DarthGorsoy
Bilgin
Yapay zekayla upscale edilen, dijital olarak crop atarak zoom yapan telefonlar olmadan önce böyle çekiyorduk
.
O bütçeler zaten ciddi yatırım gibi neredeyse.P900 alır elbette ama bu makineyi zamanında 3.000 liraya almıştım, Sony'nin ciddi zoom anlamında yaptığı son köprü işi diyebiliriz. Şahsen Nikon'un modernize ettigi köprü modellerini seviyorum, örneğin P950 ve P1100 fakat diger duz modeller; P900, P1000 bana parasını pek hak etmeyecek modeller gibi geliyor. Sensör büyüdükçe lens buyumek zorunda kaliyor bu sebepten ötürü telefonlara 1/2.3'ten bile küçük telefoto amaçlı sensor koyuyorlar. HX-400V ve Nikon'lar 1/2.3 kullanıyor, harika ışık koşulları dışında bu makineleri kullanmak pek mümkün değil, tripod gerekiyor. Gövde ici sabitlemeleri yok sadece lens bazlı OIS var ve bu kadar küçük bir sensör gürültü gidermede fiziksel sınır sebebiyle sınıfta kalıyor.
Bu kadar zoom bir nevi fetiş ya da gündüz koşullarında ucak vs. cekmeye uygun. Ayrıca bu sistemler otofokus konusunda da bence epey geri.
Eğer geniş açı + ekstrem zoom gerekliyse ve bu kocaman bir makine olmadan, tek bir sistem üzerinde isteniyorsa önerim Sony RX10 IV. 24-600 gibi kocaman bir aralığa sahip ki bu da gerçek 25x kayıpsız zoom eder, 315 noktali otofokus sistemi bu Nikon'lari tokatlar, güzel bir OIS ve en önemlisi de 1.0 inç'lik 20.1 MP bir sensore sahip.