Son düzenleyen: Moderatör:
  • 9070 XT Pulse: 31.499 TL
  • R5 7500F: 5.637 TL
  • Kioxia Exceria Pro 1 TB: 3.849 TL
  • RAM piyasası karışık olduğu için ikinci el almayı varsayarsak: 5.500 TL
  • Gigabyte P750BS: 3.324 TL
  • Soğutma: Stok fan veya Thermalright Assassin X120 Digital: 1.269 TL
  • ASUS Prime B650M-R: 4.589 TL
  • Kasa: Tercihe bağlı.

Faz sayısının fazla olması direkt olarak daha iyi olduğu anlamına gelmez. Mesela B650 Eagle 16 faz, B650 Gaming X 12 faz, TUF B650-E 10 faz; normalde Eagle iyi dersiniz ama değil. Gaming X ve TUF'un MOSFET’leri daha serin çalışıyor, Eagle daha fazla ısınıyor. Olaya model olarak bakmak lazım.

Çok saçma bir yorum dostum. "Faz sayısını özellik olarak söyledim" diye belirttim hatta. Yine aynı şeyi söylüyorum; o cümlenin cevabında da 15-16-17 fazlı Colorful marka anakartlar var ama önermem de dedim. Senin kıyasladığın model Gaming X veya TUF değil; B650M-R ve B650 Eagle. Birisinin sitesinde faz sayısı dahi yazmıyor. Elma ile elmayı kıyaslayın artık. Sanırsın B850 TUF'la ya da ROG'la kıyasladık. Choke'larda, VRM'lerde ne kalite malzeme kullanıldı onlar bile önemli. On numara malzeme kullanırsın chokelardan kısarsın kartta coil whine sesinden geçilmez mesela. Ben ucuza B650 chipset ATX bir anakart olarak B650 Eagle'ı önerdim. Sen bana tamı tamına 2 katı fiyatına 12 bin liraya satılan TUF modelleri öneriyorsun.

Birisinin sitesinde faz sayısı dahi yazmıyor.
Sitesinde yazmaması, araştırıp öğrenmeye engel değil.

6+2+1 ve 1H/1L VRM şemasına sahip. 1H/1L kullanan anakartların çoğu 1L için 40A civarı bir değere, 1H için ise 60A civarı bir değere sahip oluyor. Kabaca 1L için 6 x 40 yaparsak 240A; 1H için 6 x 60 yaparsak 360 yapar. Yani B650M-R, aşağı yukarı 240A ile 360A arası bir güç besleme değerine sahip. Tabii 1H ve 1L için değerleri bilmiyoruz, o yüzden anca yaklaşık bir hesap yapabiliyoruz ama en nihayetinde VRM-Core ve V-SoC faz sayısını öğrenmek imkansız değil. Eski anakartlarda GODLIKE vb. en üst düzey modeli almadığın sürece hiçbirisinde yazmıyordu, yani bu o kadar ekstra bir durum değil.

Ayrıca faz sayısının ve güç beslemesinin 29837862713721A olması da önem arz etmiyor. 500A ve üzeri herhangi bir anakart, herhangi bir desktop işlemciyi rahatlıkla doyurur. Yani gidip 3000A verebiliyor diye veya 30 fazı var diye anakarta para vermek, parayı çöpe atmaktan farksız.

Eğer her türlü işlemciyi takmak istiyorsanız öncelikli olarak bakmanız gereken 500A ve üzeri bir anakart olup olmadığına bakmak, ikincisi ise VRM soğutmasının iyi olup olmadığına bakmak.

Zamanında kocaman VRM soğutma bloğu olan, yüksek amper değerine sahip olan ve 12-14 fazı bulunan MSI'ın X570 anakartlarında, VRM yapısındaki ufak bir mühendislik hatasından ötürü anakart VRM'leri 120-130 derece oluyordu. Bazen ne kadar her şeyi yüksek ve iyi koysan da mühendislik hatası olunca bu tür saçmalıklar meydana geliyor. Sonrasında X570 Tomahawk çıkardılar ve bu mühendislik hatasını giderdiler, küt diye sıcaklıklar 60'a düştü.

VRM sıcaklık incelemesi olmayan anakartı, mümkün olduğunca tercih etmemekte fayda var.

