Deneyeceğim hocam akşam pbo açınca limiti motherboard ayarlıyorum yine aynı oluyordu 138 watt çekiyordu motherboard seçmesem de 138 watt çekiyordu.O dediğim ayarı açarsan anlarsın, limitleri kaldırıyor, +100 -15 ver sen de benim gibi, 10-15 sn yap testi, 165w çekiyorsa problem yoktur.
16'daki zamanları çoğu 32 açamaz, dual rank bilmeyen adam uğraşamaz alt zamanlarla, voltajı da çok ister, bellek kontrolcü de zorlar biraz daha, 6400 açamazsın onu her sistemde o yüzden. Alt zaman daha gevşek bırakıcan ve tüm voltajları fazla vercen 32'lik kitte. Biraz daha hızlı çalışıyor ama 16'lığa göre test sonuçları daha iyi, modül sayısı fazla ondan.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
O kısımdan yapma PBO'yu gerçi farkı yok ama ai tweaker içinden yap, current limiter ayarı orda, sadece ordan ayarla, medium load boostit enabled pbo enabled ya da manuel de kendin limit ver- ben ppt 162 tdc 120 edc 180 veriyordum. Curve optimizer -15 ver, boost override +100 ver, current limiter-enabled yap bir de, enabled yapınca bende limiti kaldırıyordu böyle dene.Deneyeceğim hocam akşam pbo açınca limiti motherboard ayarlıyorum yine aynı oluyordu 138 watt çekiyordu motherboard seçmesem de 138 watt çekiyordu.
O soğutucu ile 160w çekmesi lazım. Sorun olduğunu sanmam. @RohanR Rog Ryujin AM5 için farklı montaj şekli vardı, offset farklı, onu yapmışındır zaten yukarı falan itiyorsun braketi.
Yaptım hocam braketi yukarı kaydırıp vidaları da yukarı kaldırdım.O kısımdan yapma PBO'yu gerçi farkı yok ama ai tweaker içinden yap, current limiter ayarı orda, sadece ordan ayarla, medium load boostit enabled pbo enabled ya da manuel de kendin limit ver- ben ppt 162 tdc 120 edc 180 veriyordum. Curve optimizer -15 ver, boost override +100 ver, current limiter-enabled yap bir de, enabled yapınca bende limiti kaldırıyordu böyle dene.
O soğutucu ile 160w çekmesi lazım. Sorun olduğunu sanmam. @RohanR Rog Ryujin AM5 için farklı montaj şekli vardı, offset farklı, onu yapmışındır zaten yukarı falan itiyorsun braketi.
Hocam tam olarak nereden ve hangi ayarları yapayım buradaki seçeneklerden açmam gereken. Var mı
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 1
Orada Precision Boost yazıyor oranın içinden verdiklerimi yap, scalar 6x bırakabilirsin, +100 boost clock -15 curve optimizer ver. Medium load enabled, PBO enabled, current limiter enabled yap. Senin anakartta enabled mi limit açıyor bilmiyorum, anlarsın onu. Benimkinde enabled açıyor. @RohanRYaptım hocam braketi yukarı kaydırıp vidaları da yukarı kaldırdım.
Hocam tam olarak nereden ve hangi ayarları yapayım buradaki seçeneklerden açmam gereken. Var mı
95 derece dayasın çalışsın, bir şey olmaz. 15-20 sn bakıp durdurursun testi. Curent limiter enabled limit kaldırmazsa disabled denersin. Bende enabled kaldırıyor, orayı enabled yapınca açıyor limiti o ayarı.
Kitten 6200 ayarları verdiyse onları yap önce. SoC voltaj 1.26'da bırak, yazın yeterli 6200'e. Stress teste çok takılma. Çok faktör var.Yaptım hocam braketi yukarı kaydırıp vidaları da yukarı kaldırdım.
Hocam ben de anlamadım arkadaşımın MSI anakartı şebekeyi sömürene kadar güç çekiyor bizimki elektrik tasarrufu yapıyor sanki
Hocam bu ayarı nereden açacağım disable current limitire bir de bunu oyunlar da açık kullanmak bir yararı ya da zararı olur mu sürekli öyle kullanmak.
Hocam geçmiş olsun monitör hakkında az çok bilgim vardır benim de tam tersi G-SYNC açınca flicker yapıyor benimki de tam tersi ekran sürekli kırpışıyor
Bana da bu lanet bulaşır mı hocam![]()
AI tweaker menusu altında. Hayır hocam oyunlarda hiçbir fark yaratmaz. Zaten oyunlarda hiçbir zaman güç ve sıcaklık limitlerini doldurmuyor.
Tavsiyem açık bırakmayın. Ancal OCCT de denemek için açabilirsiniz. Zaten bunların hepsini ilk mesajda açıklamıştım
- Makaleler
- 1
Yaptım hocam braketi yukarı kaydırıp vidaları da yukarı kaldırdım.
Hocam tam olarak nereden ve hangi ayarları yapayım buradaki seçeneklerden açmam gereken. Var mı?
