Bütçe
50.000 TL

Hsynlvr

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

OLED monitör için yardıma ihtiyacım var. Güncel olarak "MSI Stealth 14 AI Studio A1V (14" - OLED - 2880x1800 - 242PPI)" kullanıyorum, 14-15 ay oldu, severek kullanıyorum.

2 hafta önce "Alienware AW3225QF (4K - QD-OLED - 140PPI)" ürününü satın aldım ancak 5 gün dayanabildim.

Uzun süre(örneğin: 7-8saat) bir ekrana bakınca gözünüz yanar, kızarır falan dinlenince geçer. Alienware öyle değil, öncelikle ekrana odaklanamıyorum, ekrana bakar bakmaz sanki gözlerimden arkaya doğru küçük iğneler saplanmaya başlıyor ve ısrarcı olduğumda başımda bir ağırlık oluşuyor, garip bir şekilde ruh halim bozuluyor çok ciddiyim. 5 gün denedim alışır diye, daha kötüye gitti. Sonra araştırma yaptım QD-OLED monitörlerde bu sorunu yaşayanlar mevcutmuş. İade ettim.

Bir de Woled denemek istedim, LG panele sahip 27" 2K Woled monitör satın aldım. Alienware kadar olmasa da ilk izlemeye başladım ve bunda da aynı sorunlar oldu ve 1. gün akşamına paketleyip iade ettim. Bu olaylar sadece bir göz yanması değil, ciddi rahatsız ediyor, umarım açıklayabilmişimdir.

Şimdi ben OLED monitör satın almak istiyorum oyun oynamıyorum, daha çok video, animasyonlar vb içerikler oluşturuyorum. Bu sorunu çok araştırdım içinden çıkamayınca paylaşmak istedim. Bu sorun "PPI" yoğunluğundan kaynaklanıyor olabilir mi ya da başka ne olabilir, nasıl bir OLED monitör kullanabilirim, bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

OLED'in piksel dizilimiyle alakali bu. Eger iki tipte de bu sorunu yasadiysaniz yapacak pek bir sey yok gozunuz normale gore daha hassas demek. Laptop ekranina bakarken bu sorunu yasamamanizin nedeni oradaki piksel yogunlugu ve PWM durumuyla alakalidir. Yuksek PPI daha keskin bir goruntu sunuyor cunku. WOLED kullansaniz da bu piksek yogunlugu dusukse QD-OLED'de oldugu kadar olmasa da yine de rahatsizlik verebilir. Bir diger neden de PWM durumu iste. Boyle bir urun var mi bilmiyorum ama 27" boyutlarda 4K bir OLED panel almak belki sorununuzu cozer. Yoksa da mini-LED veya cok iyi bir IPS panel bakacaksiniz artik.

Oled tv de kullandığım için alışınca diğerlerini beğenemiyorum. 4K 27" şuan sadece 'Asus PG27UCDM' var görünüyor 166ppi bu da düşük ayrıca Qd-oled. Alienware de 140ppi dı. Burdan kurtaramam sanırım. Dediğiniz gibi mecburen mini-led veya IPS alıcam ama pek bilgi sahibi değilim bu konuda, parlaklık hiç önemli değil çünkü aydınlık kullanmayı sevmiyorum. Bir de bahsetmeyi unuttum oyun oynamıyorum ama keliteli Remux formatında filmleri izlemeyi seviyorum. Her halükarda Oled görüntü kalitesini arıyor olucam fakat en yakın hangisi olabilir, Mini-Led mi IPS mi ?

Oled tv de kullandığım için alışınca diğerlerini beğenemiyorum. 4K 27" şuan sadece 'Asus PG27UCDM' var görünüyor 166ppi bu da düşük ayrıca Qd-oled. Alienware de 140ppi dı. Burdan kurtaramam sanırım. Dediğiniz gibi mecburen mini-led veya IPS alıcam ama pek bilgi sahibi değilim bu konuda, parlaklık hiç önemli değil çünkü aydınlık kullanmayı sevmiyorum. Bir de bahsetmeyi unuttum oyun oynamıyorum ama keliteli Remux formatında filmleri izlemeyi seviyorum. Her halükarda Oled görüntü kalitesini arıyor olucam fakat en yakın hangisi olabilir, Mini-Led mi IPS mi ?

En yakini mini-LED'dir ama o tarzda da cok monitor yok.

Doğru ekranı aramak yerine bir doktora görünseniz? Gamepad kullanırken el ağrısı çeken birinin kanser olduğunu öğrenmesi ilgili bir haber hatırlıyorum. Doktorla çözülecek bir sorun vardır belki.
Size hak verirdim fakat, yaklaşık 3 yıldır Lg Oled Tvler kullanıyorum ve 14-15aydır nerdeyse her gün 14" 2.8K Oled ekranı olan Laptobu saatlerce düzenleme yapıyorum, film izliyorum.. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Size hak verirdim fakat, yaklaşık 3 yıldır LG OLED TV'ler kullanıyorum ve 14-15aydır neredeyse her gün 14" 2.8k OLED ekranı olan laptopu saatlerce düzenleme yapıyorum, film izliyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Normal olan zaten bu tarz ürünleri sorun yaşamadan kullanmamız. İstediğin özellikte monitör aramaya uğraşma çünkü yok. En azından OLED kalitesinden vazgeçmezsen yok. Olmayan bir şeyi aramaktansa niye bu monitörler bende böyle bir etki yapıyor diye sorman lazım.
OLED-göz rahatsızlığı konusunda internet de biraz arama yapınca insanlarında senin gibi tepki verdiği gördüm. Durmaksızın yeni ekranlar denemişler. Doktor belki hiç aklına gelmeyecek bir rahatsızlığın olduğu ortaya çıkaracak ve sorunun basitçe çözülecek.
Yine de bir tahmin yapmak gerekirse PPI'den ziyade flickler kaynaklı gibi sorunun. Kullandığın laptop 120Hz, yine kullandığın OLED tvlerinde monitörler gibi yüksek Hz vermediğini varsayıyorum. OLED'ler flicker konusunda zaten kötü namlı, VRR flickler senin gibi sorun yaşamayan insanları bile rahatsız ediyor. Beğendiğin bir monitörü dusuk hzlerde kullanmayı deneyebilirsin. (60-120 gibi)

Teşekkür ederim, denedim bir çok kombinasyon fakat fayda etmedi. Laptop ekranım yakından baktığım halde oldukça konforlu, Lg c2, Lg c3 kullandığım tv ler, onlar da oldukça rahat.
Yeni Oled monitörlerle uyum sağlayamıyorsam kullanmama kararı aldım.
Doktor işleri günümüzde oldukça sorunlu işler, yine de iyi niyetiniz için teşekkür ederim. Unutmayın ki en iyi doktor kendinizsinizdir, huyunuzu suyunuzu bilir ona göre yaşarşınız eğer ciddi bir problemimiz yoksa tabiki.
Dell ıps black monitör satın aldım, video, resim işleri için işimi görücektir.
Yardımlarınız için teşekkür ediyorum, olay çözülmüştür.