SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese merhaba. Son yedi aydır sadece kasayla uğraştığımdan laptop ve modellerine biraz uzak kaldım. Yakın zamanda işimi görecek bir laptop almayı planlıyorum. Ağırlıklı olarak dizi/film, MS Office ve Dead by Daylight için kullanılacak. Oynadığım diğer oyunlar; BF1, SW BF2, R6.

Beklentiler:

-> Micro stutter, frame pacing, backlight bleeding, flickering, şiddetli coil whine tarzı sorunlar olmamalı.
-> Kronik sorun olmamalı.
-> Panel kaliteli olmalı. Dizi/film veya Dead by Daylight için siyah kalitesine önem veriyorum.
-> Soğutması başarılı olmalı.
-> Gerektiğinde Watt sınırlaması, performans ayarları vs. yapabileceğim düzgün bir uygulaması olmalı. (Örn. G-Helper)
-> Minimum 1 TB SSD ve 16 GB RAM olmalı.
-> Ekran kartı için net bir şart yok, zaten bütçeye göre ne oluyorsa o olacak.
-> RAM ve SSD upgrade açısından boş slot varsa iyi olur.
-> Kasa klavyeden bağımsız ayrılabiliyorsa iyi olur. Yani ileride gerekirse upgrade ve macun işlemini kendim yapabilmeliyim.
-> Satış sonrası servis desteği başarılı bir firma olsun.
-> Adaptive Sync düzgün çalışmalı.
-> 144 Hz ve üstü olması tercihimdir. FPS uçsun kaçsın derdim yok.
-> 15.6'', 16'' ve 17'' deneyimleme şansım oldu. 16'' hibrit kullanıma uygun olabilir. Zaten 2K 240 Hz 27'' monitörüm var, ona bağlarım en kötü.

Bilgilendirme:

MSI Katana B13V ve Asus Rog Strix G16 RTX 4060 model laptoplardan memnun kalmamıştım. MSI yine fena değildi de Asus birçok konuda bana göre fiyasko çıktı. Servis kalitesi, stutter, ışık sızması ve panelin kalitesizliği ürünü kendinden soğutmuştu. Olumsuz deneyimlerim ve araştırmalarım kaynaklı; Asus, HP, Casper ve Monster marka laptop önerisi istemiyorum. İlla ki iyi ürünler çıkarıyorlar fakat kişisel tercihim bu yönde olacaktır. Gamegaraj oldukça popüler, incelediğimde panel ve kasa noktasında öne çıktığını gözlemledim fakat G-Sync özelliğinin olmaması soru işareti oluşturdu. Hangi teknoloji ile bu açığı kapatıyorlar öğrenmek lazım. Gözüme en çok hitap eden modeller ise nedense hep Lenova'nın oluyor. Legion serisinin OLED versiyonlarına aşık olmuştum fakat pahalı idi. Geçen Log RTX 2060'lı 144Hz IPS panelli giriş/orta segment bir laptopu inceleme fırsatım oldu; mouse akıcılığı, görüntü netliği ve renk gamutunun zenginliği beni fazlasıyla tatmin etti. Yani çok uç beklentilerim yok. Stabilite her şeyden önemlidir. Anlayacağınız Lenova'nun o sorunlu serisi mazide kaldıysa bu markaya bir şans vermek isterim. Bunlar benim kendi gözlemlerim. Yine de her öneriye açığım sadece bu paraya sistem toplanır falan demeyin. Kasadan da sağlam ağzım yandı, laptopta en fazla ısınma yaşar watt sınırlarım; uyumsuzluk, DDR5 hassasiyeti gibi sorunlar kaynaklı aylarca donanım değiştirip durmam. Zaten forumda beni tanıyanlar neden laptopa geçmek istediğimi tahmin edebiliyorlardır. Artık chill takılabileceğim stabil bir şeye ihtiyacım var. Ürünü hemen almayacağımdan bir iki ay içinde bütçeyi arttırabilirim. Beklentileri karşılasın, uzun ömürlü olsun yeterli. Artık dosyalarımı, oyunlarımı vesaire taşımadan sabit bir cihazda tutabilmek istiyorum. Şimdiden öneride bulunan herkese teşekkür ederim. @talongod @23783 @michaelscofield

İstekleriniz doğrultusunda bütçede alınacak fazla cihaz kalmıyor. Açıkça belirtmeliyim ki bütçelerde yazdıklarınızdan birçoğundan vaz geçmeniz gerekmekte. Gerçekten önemli olmayanları ben eledim sizin adınıza. Bir sorunuz varsa bekliyorum.

