mechyfishy 4

Uzman
Merhaba, normalde internet altyapım maksimum 75'e 15 fakat Speedtest'te test edince internetim 140-170 arası download, 30-50 arası upload gösteriyor.

Daha geçen gün internet sağlayıcısını arayınca altyapımızın 75 download, 15 upload olduğunu söylemişti. Turkcell böyle demişti, bu durum Turknet'in sitesinden bakınca da aynıydı fakat neden böyle gösterdiğini anlayamadım. Böyle gösterse de maksimum 75'e 15 çeker diye düşünmüştüm fakat Steam'den oyun indirirken 25-30 MB'lere çıktığını gördüm ve kafam çok karıştı. Bu konularda çok bilgim yok, yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmalıyım? Sizce?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-08-12 230943.webp
    Ekran görüntüsü 2026-08-12 230943.webp
    5,5 KB · Görüntüleme: 37

Yani Turkcell kullanıyorum fakat tüm altyapı sorgulama sitelerinde testte aldığım sonuçtan çok daha az sayılar çıkıyor. Örneğin Türk Telekom'u arayınca maksimum 50 MB altyapının olduğunu söylemişlerdi. Turknet'te 72'ye 15 gösteriyor. Kablonet'te 50 MB VDSL gösteriyor. Turkcell'de de 50 MB gösteriyor.

Fiber yok değil mi yani DSL altyapısındasın. Eğer değilsen ya SAYE altyapıdasın ya da bir hata var. Hata varsa ses etme kullan. SAYE ise normal.

Hocam, kullandığınız modeme 5 GHz olarak bağlıysanız Wi-Fi'de hız testlerinde yüksek çıkabiliyor. Daha önceden yakınımın evinde olmuştu. ZTE modemde 2 ayrı Wi-Fi var; 2.4 GHz ve 5 GHz diye. 2.4 GHz ile bağlandığımda 60 çıkıyordu.

Hocam, kullandığınız modeme 5 GHz olarak bağlıysanız Wi-Fi'de hız testlerinde yüksek çıkabiliyor. Daha önceden yakınımın evinde olmuştu. ZTE modemde 2 ayrı Wi-Fi var; 2.4 GHz ve 5 GHz diye. 2.4 GHz ile bağlandığımda 60 çıkıyordu.

5 GHz olarak bağlıyım evet. Yani anladığım şu alırken 50 MB gösterse de 5 GHz ile bağlanınca bunun üstüne çıkabiliyoruz.

Hocam burada 5 GHz'le alakalı bir durum yok. 5 GHz sadece cihazla modem arasındaki Wi-Fi hızını etkiler, ISS'den gelen 75 Mbps hattı 150 Mbps yapmaz. Steam'de 25-30 MB/s gördüyseniz bu yaklaşık 200-240 Mbps demek, yani harbiden daha yüksek hız alıyor. VDSL2 teknik olarak 100 Mbps üstüne çıkabiliyor, hatta standarda göre 200 Mbps seviyelerine kadar destek var. Modem arayüzünden DSL senkron hızını / attainable rate değerlerini atarsanız hat size kaç Mbps ile tanımlanmış net anlaşılır.