ALCYONEUS
Uzman
Arkadaş laptop alacak. MSI Katana 17 HX B14WFK-257XTR bu modeli bulduk. Fiyatına göre mantıklı duruyor. Ama bir sıkıntısı, kroniği var mıdır bilmiyoruz. Mantıklı bir model midir? Sizin bu fiyat bandına önerebileceğiniz başka model var mıdır? Kendisi daha önce servis sıkıntısı yaşadığı için Monster istemiyor. GameGaraj, Excalibur da istemiyor. Yani uzun lafın kısası ASUS veya MSI istiyor. Lenovo LOQ kendim de kullandığım ve büyük bir sıkıntı yaşamadığım hâlde anakart yanma mevzularından ve diğer kronik sıkıntılarından dolayı tavsiye etmiyorum. Çözüldü artık yok diyorlar ama riske atmak istemiyorum. Birkaç gün önce bir tanıdığımdakinin anakartı yandı. Laptopta istediğimiz özellikler 17" ekran olması, ekran kartının 5000 serisi olması ve diğer özelliklerinin de bunlara uygun olması. Şimdiden teşekkürler.
GameGaraj kötü bir bilgisayar değil sormamızda sakınca yoksa istenmeme sebebi nedir?
Şunu belirtmek isterim bir marka bir modelde bir seride hata yapmış olduğu zaman o modelin tamamı kullanılmaz olmuyor bu yılki seride hatalı üretim yapılmışsa önümüzdeki yıl çıkardıkları seride o hatayı eğer akılları başlarındaysa giderirler ve sorunsuz şekilde piyasaya sürerler. Bu hususta Lenovo'nun önerilmeyecek bir durumunun olacağını düşünmüyorum ( 2025 yılı üretimlerde anakart sorunlarının düzeltilmiş olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak söylüyorum) çünkü normalde de kaliteli ürünler çıkaran bir marka gerek oyuncu bilgisayarları olsun gerek iş bilgisayarları olsun sağlam ürünler üretiyor. Yine de sizin söylediklerinize göre birkaç marka ve modeli ekleyelim sonuçta donanım kadar sizin tercihleriniz önemli.
Bu 120 Hz 300 nit IPS panele sahip, ekran kartı günümüz standardı diyebiliriz belleği 8 GB ekran kartının TDP değeri beklentiye göre biraz aşağı kalır kaynaklarda 80-85W olarak geçiyor ancak satıcılarda gördüğüm kadarıyla 115+15W şeklinde satılan modeller de var. Bu markanın farklı bir gaming serisine ben baktığımda kullanıcılar yazılım desteği kısmında sorun yaşadıklarını beyan etmişlerdi bilgisi olan arkadaşlar beni düzelebilir ve ekleme yapabilirler benim gördüğüm kadarıyla 80W satılan modeller 70 civarı fiyatlandırılmış performansı tartışılır ne kadar uzun ömürlü olacak siz kaç yıl iyi performans alarak kullanmak istiyorsunuz hangi oyunları oynayacaksınız bunlar biraz donanım tercihinizi etkiler. Bunun dışında SSD okuma yazma hızı ve RAM frekansı günümüzde çoğu bilgisayarda neyse bu modelde de o şekilde 5600MHz RAM frekansı var, SSD okuma değeri: 5000-7000, yazma değeri: 4000-6000
Lenovo önermek istemediniz ama yine de bunu eklemek istedim;
165 Hz 300 nit parlaklık %100sRGB yine 5600 MHz RAM frekansı var attığım linktekine göre tam bir SSD okuma yazma hızı bulamadım 5500-7000 okuma ve 5000-6500 yazma hızı var gibi düşünebilirsiniz modelden modele seriden seriye değişiklik gösterebilir.
Ekran kartı 115W 8 GB belleği var zaten standartlaştı bunu özellikle eklemek istedim çünkü vereceği performans fazla olacaktır üst segment oyuncu bilgisayarı olarak geçiyor Legion serisi.
Buradakilerin beğenmeme ihtimalini göze alarak eklediğim bir model var;
Eleştiriye açık bir bilgisayar bana kalırsa sensör sorununu Omen serisinde 17'de düzeltmişlerdir diye düşünüyorum çünkü gördüğüm kadarıyla RTX 50 serisi ve Omen 17 serisi üretimlerde kasa 2023'e göre değişti ( belki değişmemiş de olabilir yanlış da biliyor olabilirim beni düzeltebilirsiniz).
Ekran kartı TDP değeri bana kalırsa iyi internette 100W civarı diyen de var 135-140W diyen de var muhtemelen 120+15W şeklinde sunuyorlar HP tam net bir değer paylaşmadığı için her ağızdan farklı bir sayı çıkıyor ama temelinde ekran kartının çektiği güç iyi.
17.3 inç 144 Hz %100sRGB olarak belirtilmiş ama 7 ms panel ile geliyor en azından Victus'ta yaptıkları hatayı yapmamışlar(dandik panel kullanmamışlar, orta halli denebilir). RAM frekansı 5600 MHz zaten attıklarım muhtemelen hep aynı frekansta HP'nin bazı ürünlerinde AMD işlemcili bilgisayarlar tek SSD slotu ile geliyordu bunda ikinci SSD slotu da var ileriye dönük olarak iyi bir şey.
SSD okuma hızı 7000 yazma hızı 5000-6500. bu tamamen bir risk gibi yani HP'nin ürünleri çok uzun götürecek diye bir şey yok ama 2025 yılında tanıtımı yapılan ürünü hatalı üretmemişlerdir diye düşünüyorum ( belki yanlış da düşünüyor olabilirim).
İstemiyorsunuz ama isterseniz bir bakın diğer arkadaşlar da bilgilerini size aktarsınlar ben Lenovo LOQ serisinin seri numarasına göre sorunlarını tam olarak bilmiyorum.
15.6 inç 144Hz %100sRGB 300 nit bir paneli var. Ekran kartı TDP'si 115 watt, RAM frekansı attığım diğer modellere göre biraz düşük görünüyor 4800 MHz. SSD'sinin 5000 okuma 4000 yazma hızı var ama dediğim gibi bu modeller hakkında bilgi sahibi değilim buradaki arkadaşlar benim attığım yazının altına ekleme yaparlarsa çok makbule geçer.
ASUS demişsiniz ASUS'ta zaten şu an en bilinen F16 serisi var;
Bunu temsili olarak attım zaten ASUS'un ürünleri az çok biliniyor ekran kartı 115+25W, CPU'su 13450 hx şunu söylemek isterim hx işlemciler h işlemcilere göre ısınıyor yani oyun oynarken yüksek sıcaklıklara ulaşabilirsiniz niye çok ısınıyor diye sorgulamanıza gerek yok hx işlemcili çoğu bilgisayar ısınıyor Intel ile alakalı bir durum. RAM frekansı yine 5600 MHz SSD değerlerine çok girmiyorum çünkü bu modeli alanlar genelde aldığı zaman veya aldıktan sonra RAM ve SSD eklemesi yapıyor ASUS bu konuda esnek ürün garanti dışı kalmıyor.
Bazı ürünler hakkında kısa bilgi verdim öneri niteliğinde değildir şu modelin böyle bir sorunu var diyebilirsiniz özellikle ürünlerin kötü yönlerinin bilen kişiler tarafından belirtilmesi için yazdım bunlar en iyileri bu bilgisayarlar arasından alın diye bir iddiam yok zaten filtrelediğimiz zaman genellikle bu modeller karşımıza çıkıyor.