@ShadowLegion Diğer taraftan RAM ihtiyacı da artıyor düşünüldüğünde, orası da doğru. 3D+RAM ile beraber %1 değerler artacaktır ve binde 1 değerler, akıcılığı böyle hissedeceksin. Düz FPS bakarsan çok tatmin etmeyebilir hikaye tabanlıları. FPS olanlarda fark göreceksin. Bütçe varsa 3D yoksa 9700x 8 çekirdek al yola devam et. Diğer türlü şu anki işlemcini değişmene gerek yok, o kararı sen ver. Şu anki çipin de yeterli.

Upgrade etmek istiyorsan durum bu, istemiyorsan şu anki sistem yeterli.

2x16 da 4K'da götürecektir, ona bir bakarsın. 2x32 daha uygun olur gibi ya da 2x24

@ShadowLegion 7600x'i değiştirmenin tek koşulu 9700x alırsan olur ya da 7700x. Ya da 3D. Ama aradaki fiyat farkına değmez. Eğer gerçekten upgrade düşünüyorsan 9700x işini görür derim. 4K için 20K işlemciye bayılmak çok mantıklı olmaz. Bütçe dahilinde yapılır yapılırsa. 7600x de değiştirilmez çünkü 8 core olmayacaksa.

4K'da ekran kartın neyse, osun. %1 ve %0.1 değerler için RAM+3D düşünülür. Ona göre kararı sen ver. FPS tabanlı oynayacağını varsayarsak durum bu şekilde. Hikayeyi çok bağlamaz.

Bende 7800X3D var bana yetiyor. 9800X3D ile arasında çok uçuk bir fark olmamasına rağmen 1.5 kat fiyat farkı var.

Hiçbir şey alma şimdiki işlemcine overclock yap.
Zaten 5.5 GHz OC'lamış PBO ile sanırım, daha üzeri mümkün olmaz. Statik çok sağlıklı değil AM5'te, PBO algoritması daha mantıklı. 4K'da o da çok fark etmeyecektir. Sadece FPS tabanlılarda 3D cache + RAM avantajı ile öne geçer biraz, %1 ve %0.1 asıl mevzu burada.

Bende 7800X3D var bana yetiyor. 9800X3D ile arasında çok uçuk bir fark olmamasına rağmen 1.5 kat fiyat farkı var.
Termal fark var cache pozisyonundan ötürü, bir de biri 5.05 kitli iken diğeri 5.425 +200 PBO ile mümkün. 4K için konuşuyorsak önemsiz, 1440P için geçerli bir fark.

NVIDIA 5000 serisinde naptıysa AMD'de Ryzen 9000'de onu yaptı 3D için, fazlasını değil. NVIDIA önümüze OC'layıp AI vesaire ekleyip yeni seriyi sundu, AMD de fazlasını yapmadı, çünkü İntel yerinde sayıyor.

Detaylı bilgilendirmeler ve uzun yazı için teşekkür ederim hocalarım. İyi ki varsınız :) 4K monitör ve 5080'im olduğu için 9800x3D al geç diyenler olabilir ama ben ödeme gücüm olsa da her şeyi taksitle alıyorum ve FPS oyunları çok az oynuyorum.

@Ayhan Dönmez hocam biliyor RAM'lerimin zamanları iyi nitro haricinde. 20 GB kullanım bile görmedim RAM'lerde Hogwarda Legacy oyunu haricinde. Şimdilik para harcamayıp böyle kamasına karar verdim çünkü yetiyor.
@BerkayZ87 @Ella Freya @Testo Unit @Telefonunu Çıkra görüşleriniz için teşekkürler.