@RohanR ne yaptın, OCCT açınca kasa gümlemedi değil mi
6200 C26- 6400 C28 eşit latency veriyor zaten. 6400 bandwith artırıyorsa artırıyordur da Karhu'da ikisi de 255 veriyor niyeyse
@Melkor @RohanR @Ünsal İçmez @behramabi @11115 bunlar da dursun burada, galeriyi temizleyelim, belki işinize yarar. Ben artık emekli oldum. Hepinize bol şans.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
6400 c26 en iyi hissettireni oyun için ama çok voltaj istiyor. 6000 c26 kit alırsan 1.5-1.6 arasına yapabiliyor o kit 2x16'lık versiyonu. RAM'lere fan üfletirsen sorun oluşturmaz, bir de işlemcin açabilmeli tabi 6400 1:1 modda, orası da var. En kötü 6200 c26 olarak kullanırsın 1.5 vdd'ye.Merak ettim son durum nedir? En stabil performansı hangi konfigürsayonlar ile aldınız, yakında bir 7800x3D sistem toplama niyetim var microstutter benim için en önemli şey.
Alt zamanlar vesaire de önemli, FCLK da önemli, CL değeri tek başına anlam ifade etmiyor ama her 2 kademe düşürdüğünde çok fazla voltaj istiyor, sıkıntı orada.
6400 için 1 DPC 2 RAM slot kartlar daha mantıklı, B850M-K 7800X3D ikilisi güzel bir ikili olur alırsan, RAM'leri de optimize etmek adına. SoC voltaj daha az istiyor 1 DPC anakartlar bir tık daha.
Yüksek hız - düşük gecikme değeri her zaman en iyisi olmuştur ama stabilizasyonu zor, stabil edemezsen daha kötü sonuç veriyor. 6200 c26 1:1 mod daha mantıklı o yüzden.
@RohanR 'den haber alamıyoruz, en son 200w çektirmeye gitmişti OCCT CPU testinde, hala haber yok. Akıbeti belli değil. Geriye tek ben kaldım.
@90shiphop En mantıklısı ucuza A-Die kit bulup 6200 c28-26 yapmak, RAM üstüne fan koyarsan bir zararı yok. 40-50 derece olacak RAM'ler. Hem yüksek voltaj hem yüksek sıcaklık sıkıntı yaratıyor. Degredasyon sebebi bu olur. Serin tuttuğun sürece bir yere kadar voltaj basabiliyorsun. 1.6-1.65 üzeri geçmezsin günlük kullanımda. 1.7+ voltaj extreme overclock ile alakalı. 6400 c26'ya kimsenin ihtiyacı yok ya da 6600 c26'ya, hepsi şov bunların.
Düz EXPO açınca stutter kaçınılmaz oluyor, illa ki görüyorsun aralarda. Ama bu RAM mevzusundan sonra düz EXPO'daki undervoltu ben yapamıyorum tam olarak, o da microstutter sebebi. Aradaki dengeyi senin bulman lazım. Ben 6400 açarken -15 vermek sıkıntı yapıyor, 6200'de yapmıyor. IMC bellek kontrolcü limitlerindeyken undervolt vesaire o kadar abartamıyorsun, o da stutter sebebi.
Son düzenleme:
Dostlar günaydın haftasonu şehir dışında geçirdiğim için konuya bakamadım. Ram ayarları ile ilgilenemedim ama analarttan disable current limitleri kapatıp medium koda boostiti açıp denedim yol gösterdiğiniz gibi. Sonuçlar bir garip geldi 

ilk 3 görsel pbosuz sonra ki 2 görsel pbo açık -25 co +200mhz verildi ama hiçbir fark olmadı garip şekilde 

Hocam ayrıca benim anakartın arkasına denk gelecek şekilde ramin girişlerine ve işlemci soketinin arkasına denk gelecek şekilde 3 tane fan var 120mm onların faydası olur mu hocam ?
Hocam 6200mhz cl26 yada cL 28 illa ki şuan için fan gerektiriyor ben şusnlık ram’e fan üfletmeden bir kombinasyon yapmam gerekiyor en sağlıklı ayar hangisi olur kaç MHz kaç cL yapmam gerekir.6400 c26 en iyi hissettireni oyun için ama çok voltaj istiyor. 6000 c26 kit alırsan 1.5-1.6 arasına yapabiliyor o kit 2x16'lık versiyonu. RAM'lere fan üfletirsen sorun oluşturmaz, bir de işlemcin açabilmeli tabi 6400 1:1 modda, orası da var. En kötü 6200 c26 olarak kullanırsın 1.5 vdd'ye.
Alt zamanlar vesaire de önemli, FCLK da önemli, CL değeri tek başına anlam ifade etmiyor ama her 2 kademe düşürdüğünde çok fazla voltaj istiyor, sıkıntı orada.
6400 için 1 DPC 2 RAM slot kartlar daha mantıklı, B850M-K 7800X3D ikilisi güzel bir ikili olur alırsan, RAM'leri de optimize etmek adına. SoC voltaj daha az istiyor 1 DPC anakartlar bir tık daha.
