50 bin TL'lik anakart ile 10-20 bin TL'lik anakart arasında ne fark var?

Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Videodaki anakart yaklaşık 50 bin TL. 10-20 bin TL'lik anakartlarla arasındaki fark nedir? Bildiğim kadarıyla performans ve FPS açısından pek fark olmuyor. Bu durumda pahalı anakart almak şart mı? Aradaki fiyat farkının sebebini hâlâ tam anlayamadım. Bilenler açıklayabilir mi?

Video:

Bahsedilen fiyatlar benim anakartım için ayrı bir dünya ama Ryzen 5600X ve ASRock B550M var bende. PBO'dan işlemciye negatif CO vermediğim vakitte render alma gibi şeylerde işlemci anlık watt değerini düşürüp geri yükseltiyor. Anakartın VRM'leri çok ısındığı için sanırım The Last of Us gölgelendiriciler yüklenirken falan da aynı sorunu yaşamıştım. Bir de 200 MHz'den daha fazla overclock yapamıyordum.

Bu videoda kullanılan anakartın, PCB katman sayısı fazla ve alt modellere göre daha kaliteli, bu durumda RAM sinyal yansıması minimum seviyeye iniyor, sinyal yansıması düşük olduğu için: İşlemci ile RAM arasındaki veriler daha temiz işleniyor, ne kadar temiz sinyal o kadar stabil bir sistem diyebiliriz. Ramlere tuning ayarı yapmak için bu yüzden daha elverişli bir model. BIOS'un çökmesine karşı crashbios dediğimiz özelliği var, brick olma durumunda kurtarma şansı daha yüksek. Üzerinde hata gösterge ekranı yani küçük display ekran var, fazladan SSD takınca hızın bölünme olayı yok, tabii gerekli şartları var. SSD'ler için hearsink soğutmalar, bu display ekranlar, PCB kalitesi, BIOS yazılımı, bunlar hep extra maliyet demek.

Bildiğim kadarıyla performans ve FPS açısından pek fark olmuyor. Bu durumda pahalı anakart almak şart mı?
5K ve 10K anakartlar arasında da kolay kolay FPS farkı olmaz. Belki prodüksiyon tarafında, o da lane dağılımları ve yonga önemli olduğu için. Fazla USB, SSD, cart curt takıldığında yamulmasın diye.

50 bin TL. 10-20 bin TL'lik anakartlarla arasındaki fark nedir?
Amaca özel olabiliyor o 50K segmenti. Mesela bazıları overclock'çulara oynayıp VRM döşer, bazıları RAM timing için daha optimize edilmiştir, bazıları fazla slot/port döşer gibi. Hepsini dengeli yapmaya çalışanlar da var.
Buradan kıyaslayabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…