinden sonra XMP'yi açtım 4800 gören RAM 6000 oldu, üstüne bir de ASUS AI overclock açtım. Uzun süredir ne bir donma ne de kasma, sistem canavar gibi oldu.

Daha sorunsuz olmasına gerek yok. 1.3 SoC Voltaj'da Nitro ile beraber açıyorsa kullanırsın zaten. Cache miktarı fazla olduğundan EXPO açmasan bile kaybın az. %1 Low FPS değerleri etkileniyor sadece, Averaj FPS genelde sabit. Rekabetçi takılmıyorsan %1 kısmının çok önemi olmaz.

Rekabetçi takılıyorum genelde ama yuzde 1 de çok önemli mi bilemedim. Dediklerinizi uygulayıp size tekrar döneceğim teşekkürler bilgilendirme için.

Bende de benzer bir durum vardı. Son BIOS güncellemesinden sonra XMP'yi açtım 4800 gören RAM 6000 oldu, üstüne bir de ASUS AI overclock açtım. Uzun süredir ne bir donma ne de kasma, sistem canavar gibi oldu.

BIOS'um güncel şu an.

Rekabetçi takılıyorum genelde ama yuzde 1 de çok önemli mi bilemedim.Dediklerinizi uygulayıp size tekrar döneceğim teşekkürler bilgilendirme için.
Önemli evet %1 kısmı ama 3D işlemcileri alan arkadaşlar genelde tak çalıştır için alır. İnce ayar ile çok uğraşmaz. 3D Cache olayı o zaten. RAM'e daha az bağımlısın, EXPO kapatsan bile gideri var. Sendeki sorun başka bir problem yok ise IMC tırt olmasından kaynaklı. Dediklerimi yaparsan sorun çözülecek. Çözülmezse başka olasılıklar devreye girer. İlk etapta dediğime bakman lazım. @yekta