Çözüldü 6000 MHz RAM'ler 3600 MHz'de çalışıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Canon

Uzman
RAM'leri yeni aldım. 6000 MHz DDR5 ama ne yapsam ne etsem yükseltemiyorum. Ayarları 6000 MHz çektiğimde ekran gelmiyor. Çözümü nedir bunun?

Anakart: MSI MAG B650 Tomahawk
RAM: Thull Apex 4x32 GB 6000 MHz
PSU: MSI MAG A850GL

Çözüm
4x32 GB RAM ile piyasadaki hiçbir CPU ile yüksek frekansa çıkamazsın, 5000 veya üstüne çıkmak mucize.
XMP mi açıyorsunuz EXPO mu?
Abi sorun işlemciden kaynaklıymış.

Böyle bi ince detay var mış. Bu hiç hoşuma gitmedi ama yapacakta bir şey yok. EXPO ve XMP olarak her 2 profili de denemiştim, meğer işlemci sorun çıkarıyormuş. Ben de diyorum "tamam RAM sorun çıkarıyor anladıkta bu işlemci arıza ışığı mı?". Bu olay işlemciden işlemciye göre mi değişiyor yoksa sabit bir kural mı? Ona göre ileride yine işlemcimi yükseltirim. (AMD Ryzen 9900X)

Çoğumuz gerek XMP/EXPO profilleri ile ya da manuel olarak overclock ile işlemcilerimizin üretici sayfasında belirtilen RAM frekanslarının üstünde bir frekans ile RAM'lerimizi kullanıyoruz. Mesela ben Ryzen 5 5600 kullanıyorum ve AMD'nin sitesinde 3200 MT/s kadar desteklediği yazıyor ama ben RAM'lerimi şu an 3733 MT/s değerinde kullanıyorum. Hatta esasen XMP profili ile 4133 MT/s değeriyle bile herhangi bir mavi ekran hatası vermeden, oyunlarda çökme olmadan çalıştırabiliyorum. Ancak silikon kalitesinden dolayı bellek kontrolcüsü senkronize çalışmadığından mevcut 3733 MT/s'den aldığım performanstan daha düşük performans alıyorum. O yüzden 3733 MT/s ile kullanmaya devam ediyorum.

Yine de şunları dener misin:
  • 2 adet dual kitin var sanırım. Sadece bir çift olacak şekilde, yani 2 RAM slotunu dolduracak şekilde RAM'leri takıp XMP/EXPO profilini aktif edip 3600 MHz'den yüksek bir frekans ile sistemin başlatılıp başlatılmadığını test et.
  • Yukarıda senaryoda başarılı olmadıysan tek bir RAM takarak tekrar dene.
  • İlk senaryoda başarılı olduysan bütün RAM'lerini yeniden takıp, XMP/EXPO profilleri kapalı haldeyken manuel olarak yalnızca RAM frekansını 3600 MHz'in üstünde bir değer ile sistemin açılıp açılmadığını test et.

Son düzenleme:
Bunlar temel frekanslar. XMP/EXPO ile bunun üstüne çıkarsın.

4x32 GB RAM ile piyasadaki hiçbir CPU ile yüksek frekansa çıkamazsın, 5000 veya üstüne çıkmak mucize.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…