Faz sayısının fazla olması, faz başına bölünen gücün azalması ve buna bağlı olarak sıcaklık bölünmesinin daha dengeli olması demektir, tek avantajı budur. Bunun dışında fazla faz olması gereksiz bir detaydır.

Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Ben kişiliğim gereği dobra bir insanım. Sadece orada "birisinde fazı dahi yazmıyor" cümlesini alıp özellikle ona cevap vermeniz mantıksız geldi. ASUS düşmanı da değilim, hatta piyasada hem yazılım, hem donanım olarak en iyi marka olduğunu düşünüyorum; ama memleketteki herkes neden en iyi giriş segment B650M-R'ymiş gibi davranıyor? Memlekette giriş segment olarak tek bu anakart mı kaldı? Herkes koşulsuz şartsız bu anakartı almak zorunda mı? Kaldı ki arkadaş bu anakartı da gönül rahatlığıyla alabilir. Ben çeşitlilik ve önerme olarak farklı anakartlar önerdim. Kullanım senaryolarına göre bağlı şeyler de olduğundan bahsettim. Mevzu çalıştırıp çalıştırmamasıyla ne önerdiğimizin bir önemi yok zaten. En düşük modeli alalım geçelim, ne dersiniz?

Hiçbir yerde bu kart alınmaz, bu kadar çöp diye bir ibarem olmadı. Sadece beğenmediğimi ve kötü olduğunu söyledim. Bir Godlike'ın karşısında, bir Tomahawk'ın karşısında, Bir TUF'un, bir ROG'un, bir Aorus'un karşısında da iyi olduğunu düşündüğünüzü düşünmüyorum. Sonuçta bu yüzden giriş segment bir anakart, bu yüzden diğerlerinden daha kısılmış bir anakart. Ben oraya giriş segment iki anakart önermişim. Arkadaşlar bana TUF anakartlardan bahsediyorlar. Ya TUF'ların en ucuz fiyatını bilmiyorlar ya da segment olayını tam kavrayamamışlar. 4 bin liraya anakart seçen ve fiyat baremini düşük tutan işlemcisinden, soğutmasına kadar her şeyi neredeyse giriş segment seçen birisi gidip de sadece anakartı TUF mu alacaktı? Gaming X mi alacaktı?

Bir abiniz veya kardeşiniz olarak size de bakış açınızı değiştirmenizi öneririm. Bir alt yorumlarda da yazdığım gibi; arkadaş ne almak istiyorsa onu alır. Ben hiçbir kartı birisine zorla almalıymış gibi bir muamele yapmadım. B650M-R'yi de satın alabilir gönül rahatlığıyla. Yazılım olarak da çok artısını görür.

Son olarak ben hatamı veya bilgimin, donanımın nerede yetip yetmediğini kabul ederim ama her şeyi bilmediklerini kabul etsin bu arkadaşlar önce. Bu kadar fazla bilmeyin sağlığa zararlı dostlar. Memlekette B650M-R'den başka bir anakart kalmadığını bilmiyordum ben de :D

@14330, bahsi gecen model B650M-R diye o modele dair aciklama yaptim, yoksa onu onerdigimden veya sevdigimden degil. Uzun zamandir anakart piyasasindan uzagim ve takip etmiyorum, dolayisiyla da oneri konularina mesaj yazmiyorum.

Mesajiniz, tartismaya yonelik ifadeler oldugu icin duzeltildi, burada bir art niyet aramayiniz.

Iyi Sosyaller.

@14330, bahsi gecen model B650M-R diye o modele dair aciklama yaptim, yoksa onu onerdigimden veya sevdigimden degil. Uzun zamandir anakart piyasasindan uzagim ve takip etmiyorum, dolayisiyla da oneri konularina mesaj yazmiyorum.

Mesajiniz, tartismaya yonelik ifadeler oldugu icin duzeltildi, burada bir art niyet aramayiniz.

Iyi Sosyaller.

Haklısın hocam. Magic ve 7renk gibi satıcılardan almalarını onaylamalıydım. O satıcıları önermeliydim hatta Terim PP'li arkadaş gibi. Bu satıcıların şikayetvar sayfasına girdiğinizde veya satıcı profiline girdiğinizde insanların nasıl kullanılmış, ikinci el(kimi zaman temiz, kimi zaman kötü) ürün aldıkları apaçık belliyken; laf etmemeliydim. Almalılar ki, öğrenmeliler değil mi? Tartışmaya yönelikten kasıt buysa eğer veya iki ayrı segmenti karşılaştıran arkadaşa tutumumdan dolayıysa.

