Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yekta

Çalışkan
Sistem:
  • Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 CL30 AMD EXPO uyumlu RAM CMH32GX5M2B6000Z30K
  • FSP MP7 siyah işlemci soğutucu
  • MSI Spatium M470 Pro PCI-e 4.0 NVMe M.2 1 TB SSD
  • Sapphire Radeon RX9060 XT Pulse GDDR6 16 GB
  • MSI B850M Gaming Plus WI-FI6e anakart
  • Corsair 3500X RM850e 850W Gold ARGB fanlı kasa
  • Ryzen 5 7500x3D tray
Yeni topladim. BIOS guncelledim. Gerekli ayarlari yapmak istedim. EXPO ayarını açınca sistem mavi ekran uyarısı veriyor ve sürekli yeniden başlıyor. Kapatinca sorunsuz bir sekilde kullanabiliyorum. Sorunlar RAM'de mi acaba diye onlari da yeniledim ama hiçbir yanıt alamadım. 4800 MHz üstünde sistem kararsız hale geliyor; ya donuyor yeniden başlıyor ya da sürekli kendini kapatıyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz ve nedeni nedir acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Problem yok 76 olabilir sonu. 5600-5800 MT/s açabiliyor mu verdiğim ayarlar dahilinde, açamıyorsa remount işlemi yap çok dikkatlice, soğutucu montajına dediğim gibi dikkat edip tekrar dene. Olmazsa işlemci ya da anakart sorunudur.

Anakart ya da işlemci sorunu yüksek ihtimalle. Aldığın RAM'lerin faulty olmadığına %100 eminsen. Sök tak işlemi yap yönergelere dikkat ederek, ilk öyle denemen gerekli. Beta BIOS'taysan resmi sürüme geçiş sağla bir de.

Beta BIOS'ta degilim en son sürüm guncelledim. RAM'leri de sök tak yaptım yani sistemi Tebilon'dan aldım RAM'leri değiştirdik tekrar yenisini yolladılar.

Farklı anakart ya da farklı işlemci ile test edilecek. Gerekirse tek slot RAM'ya da direkt farklı bir kit ile denenecek. Farklı BIOS sürümü ile denenecek. Kısa bir çözümü olmaz açıkçası. @yekta

Yeni 7500X3D işlemci ile değişiklik yapıldı sorun kayboldu Ayhan bey emeginiz icin teşekkür ederim.
Önemli evet %1 kısmı ama 3D işlemcileri alan arkadaşlar genelde tak çalıştır için alır. İnce ayar ile çok uğraşmaz. 3D Cache olayı o zaten. RAM'e daha az bağımlısın, EXPO kapatsan bile gideri var. Sendeki sorun başka bir problem yok ise IMC tırt olmasından kaynaklı. Dediklerimi yaparsan sorun çözülecek. Çözülmezse başka olasılıklar devreye girer. İlk etapta dediğime bakman lazım. @yekta
Tamamdır çok teşekkür ederim.

1765819613865.webp

3D'lerde IMC limit 6600 C26, ötesi olmuyor genelde. Tek CCD bandwith FCLK ile limitli olduğundan 70K ötesi mümkün değil bir de. 2233 FCLK ile bir miktar belki 71-72K görüyor. 1:1 mod 6000-6600 aralığı en iyisi o yüzden. Zaten 8000+ normal bir kullanıcı için hayal. İşten anlamayan hiç kimse stabil edemez 8000 üzerini. Senin yapman gereken IMC çöp de olsa 6000 1:1 mod stabil etmek, 1.3 SoC ve Nitro ayarları ile, gerisine çok da gerek yok. Stabilite yakalarsan manuel Timing girme işine girebilirsin belki. Bahsettiğim %1 Lows yükselecektir, rekabetçi oyunlarda önemli bu durum. @yekta

Son düzenleme:
Önemli evet %1 kısmı ama 3D işlemcileri alan arkadaşlar genelde tak çalıştır için alır. İnce ayar ile çok uğraşmaz. 3D Cache olayı o zaten. RAM'e daha az bağımlısın, EXPO kapatsan bile gideri var. Sendeki sorun başka bir problem yok ise IMC tırt olmasından kaynaklı. Dediklerimi yaparsan sorun çözülecek. Çözülmezse başka olasılıklar devreye girer. İlk etapta dediğime bakman lazım. @yekta

Bu arada belirtmeyi unuttum, elle 5200'e bile ayarlasam aynı sorunları yaşıyorum.

1765819788894.webp

1765819799909.webp

@yekta İşten anlayan adam bile 6600 C24 ve 6800 C26 ötesine geçemiyor limitler dahilinde. O yüzden AMD, Memory kısmında özellikle İntel'i geçmesi mümkün değil. Bandwith zaten kısıtlı AMD'de şu anda FCLK yüzünden. APU harici 3D işlemcilerde ve Ryzen 9000'de durum bu.

Bu arada belirtmeyi unuttum, elle 5200'e bile ayarlasam aynı sorunları yaşıyorum.
MSI'in problematik BIOS'ları da olabilir sorun. Dediğimi dene, sıkıntı olursa tekrar bakarız. Memory Try It kısmından hazır profil seç olmazsa. 6000 CL30-38-38-96 işaretli profili seç ve Nitro uygula.

Eki Görüntüle 210992
Eki Görüntüle 210993

@yekta İşten anlayan adam bile 6600 C24 ve 6800 C26 ötesine geçemiyor limitler dahilinde. O yüzden AMD, Memory kısmında özellikle İntel'i geçmesi mümkün değil. Bandwith zaten kısıtlı AMD'de şu anda FCLK yüzünden. APU harici 3D işlemcilerde ve Ryzen 9000'de durum bu.

MSI'in problematik BIOS'ları da olabilir sorun. Dediğimi dene, sıkıntı olursa tekrar bakarız. Memory Try It kısmından hazır profil seç olmazsa. 6000 CL30-38-38-96 işaretli profili seç ve Nitro uygula.
Tamamdır Ayhan bey tekrar teşekkür ederim.

@yekta Dengesiz pressure kaynaklı da olabiliyor ama boot problemi yaşardın genelde o tarz durumlarda mavi ekrandan ziyade. Sistem boot ediyor sende.

Tam olarak yaşadığım sorun şudur: Çoğu zaman sistem aciliyor 5-10 saniye sonra ekran donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Manuel olarak sistemi kapatmam gerekiyor, bazen de açılış ekranında mavi ekran hatası alıyorum ancak 4800 standart ayarlarda böyle bir problem yaşamıyorum.

@yekta Dengesiz pressure kaynaklı da olabiliyor ama boot problemi yaşardın genelde o tarz durumlarda mavi ekrandan ziyade. Sistem boot ediyor sende.

O kadar çok kafama takıldı ki 1 haftadır çözemedim Nebi Bey'in ayarlarını vs uyguladım yine aynı sorunlar. Yüzlerce form okudum çoğunda çözüme ulaşmamış, umarım sizin bu ayarlarla çözülecek.

Tam olarak yaşadığım sorun şudur: Çoğu zaman sistem aciliyor 5-10 saniye sonra ekran donuyor, hiçbir şey yapamıyorum. Manuel olarak sistemi kapatmam gerekiyor, bazen de açılış ekranında mavi ekran hatası alıyorum ancak 4800 standart ayarlarda böyle bir problem yaşamıyorum.

Memory Try It'den * işaretli 6000 CL30-38-38 profili seç, üzerine Nitro uygula. Bir de iGPU kapat Search kısmından aratıp. ASUS'ta Advanced-NB Configuration içindeydi. MSI'de nerede hatırlamıyorum.