Öneri için sağ ol hocam. Biraz araştırayım, aklıma takılan bir şey olursa direkt öyle sorayım.

Bütçe az daha çıkarsa şöyle bişey var. Gaming GEN TR firmasının çıkarttığı laptop markası. Fakat sizin o görüntü titremesi sorunu olmaz diyemiyorum, gelip sizi bulur yine bişey diyemem çünkü...

Bütçe az daha çıkarsa şöyle bişey var. Gaming GEN TR firmasının çıkarttığı laptop markası. Fakat sizin o görüntü titremesi sorunu olmaz diyemiyorum, gelip sizi bulur yine bişey diyemem çünkü...

Arkadaşların Asus TUF RTX 3050 ve Lenova Log RTX 2060 144Hz giriş/orta segment laptoplarını inceleme şansım oldu. Mouse lag, görüntü titremesi ve bozulması tarzı en ufak bir sorun yoktu. En kötü giriş segment falan demeyip öyle bir şey alırım. Sanki yeni seriler çok mu sorunsuz geliyor. (Bknz. 5000 serisi) 3000 serisi bile iş görür diye düşünüyorum.

@talongod, ne düşünüyorsun?

Arkadaşların ASUS TUF RTX 3050 ve Lenovo LOQ RTX 2060 144Hz giriş/orta segment laptoplarını inceleme şansım oldu. Mouse lag, görüntü titremesi ve bozulması tarzı en ufak bir sorun yoktu. En kötü giriş segment falan demeyip öyle bir şey alırım. Sanki yeni seriler çok mu sorunsuz geliyor. (bknz. 5000 serisi) 3000 serisi bile iş görür diye düşünüyorum.

@talongod, ne düşünüyorsun?

Selam yemek yiyordum gördüm ancak yazamadım, kusura bakmayın. Lenovo LOQ önermiyorum. 15XXX9 serisi kronik cihazlar, ki Techolay YouTube kanalı üzerinde videosunu da yapmışlardı. 15XXX10 serisinin sorunsuz olduğunu iddia eden arkadaşlar bile kanıt sunamıyorlar, yani kuru kuru sorunsuz demek asılsız bir iddia demektir. Onun yerine şüphe ile yaklaşmak çok daha iyi olacaktır. Çünkü Lenovo, 15XXX9 serisi kronik sorunlu olduğunda hiçbir açıklama yapmadı. Bu da kullanıcıyı düşünmediklerini düşündürtüyor bana. ASUS TUF dediğiniz cihaz tam olarak hangisi? ASUS TUF A15-F15 ise hiçbir seçenek yoksa tercih edilmeli, çünkü bariz bir ısınma problemleri var. Onun dışında son kullanıcı pazarında fazla sorun yaşanmadı. Onun yerine F16 kasa cihazlar almak çok daha mantıklı. Termal iletimleri, kasa kaliteleri çok iyi. 80.000TL bütçede sakın giriş seviye bir cihaza düşmeyin, size attığım cihaz çok iyi.

