Her önermenin, ya kendisi ya da olumsuzu doğrudur. Üçüncü bir seçenek inşa edilemez. Kesinlikle ben de bu doğrultuda olduğunu düşünüyorum.
Ama ve lakin ki bu demek değildir ikisinin de gerçekleşme ihtimali %50. Ben sana "öl" dersem senin ölme ihtimalin ya gerçekleşir ya gerçekleşmez, %50-%50 mi? :)

Ama ve lakin ki bu demek değildir ikisinin de gerçekleşme ihtimali %50. Ben sana "öl" dersem senin ölme ihtimalin ya gerçekleşir ya gerçekleşmez, %50-%50 mi? :)
Yukarıda bir arkadaşa verdiğim cevapta şunu söylüyorum:
Aslında arkadaş tam olarak anlatamamış. Demek istediği, bir eylemin sonucunda oluşacak olasılıklardan bahsetmiş. Ama tam olarak belirtmediği için, geniş anlamda bütün durumlar için kullanılırsa çökecektir.

Arkadaş şu cümleyi kullanmış:
Örneğin: Bir ameliyatın başarılı olma olasılığı %60 - %40 değildir bence, %50 - %50'dir. Ameliyat ya başarılı geçer, ya başarısız.
"Ya başarısız geçer ya da başarılı geçer." ifadesi bir olasılığı değil, bir seçeneği belirtir. Olasılık ise art arda gerçekleşen seçeneklerin farklı şekilde kombinasyon oluşturmasıdır.

Yani yine ameliyat üzerinden örnek verecek olursak;

Kanserli bir dokuyu bir hafta içinde alırsak, hastanın yaşama riski yüksektir. Ama hastanın ameliyatı, yine ya başarılı geçecektir ya da başarısız geçecektir.

Kanserli dokuyu eğer bir ay sonra alırsak, hastanın yaşama riski düşüktür. Ama hastanın ameliyatı, yine ya başarılı geçecektir ya da başarısız.

Zaman aralığını ne kadar yükseltirsen, o kadar fazla kombinasyon ve olasılık oluşur ama başarı seçeneği hep aynıdır.

İkiden fazla olasılığın olduğu durumlar da var.

Hocam, okuman yazman var, değil mi?

Burada bir ilkeden bahsediyorum.

Bu ilke, mantığın temelini üzerine kurduğu dört ilkeden biri. Ki, dört ilkenin hepside birbirini destekler. Desteklemek de zorundadır.

Bir eylemi gerçekleştirdiğinde, sadece iki sonucu olması zorunluluğu vardır.

Örn:

Bir bardak su aldığında, o suyu ya içeceksindir, ya da içmeyeceksindir. Üçüncü bir seçenek yoktur.

Hatta ben, biraz daha ileri gidiyorum ve diyorum ki, "Eğer Tanrı varsa, bu ilkeye göre Tanrı sonsuz kudrete ve bilgiye sahip değildir."
Sadece iki sonuç zorunluluğu yok. O bardağı alıp fırlatma imkanım da var.

Evet hayır cevabı olan her şey 50 50 dir ama 2 den fazla sonucu olan durumlarda geçerli olmaz.
Hâlâ ısrar ediyorsun "ikiden fazla cevap" diye..

ÜÇÜNCÜ HALİN İMKANSIZLIĞI DİYE BİR İLKE VAR. Bu ilkeyi ben bir yerlerimden uydurmadım. Bu ilke, mantığın temel ilkelerinden..

Senin bahsettiğin, farklı kombinasyonlar ve fonksiyonlardır.

İstersen senin verdiğin örnekten açıklama yapayım:
O bardağı alıp fırlatma imkanım da var.

Senin bardağı alıp su içmeden fırlatman, farklı bir seçenek değil, bir değişkendir.

SUYU İÇERSİN / SUYU İÇMEZSİN

Bardağı alıp suyu içmeden fırlatman,

SUYU İÇERSİN ❌

SUYU İÇMEZSİN ✅

seçeneğine tabiidir.

Hâlâ ısrar ediyorsun "ikiden fazla cevap" diye..

ÜÇÜNCÜ HALİN İMKANSIZLIĞI DİYE BİR İLKE VAR. Bu ilkeyi ben bir yerlerimden uydurmadım. Bu ilke, mantığın temel ilkelerinden..

Senin bahsettiğin, farklı kombinasyonlar ve fonksiyonlardır.

İstersen senin verdiğin örnekten açıklama yapayım:

Senin bardağı alıp su içmeden fırlatman, farklı bir seçenek değil, bir değişkendir.

SUYU İÇERSİN / SUYU İÇMEZSİN

Bardağı alıp suyu içmeden fırlatman,

SUYU İÇERSİN ❌

SUYU İÇMEZSİN ✅

seçeneğine tabiidir.
Üçüncü hal niye imkansız? Bana göre mümkün. Bilimsel kanıtı olamaz bunun kişiden kişiye değişir.