Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

792

Uzman
Merhaba, motorum ruhsatta 49 CC olarak gözüküyor. İnternette bu şekilde bir yazı gördüm. Yazı, 50 CC altı bir motosikleti ehliyetsiz kullanabildiğimizi söylüyor. Bu doğru mu?

Silindir hacmi 49 CC olarak gözüküyor.

IMG_2854.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Öncelikle internetteki abidik gubidik kaynaklara itimat etme, karayolları trafik yönetmeliğini oku.
Soruna gelecek olursak isterse 1CC olsun içten yanmalı her taşıt ehliyet gerektirir.
50CC için B veya A1 sınıfına ihtiyacın var.

Doğru. 50 - 125 arası da yeni düzenlemeyle B sınıfı ehliyeti olanlar kullanabiliyor.
B ile direkt 125CC kullanamıyorsun. Kursa gidip parasını verip, A1 alır gibi sınava giriyorsun ardından kullanabiliyorsun.
Öncelikle internetteki abidik gubidik kaynaklara itimat etme, karayolları trafik yönetmeliğini oku.
Soruna gelecek olursak isterse 1CC olsun içten yanmalı her taşıt ehliyet gerektirir.
50CC için B veya A1 sınıfına ihtiyacın var.

Doğru. 50 - 125 arası da yeni düzenlemeyle B sınıfı ehliyeti olanlar kullanabiliyor.
B ile direkt 125CC kullanamıyorsun. Kursa gidip parasını verip, A1 alır gibi sınava giriyorsun ardından kullanabiliyorsun.

Çözüm
Yazı, 50 cc altı bir motosikleti ehliyetsiz kullanabildiğimizi söylüyor. Bu doğru mu?
Hayır. Bağlamı eksik bir yazı bu. B sınıfı ehliyete sahipsen 50cc altı motosikletleri motosiklet ehliyeti olmadan kullanabiliyorsun. Yani hiç ehliyetin yokken gidip 50cc bi motosiklet süremezsin.

Eğer gereksinimleri karşılıyorsan da B sınıfı ehliyet ile 125cc'ye kadar sürme hakkın olabilir.

B sınıfı 125cc muhabbeti biraz teferruatlı. 2 yıllık ehliyet, el konulmama gibi şartları vardı. 16 yaşındaki arkadaşlar A1 alabilir. Benim büyük oğlana da aldık. 50cc altı içinse minimum M sınıfı ehliyet lazım ama bunu gidip de alanı görmedim. 18 yaşında olup da 50cc üzeri motor sürmek isteyen arkadaşlar ise B ile beraber A2 alsınlar derim.

B sınıfı 125cc muhabbeti biraz teferruatlı. 2 yıllık ehliyet, el konulmama gibi şartları vardı. 16 yaşındaki arkadaşlar A1 alabilir. Benim büyük oğlana da aldık. 50cc altı içinse minimum M sınıfı ehliyet lazım ama bunu gidip de alanı görmedim. 18 yaşında olup da 50cc üzeri motor sürmek isteyen arkadaşlar ise B ile beraber A2 alsınlar derim.
Hayırlı olsun abi. Kazasız belasız inşallah.