Selam yemek yiyordum gördüm ancak yazamadım, kusura bakmayın. Lenovo LOQ önermiyorum. 15XXX9 serisi kronik cihazlar, ki Techolay YouTube kanalı üzerinde videosunu da yapmışlardı. 15XXX10 serisinin sorunsuz olduğunu iddia eden arkadaşlar bile kanıt sunamıyorlar, yani kuru kuru sorunsuz demek asılsız bir iddia demektir. Onun yerine şüphe ile yaklaşmak çok daha iyi olacaktır. Çünkü Lenovo, 15XXX9 serisi kronik sorunlu olduğunda hiçbir açıklama yapmadı. Bu da kullanıcıyı düşünmediklerini düşündürtüyor bana. ASUS TUF dediğiniz cihaz tam olarak hangisi? ASUS TUF A15-F15 ise hiçbir seçenek yoksa tercih edilmeli, çünkü bariz bir ısınma problemleri var. Onun dışında son kullanıcı pazarında fazla sorun yaşanmadı. Onun yerine F16 kasa cihazlar almak çok daha mantıklı. Termal iletimleri, kasa kaliteleri çok iyi. 80.000TL bütçede sakın giriş seviye bir cihaza düşmeyin, size attığım cihaz çok iyi.
Uzun süredir sorunlarla uğraşınca düzgün çalışan bir sey görmüşken alıp geçesi geliyor insanin. Yoksa özellik olarak senin önerdiginle bu saydiklarim kiyaslanamaz bile.

Ben senin attigin urunu bir inceleyeyim, eskiden CihazTV baya uzun videolar çekerdi. Hala varsa bu ürünü de muhakkak çekmistir. Haber ederim inceledikten sonra.

--------------------------------------------------
@talongod, ürünü inceledim. CPU yük altında 80-90 derece, GPU ise 70-80 derecelerde geziyor. DbD'yi zaten biliyorsun o kadar yük bindirip ısındırmaz fakat R6, BF1 ve SW BF2'de 144-180 FPS sınırlaması yapmam gerekebilir ki zorlanıp gereksiz ısınmasın. FPS sınırlaması harici watt sınırlaması yapıp genel olarak cihazın serin çalışmasını sağlayabileceğimiz bir uygulaması mevcut mudur? Sıcaklıkları biraz fazla buldum.

Son düzenleme:
@talongod, ürünü inceledim. CPU yük altında 80-90 derece, GPU ise 70-80 derecelerde geziyor. DbD'yi zaten biliyorsun o kadar yük bindirip ısındırmaz fakat R6, BF1 ve SW BF2'de 144-180 FPS sınırlaması yapmam gerekebilir ki zorlanıp gereksiz ısınmasın. FPS sınırlaması harici watt sınırlaması yapıp genel olarak cihazın serin çalışmasını sağlayabileceğimiz bir uygulaması mevcut mudur? Sıcaklıkları biraz fazla buldum.
Selam, GameGaraj'ın kendi Driverları üzerinden bunu yapabilmen mümkün. Yapamıyorsan Alternatif olarak UXTU öneririm.

Selam, GameGaraj'ın kendi Driverları üzerinden bunu yapabilmen mümkün. Yapamıyorsan Alternatif olarak UXTU öneririm.
Araştırdığım kadarıyla DP girişi yok. HDMI ile monitöre bağlayınca 144Hz sınırını geçememe gibi bir sorun yaşar mıyız? Malum HDMI desteği çoğu senaryoda sınırlı kalıyor. Bir diğer sorum G-Sync olmamasına ilişkin. Panel hertz değeri altında kalan FPS değerlerinde senkronizasyonu hangi teknoloji ile sağlıyor? V-Sync dışında seçenek yok mu?

Araştırdığım kadarıyla DP girişi yok. HDMI ile monitöre bağlayınca 144Hz sınırını geçememe gibi bir sorun yaşar mıyız? Malum HDMI desteği çoğu senaryoda sınırlı kalıyor. Bir diğer sorum G-Sync olmamasına ilişkin. Panel Hertz değeri altında kalan FPS değerlerinde senkronizasyonu hangi teknoloji ile sağlıyor? V-Sync dışında seçenek yok mu?

Cihazda HDMI 2.1 portu var, 144Hz sınırını rahatlıkla geçebilirsiniz. V-Sync dışında seçenek yok, çoğu laptopta yok G-Sync. Çok önemli değilse takılmamanızı öneririm.