Değerler normal, soğutucunla alakalı ve kasa içi havalandırmayla ilgili. Çok takma o yüzden, limiti kaldırınca düzelmiş test zaten büyük oranda.

Her türlü 1 tane 12 cm üfletmen lazım, şu anda boşta 40 derece görünüyor RAM'ler, 1.45-1.5v versen, bir de tREFI 65535 yapıp max'lasan, 60 dereceyi bulur o testte, tREFI hata verdirtir mesela. 6200 c28 yaparsın fansız şu anda ama tREFI olayı sıkıntı, 50 derece üstü hata zonu. @RohanR Şans o kısım.

Ben 1.75 vdd'ye kadar verdim RAM'lere, hiçbir sorun yok. Kışın da yine 1 kez 6400 c26 için vermiştim 1.75. Bence 1.8v'a kadar Hynix'leri zorlayabiliyorsun, ondan sonra patlama riski var. İyi soğutcaksın bir de, 1500 rpm 12 cm bir fan döndürürsen üzerinde, 1.75v versen bile boşta 35-40 arası testte 45-50 arası oluyor @RohanR

Single Rank için geçerli bu dediğim değerler, Dual Rank için +10 derece ekle kafadan.

@RohanR İntegrated graphics kapat BIOS'tan, stabil açmanı engeller 6200-6400'ü. Kitten'den destek al, BIOS ayarları konusunda kendisi çok bilgili, sana yardımcı olacaktır. Bu current limiter ayarı sıkıntı yaratmaz, böyle kalabilir. Oyun için anlamsız bir ayar, oyunlarda zaten limitsiz çünkü, sadece bu testlerde fulleyip 95 derece yapıyor. Zaten RAM Test ile uğraşayacağın için, çok sıkıntı olmaz. Prime 95 Large, y-cruncher VT3 falan yapacağım dersen, bu ayarı geri Auto çek, 95 dayar o testlerde de, o kadarına çok da gerek yok.
Hocam ben yine de bu ayarı kaldırınca 5.2 ghz bulur dedim ama 5.180 lerde kaldı acaba sıvı soğutucu mı yetersiz geldi diye düşünmüyor değilim.
Hocam tamlerin boştaki sıcaklıkları nasıl sizce ?

Hocam ben yine de bu ayarı kaldırınca 5.2 ghz bulur dedim ama 5.180 lerde kaldı acaba sıvı soğutucu mı yetersiz geldi diye düşünmüyor değilim.
Hocam tamlerin boştaki sıcaklıkları nasıl sizce ?
Sıcaklıkları fan üfletmediğin için normal, 5 derece daha düşük olur fan üfletirsen. 1 tane fan koy direk GPU üstüne ve RAM'lere üflesin 1500-2000 RPM yeterli gelir. Dramatik düşürüyor dereceyi yük anında özellikle. EXPO'ya göre normal sıcaklık ama 1.5v verip tREFI fulleyince asıl ısınacak, ona göre fazla dedim. Performansı en çok tRFC ve tREFI değerleri artırıyor, onlar da sıcaklığa hassas, 50 derece üstü tREFI hata verme şansı var. Silikonla alakalı. Ne kadar soğuk tutsan o kadar faydana. Yük altında, testte 40-45 aralığında olması iyidir.

Soğutucu + kasa içi hava akımı nedeniyle bu sonucu alıyorsun, benim 166w çekerken kaç MHz idi hatırlamıyorum, çok kafaya takma bunu. Akvaryum kasayla alakası var, bir de akvaryumlarda PSU anakartın direkt arkasında oluyor, işlemciyi ısıtıyor vs vs. @RohanR

@RohanR Kitten'in ayarlarını yap, kendisi BIOS ayarları ve 6200 sana kısmen vermişti. 6200 yapman daha sağlıklı ama fan işini hallet, 1 tane koy GPU üstüne, bir şey olmaz.