Yüksek hız - düşük gecikme değeri her zaman en iyisi olmuştur ama stabilizasyonu zor, stabil edemezsen daha kötü sonuç veriyor. 6200 c26 1:1 mod daha mantıklı o yüzden.
@RohanR 'den haber alamıyoruz, en son 200w çektirmeye gitmişti OCCT CPU testinde, hala haber yok. Akıbeti belli değil. Geriye tek ben kaldım.
@90shiphop En mantıklısı ucuza A-Die kit bulup 6200 c28-26 yapmak, RAM üstüne fan koyarsan bir zararı yok. 40-50 derece olacak RAM'ler. Hem yüksek voltaj hem yüksek sıcaklık sıkıntı yaratıyor. Degredasyon sebebi bu olur. Serin tuttuğun sürece bir yere kadar voltaj basabiliyorsun. 1.6-1.65 üzeri geçmezsin günlük kullanımda. 1.7+ voltaj extreme overclock ile alakalı. 6400 c26'ya kimsenin ihtiyacı yok ya da 6600 c26'ya, hepsi şov bunların.
Düz EXPO açınca stutter kaçınılmaz oluyor, illa ki görüyorsun aralarda. Ama bu RAM mevzusundan sonra düz EXPO'daki undervoltu ben yapamıyorum tam olarak, o da microstutter sebebi. Aradaki dengeyi senin bulman lazım. Ben 6400 açarken -15 vermek sıkıntı yapıyor, 6200'de yapmıyor. IMC bellek kontrolcü limitlerindeyken undervolt vesaire o kadar abartamıyorsun, o da stutter sebebi.
Hocam ayrıca benim anakartın arkasına denk gelecek şekilde ramin girişlerine ve işlemci soketinin arkasına denk gelecek şekilde 3 tane fan var 120mm onların faydası olur mu hocam ?
Dosya Ekleri
- Makaleler
- 1
Değerler normal, soğutucunla alakalı ve kasa içi havalandırmayla ilgili. Çok takma o yüzden, limiti kaldırınca düzelmiş test zaten büyük oranda.Dostlar günaydın haftasonu şehir dışında geçirdiğim için konuya bakamadım. Ram ayarları ile ilgilenemedim ama analarttan disable current limitleri kapatıp medium koda boostiti açıp denedim yol gösterdiğiniz gibi. Sonuçlar bir garip geldiilk 3 görsel pbosuz sonra ki 2 görsel pbo açık -25 co +200mhz verildi ama hiçbir fark olmadı garip şekilde
Hocam 6200mhz cl26 yada cL 28 illa ki şuan için fan gerektiriyor ben şusnlık ram’e fan üfletmeden bir kombinasyon yapmam gerekiyor en sağlıklı ayar hangisi olur kaç MHz kaç cL yapmam gerekir.
Her türlü 1 tane 12 cm üfletmen lazım, şu anda boşta 40 derece görünüyor RAM'ler, 1.45-1.5v versen, bir de tREFI 65535 yapıp max'lasan, 60 dereceyi bulur o testte, tREFI hata verdirtir mesela. 6200 c28 yaparsın fansız şu anda ama tREFI olayı sıkıntı, 50 derece üstü hata zonu. @RohanR Şans o kısım.
Ben 1.75 vdd'ye kadar verdim RAM'lere, hiçbir sorun yok. Kışın da yine 1 kez 6400 c26 için vermiştim 1.75. Bence 1.8v'a kadar Hynix'leri zorlayabiliyorsun, ondan sonra patlama riski var. İyi soğutcaksın bir de, 1500 rpm 12 cm bir fan döndürürsen üzerinde, 1.75v versen bile boşta 35-40 arası testte 45-50 arası oluyor @RohanR
Single Rank için geçerli bu dediğim değerler, Dual Rank için +10 derece ekle kafadan.
@RohanR İntegrated graphics kapat BIOS'tan, stabil açmanı engeller 6200-6400'ü. Kitten'den destek al, BIOS ayarları konusunda kendisi çok bilgili, sana yardımcı olacaktır. Bu current limiter ayarı sıkıntı yaratmaz, böyle kalabilir. Oyun için anlamsız bir ayar, oyunlarda zaten limitsiz çünkü, sadece bu testlerde fulleyip 95 derece yapıyor. Zaten RAM Test ile uğraşayacağın için, çok sıkıntı olmaz. Prime 95 Large, y-cruncher VT3 falan yapacağım dersen, bu ayarı geri Auto çek, 95 dayar o testlerde de, o kadarına çok da gerek yok.
Son düzenleme:
Yeni konular
-
-
Rehber Darboğaz nedir ve darboğaza neler sebep olabilir?
- mortem.dll bulunamadı
-
-
-
-
-
Yeni mesajlar
-
-
-
Rehber Darboğaz nedir ve darboğaza neler sebep olabilir?
- mortem.dll bulunamadı