Neyse daha fazla uzatmak istemiyorum. Herkes kafasına ne yatıyorsa, nereden ve nasıl yatıyorsa onu almalı tabii ki de. Tüketici özgürlüğü.

@14330, Şikayetvar'a urun memnuniyetleri yazilmiyor, urun sikayetleri yaziliyor. Bir urunu 10.000 kisi aliyorsa 1.000'i sikayet ediyor, 9.000'i memnun bir sekilde kullaniyor. Egri oturup dogru konusalim, kim aldigi urunden memnun oldugu icin sagda solda ovunup onerip konusu aciyor? 9.000 kiside 100 kisi anca cikar. Oysa aldigi urunde sorun yasayan birisi, urunu satin aldigi siteden tut CİMER'e kadar agzini acar ve lafini sakinmaz. Dolayisiyla 10.000 kisinin satin aldigi urunde sadece 1.000 kisiden olusan sikayet mesajlarini gordun diye dogrudan bir saticiya Sikayetvar profili uzerinden bakarak kotu diyemezsin. Boyle dusunursek hicbir siteden alamayiz, cunku her sitenin Sikayetvar hesabi var.

@14330, Şikayetvar'a urun memnuniyetleri yazilmiyor, urun sikayetleri yaziliyor. Bir urunu 10.000 kisi aliyorsa 1.000'i sikayet ediyor, 9.000'i memnun bir sekilde kullaniyor. Egri oturup dogru konusalim, kim aldigi urunden memnun oldugu icin sagda solda ovunup onerip konusu aciyor? 9.000 kiside 100 kisi anca cikar. Oysa aldigi urunde sorun yasayan birisi, urunu satin aldigi siteden tut CİMER'e kadar agzini acar ve lafini sakinmaz. Dolayisiyla 10.000 kisinin satin aldigi urunde sadece 1.000 kisiden olusan sikayet mesajlarini gordun diye dogrudan bir saticiya Sikayetvar profili uzerinden bakarak kotu diyemezsin. Boyle dusunursek hicbir siteden alamayiz, cunku her sitenin Sikayetvar hesabi var.

Katılıyorum dediklerine. İncehesap'ın şikayetvar sitesi daha fazla şikayetle dolu. Çünkü daha fazla kişiden talep alıyor, daha fazla kişiye hitap ediyor. Daha fazla alıcısı var gibi gibi. "Ama" Şikayetvar sayfalarını karşılaştırırsanız; birinde genellikle kullanıcı bazlı memnuniyetsizlikler gözükürken, diğerinde ürünlerin kullanılmış ve ikinci el olduğu gözüküyor. Bu iki konunun bambaşka şeyler olduğunu kabul etmek gerekiyor. İncehesap'ın şikayetlerinde detaylıca bakmadım tabii ki de ama üstünkörü baktığınızda bile "arkadaşlar hazır sistem aldım, windows kasıyor", "arkadaşlar sistemi gönderdim garanti kapsamına almadılar" gibi gibi şikayetler olduğunu göreceksiniz. Bu adı geçen sitelerin şikayetlerine bakılınca da "pinler yamuk çıktı, ekran kartının soketinde yanık var" benzeri şeyler göreceksiniz. Ben ikinci el çıkma "ihtimali" yüksek olan iki siteyi önermedim sadece. He, gidip alabilir mi? Alabilir tabii ki de. Sorun da çıkmayabilir mi? Bu da ihtimaller dahilinde. Sonuçta ikinci el bile olsa her ikinci el bozuk ürün olacak değil. %100 ikinci el çıkacak mı? Hayır. Ben bundan bahsediyorum, arkadaş gelmiş "çakma" kelimesini kullanıyor. Bunun okuduğunu anlayamamak ile ilgisi var.

Ek olarak bahsettiğim şey sadece şikayetvar değildi. Satıcıların profilleri de keza öyle. İnsanlar oraya memnun olduğunu da, memnun olmadığını da yazıyor. İkisini de rahatlıkla bulabilirsin ama hangisi sizin aklınıza daha çok yatıyor? İncehesap mı 7renk mi? Kurumsallıktı bahsettiğim şey. İncehesap'ı çok beğendiğimden değil.

Son düzenleme: