Bütçe
5000
240 mm sıvı soğutma bu işlemci için yeterlidir. i5 13600K günlük kullanımda ve çoğu iş yükünde rahat şekilde çalışır. Ama sen bu işlemciyle uzun süre render alacaksan. Saatlerce yüzde yüz yükte çalıştıracaksan. After Effects Premiere Blender gibi yazılımlarda sistemi yoracaksan. 240 mm burada yetersiz olmaz ama konforlu da olmaz. İşini görür. Render alırsın. Throttle yaşamazsın. Ama fanlar daha çok çalışır. Sıcaklıklar 80 90 derece bandına yerleşir. Sistem sürekli sınırda çalışır. Yani sorun işlemcinin soğumaması değil.
Sorun bu yükü ne kadar sakin ve sürdürülebilir taşıdığıdır. Arada render alıyorsan. Ön izleme ağırlıklı çalışıyorsan. 240 mm gayet mantıklıdır. Daha büyük radyatör ya da daha güçlü bir çözüm uzun vadede seni daha az yorar tabii.

360mm almak benim ses takıntım için daha mantıklı fakat kasa da değişmem gerekiyor. Üretkenlik olarak en fazla RAW fotoğraf veya video düzenlerim. Fotoğraf düzenlerken 12400F bile anlık olarak 101W görüyor aynı şekilde çıktı alırken de. 13600K gittikçe gider.

13600KF'ye tam yükte 240mm zor yetiyor. 360mm alın bana kalırsa.

Evet muhtemelen o şekilde yapacağım. Performans kadar güzel de görünmesi önemli aslında. Bu zamana kadar hiç estetiğe önem vermedim. Gri, metalik veya aynalı hatlara sahip olsa iyi olur aslında.