Dwnity

Çalışkan
Arkadaşlar yarın ekran kartım elime geçecek fakat PSU'yu biraz erteledim bütçeden dolayı. Aldığım model PowerColor Red Devil 6700 XT. Kart geldiğinde bir 10 dakika FurMark testi yapmam gerekiyor, sonrasında driver'ından gücü kısılıyormuş, öyle kısıp kullanacağım bir süre. Şu an kasamda 1 M.2 SSD, 5600X işlemci ve A320M-H anakarta takılı 8x2 3200 MHz RAM'ler var. Kullandığım PSU'da bronze falan bile yazmıyor, 5-6 yıldır aktif olarak kullanıyorum. Sizce yanma riski falan var mı?

Elimdeki PSU 5-6 yıllık diyorsun, içinde 80+ sertifikası bile yok. Kondansatörler miadını doldurmuş. O ünite şu an kağıt üzerinde 550W ama verimlilik kaybıyla gerçekte 400W-450W'ı zor verir.

Ki zaten 6700 XT için önerilen minimum PSU değeri genellikle 650W civarı.

Arkadaşlar yarın ekran kartım elime geçecek fakat PSU'yu biraz erteledim bütçeden dolayı. Aldığım model PowerColor Red Devil 6700 XT. Kart geldiğinde bir 10 dakika FurMark testi yapmam gerekiyor, sonrasında driver'ından gücü kısılıyormuş, öyle kısıp kullanacağım bir süre. Şu an kasamda 1 M.2 SSD, 5600X işlemci ve A320M-H anakarta takılı 8x2 3200 MHz RAM'ler var. Kullandığım PSU'da bronze falan bile yazmıyor, 5-6 yıldır aktif olarak kullanıyorum. Sizce yanma riski falan var mı?
Yanma riski Watt falan değil de, PSU'nun yük altında gereken stabil 12V voltajı verebileceğinden şüpheleniyorum. Sonuçta voltaj en önemlisi, stabil bir sistem için en önemlisi, düşük voltaj olduğunda ekran kartı kendini kitleyebilir, siyah ekrana düşebilir, sizde bunu ekran kartında sorun var diye anlarsınız oysaki sorun PSU'dadır. PSU bir sistemin kalbidir, bence hiç değilse 2000-2500 TL'ye giriş seviyesi ama idarelik bir PSU alın. Örn: (tıklayınız)

PSU da 2 adet 8 pin çıkışın yoksa hiç FurMark ya da oyun testi yapmanı önermem.

1775081205922.webp

Corsair VS450 ile Sapphire Pulse 6700XT kullanıyorum, 12v kanalından 408W verdiği yazıyor üstündeki etikette. Ufak bi UV yaptım, Heaven Benchmark'ta 140W civarı çekiyor kart. İşlemcim de 7500F, maksimum yük altında 80-90W civarı çekiyor. Kartı geçen hafta aldım, elime geldiğinde 20 dakika FurMark yaptım, herhangi bir güç dalgalanması vs. yok, elindeki güç kaynağı biraz olsun kaliteli bir şey ise yenisini alana kadar işini görür merak etme.

Şimdi takılı olan ekran kartıyla OCCT power testi yapılıp stabiliteye bakılabilir belki. Ona göre karar veririz idare edip etmeyeceğine, aklıma başka bir şey gelmedi şimdilik. PSU alacak paran yoksa kartı kullanma mı diyelim adama ? :D Kart UV ile 140W çekiyor oyunda.

Hocam hepinizin tavsiyeleri için teşekkürler zaten PSU'da 8'li pinlerden sadece bir tane var mış 8x2 istediği için çalıştıramadım. Arkadaşımın bilgisayarında test ettim kartı çalışıyordu yarın ucuzada olsa güzel bir PSU alacağım. PSU öneriniz varsa alabilirim. 2000 tl bütçem var.