Son düzenleme:
Sıcaklıkları fan üfletmediğin için normal, 5 derece daha düşük olur fan üfletirsen. 1 tane fan koy direk GPU üstüne ve RAM'lere üflesin 1500-2000 RPM yeterli gelir. Dramatik düşürüyor dereceyi yük anında özellikle. EXPO'ya göre normal sıcaklık ama 1.5v verip tREFI fulleyince asıl ısınacak, ona göre fazla dedim. Performansı en çok tRFC ve tREFI değerleri artırıyor, onlar da sıcaklığa hassas, 50 derece üstü tREFI hata verme şansı var. Silikonla alakalı. Ne kadar soğuk tutsan o kadar faydana. Yük altında, testte 40-45 aralığında olması iyidir.

Soğutucu + kasa içi hava akımı nedeniyle bu sonucu alıyorsun, benim 166w çekerken kaç MHz idi hatırlamıyorum, çok kafaya takma bunu. Akvaryum kasayla alakası var, bir de akvaryumlarda PSU anakartın direkt arkasında oluyor, işlemciyi ısıtıyor vs vs. @RohanR

@RohanR Kitten'in ayarlarını yap, kendisi BIOS ayarları ve 6200 sana kısmen vermişti. 6200 yapman daha sağlıklı ama fan işini hallet, 1 tane koy GPU üstüne, bir şey olmaz.
Hocam 6200mhz cl28 yaparsam çok fazla zorladığım için mikrosttutering meydana gelir mi ya da 6000mhz cL 28 gibi ayarlar daha sağlıklı olur mu

Hocam 6200mhz cl28 yaparsam çok fazla zorladığım için mikrosttutering meydana gelir mi ya da 6000mhz cL 28 gibi ayarlar daha sağlıklı olur mu
@11115 Ne önerirse onu yap. Anakartını en iyi o bilir. Kendisinden destek almaya çalış, zaten sana aktarmış çoğu şeyi. Elinde ZenTimings SS varsa 6200 için, aynılarını uygulayarak başla. Fan işini de hallet ki sıcaklık kaynaklı hata yeme, en basit adım o olsa gerek.

@Ayhan Dönmez Cevaplar için teşekkürler hocam. 6000-28 bir RAM almayı düşünüyordum, önerdiğiniz kit var mı?

Ekstra para bence verme, 1000-1500 TL daha pahalı c28'ler. Bu RAM A-Die olması lazım, voltajı hakkında bilgim yok. Eğer 1.35v'ta c30 ise 1.4 verip 6000 c28 dümdüz yaparsın, 1.4v c30 ise yine 1.4-43v arasına c28 yapar. A-Die RAM çünkü. Tek CL değeri için konuşursak böyle olur. Ekstradan 1500-2000 TL vermek saçma olur. @90shiphop

Sistemin 3D bir işlemciyse bu konuda da bahsettiğim üzere alt zamanlar girmen lazım, SS şeklinde paylaştım hepsini, asıl performansı o artırır, CL 24 RAM bile alsan, yine daha düşük performans alırsın totale baktığında, tek başına CL anlam ifade etmiyor, bir bütün halinde anlamlı.

Firmanın yaptığı şey de bu, kafasına göre voltaj basıp CL değeri düşürüyor, bu voltajlar belli voltajlar ama, 1.25'ten başlar 1.45, 1.55'e kadar gider. En yaygını şu anda 1.35-1.4-1.45v EXPO desteği için konuşursak. 1.55'lik kitler TR'de yok, olması da saçma olur, EXPO açınca VDDIO'yu da 1.55 ayarlayacak, bilmeyen adama sıkıntı çıkartabilir uzun vadede degredasyon açısından. Bu 3 voltajın aslında birbiriyle alakası yok, hepsi bağımsız ayarlanabilir. Hata vermediği sürece problem yok, RAM Test programlarında bakıyorsun ona da. Ama EXPO ya da XMP kabaca üçünü eşit ayarlıyor.

1754318565293.webp

Daha ne olsun, dümdüz 1.4v mem vdd ver c28 yap geç. @90shiphop Diğer 2 voltaj vddq ve vddio 1.35 kalsın.

Son düzenleme: