75.000 TL bütçe ile veri bilimi için laptop vs masaüstü

Bütçe
60.000-75.000 TL

rainyigit

Gelişen
Arkadaşlar merhabalar,

Matematik 1. sınıf öğrencisiyim. Şu an Python öğreniyorum ve yazın da SQL öğrenmeye başlayacağım. Hedefim veri bilimine yönelmek diyebilirim, üniversitede 2. sınıfta MATLAB dersleri, Python dersleri vs. olacak. Bunlar normaldekinden farklı olarak yüz yüze olacak olan dersler, yazılımla veya direkt data science, ML, DL ile içli dışlı olanlar varsa tavsiyelere açığım.

Kafamı karıştıran şey bir laptop mu alsam yoksa kasa mı toplasam sorusu oldu. Açıkçası günümüz kuruyla 60-75K arası bütçem var. Sizce kasa toplasam bana büyük bir eksisi olur mu ya da laptop alsam (aklımda MacBook Pro veya Air var) performans yetersizliği ve fiyatına oranla vereceği performans üzer mi? Kasa alırsam okulda eksikliğini çekme korkusu, MacBook Air'de ısınma korkusu, MacBook Pro'da da RAM'in yetersizliğinden kaynaklı bir endişem var. Ayrı olarak elimde halihazırda 8 GB RAM'li bir Huawei MateBook var (ayrıca monitörüm vs. halihazırda mevcut), tavsiyelerinize açığım. Aklımda olan MacBook modellerini ve rastgele araştırırken hoşuma giden bir sistemi aşağı bırakacağım. Sizin de kasa/laptop önerilerinizi bekliyorum, asıl sorum kasa alsam üzer mi veya eksikliğini çeker miyim? Uzun yıllar (en azından 4-5 sene) götürücek bir tercih yapmak istiyorum, tavsiyelerinizi bekliyorum.

İyi günler, iyi akşamlar dilerim.

16 GB RAM'li MacBook Pro M4: https://www.pt.com.tr/macbook-pro-14-inc-m4-10cpu-10gpu-16gb-512gb-uzay-siyahi-mw2u3tu-a
24 GB RAM'li MacBook Air M4: https://www.pt.com.tr/macbook-air-15-inc-m4-10cpu-10gpu-24gb-512gb-gece-yarisi-mc6l4tu-a
İnternette beğendiğim bir kasa: https://www.itopya.com/omega-nova-i...5070-12gb-16gb-ddr5-1tb-m2-ssd-geforce_h29053

Python, SQL ve MATLAB gibi programlar için iyi bir bilgisayara gerek yok. Üniversitedeki bilgisayar laboratuvarlarında bulunan i5 7500, GTX 750 Ti ve 8 GB RAM içeren sistemlerde bile sorunsuzca kullandık bu programları 2 yıl boyunca. Alacağın herhangi bir laptop veya masaüstü ile rahatlıkla bu programları kullanabilirsin. MATLAB biraz RAM istiyor sadece çok kurcalarsan, o kadar.

Öncelikle yanıtın için teşekkürler, ben de Python, SQL, MATLAB dan çok data science alanına yönelmek istediğim ve ilerde ML DL derslerini de alabaileceğim için bir bilgisayar arayışına girdim. Maalesef ki bizim üniversitedeki dersin hocasıyla yaptığım sohbette bilgisayar laboratuvarlarının kullanılmayacağı söylendi, dersteki uygulamaları evdeki bilgisayarımızdan çalışabileceğimizi veya bir laptop ile ders esnasında katılım sağlayabileceğimizi söyledi. Ben de o yüzden bu seçenekler arasında kaldım denebilir, hangisi işimi daha çok görür emin olamadığım için forumdaki bilgili arkadaşlardan tavsiye almak istedim, sizin bir öneriniz varsa duymak isterim.

@rainyigit, ben MacBook'a pek sıcak bakmıyorum açıkçası. Windows bir laptoptan yana kullanırdım seçimimi. Bu arada üniversitede masaüstü dizmek gibi bir hataya girişme. Ben çektim, sen çekme Bazen çat diye götürmen gerekiyor bilgisayarı bir yere, kasayı sırtlayıp götüremezsin öyle O yüzden laptop %100 şart. Ha, dersen ki bütçenin bir kısmıyla masaüstü bir kısmıyla laptop alayım; ona bir şey diyemem.

Şuan halihazırda Huawei Matebook D16 model bir laptopum var, şuan hatta aktif olarak kullanıyorum, ama işte ileride uğraşacağım veri setlerini, yapacağım projeleri ve daha geniş kütüphaneleri düşününce aklıma bu seçeneklerden fazlası gelmiyor maalesef. Gaming laptoplara vs. çok sıcak bakmıyorum aklıma bu kasa fikri de remote olarak bağlanabileceğim fikrinden geldi açıkçası. Yoksa cidden minicik yükseltmeler için dünyaların parasını alıyor macbook modelleri, bu sektörün içinde olan iki abiyle konuşmuştum ikisi de farklı şeyler söylediklerinden soluğu burada aldım denebilir .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…