serhatmorgan

Uzman
Bunu monitörde de RAM'de de merak ediyorum. Mantıklı bir cevabı var mı acaba? Monitörlerde de 240 Hz aldığımızda 60 Hz geliyor ve bunu kendi elimizle 240 yapmamız gerekiyor, 240 alıyorsam 240 olarak gelmesi daha mantıklı değil mi? RAM için de sorum aynı şekilde neden 4800 değerinde geliyorlar bunu merak ediyorum.

Bunu monitörde de RAM'de de merak ediyorum. Mantıklı bir cevabı var mı acaba? Monitörlerde de 240 Hz aldığımızda 60 Hz geliyor ve bunu kendi elimizle 240 yapmamız gerekiyor, 240 alıyorsam 240 olarak gelmesi daha mantıklı değil mi? RAM için de sorum aynı şekilde neden 4800 değerinde geliyorlar bunu merak ediyorum.
Uyumluluk açısından RAM'ler düşük frekans, yüksek gecikme ve düşük voltajla geliyor diye biliyorum. Olası bir arıza durumunda tespit de daha kolay oluyor bu şekilde. Ayrıca RAM'lerde JEDEC ve XMP/EXPO gibi tanımlar da var, Ayhan hocamız daha teknik bir açıklama yapabilir bence :D @Ayhan Dönmez

Güvenli olması için base değerlerde geliyorlar. Her anakart veya işlemci RAM'in o hızını desteklemeyebilir. Monitörler de aynı şekilde. Üreticiler daha doğrusu sorduğunuz ürünlerde JEDEC ve VESA evrensel bir değer belirliyor. Direkt en yüksek değerde gelselerdi muhtemelen bazı sistemlerde kullanılamaz olurlardı.

Son düzenleme:

Paneldeki mantık RAM'de de var. Adam etikete 170 Hz yazıyor, halbuki OC ile 170 Hz görüyor panel. Normali 144 Hz. 60 Hz olayı Windows'un çakallığı tamamen, ona edecek söz yok. RAM olayı da JEDEC 1.1V 4800 MT/s gelmesi çünkü AMD EXPO'da dahi garanti dışı bırakıyordu bir dönemler. AMD OC kısmına girdiğin zaman koca koca yazılar ile seni uyarıyor. Aslında gereksiz bu tarz şeylerin hepsi. Senin para verip aldığın RAM aslında etiketi yazan değerleri EXPO'da destekliyor, stok hali JEDEC tamamen. Anakart öyle tayin eder. EXPO ve XMP OC profilidir, risk alıp kullanıcı 1.4V verip hazır SPD profilinde çalıştırır sistemi. Mantık bu. EXPO-XMP açılamayan sistemler var, anakartın H610 çipset olması gibi mesela. Birçok neden sayılır, DDR5'te genel olarak 4800 1:1 açıyor anakart yani. Diğer işlemler sana ait.

Sorun yaşama diye en dip değerler tayin ediliyor, EXPO açsan da en dip değerler tayin ediliyor aslında. Sadece sen farkında değilsin. İşi bilen adamın anlayacağı şeyler bunlar.