Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

aisa

Uzman
Yer
İzmir
Merhaba. İş yerinden bir ağabeyimin 2 farklı sistemi vardı, birisi AM4 (R5 5600G / 3050 8 GB / 16RAM / Versa T25 Kasa ve 650W Kasanın kendi PSU'su) diğeri AM5 (7500F / 4060 / 32 RAM / Frisby Kasa ve aynı marka 550W PSU). Bu iki kasayı değişmek ve aldığı kule tipi soğutucuyu (ThermalRight Peerless Assasin 120 SE) montajlatmak istedi. Daha öncesinde satın alınan sistemleri evde kendim montajladığım için sıkıntı çıkmayacağını düşünerek yardımcı olmak istedim. İki kasadan anakartları söktüm ve kasaların değişikliğini yaptım. AM4 olan sistem Frisby kasada çalıştı ancak AM5 olan sistem Versa T25 kasada çalışmıyor şu an.

Ekran kartı soketine elektrik gittiğini biliyorum (Güç bağlantısını kesince kırmızı LED yanıyor.)
Power tuşuna bastığımda aşırı kısa bir süre Power LED yanıyor ve bir daha asla yanmıyor. Hiçbir fan hareket etmiyor veya hiçbir ışık yanmıyor. Kule tipi soğutucu yerine tekrardan Wraith Prism montajladım ancak yine aynı şekilde duruyor kasa. Ne yapacağımı bilmiyorum.

Recep ağabeyin bir sistem montajında anakart soğutucunun çok sıkılmadığında pinlerin temas etmediğini söylediğini duydum ve soğutucu vidalarını gevşettim (zaten çok sıkılmamışlardı) ancak kesinlikle hiçbir şey değişmedi. Sistemde statik elektrik yok (en azından çevremdekilere danıştığımda olmadığını söylediler, bu Power tuşuna bas çek muhabbetini denedim birden fazla kez.). Uzay montaj denedim ama bir sonuç alamadım. Baştan tekrar 2 defa montaj denedim yine bir sonuç alamadım. Şimdiden ilgileriniz için teşekkür ederim...

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
PC çalışırken neden BIOS pilini söktün?

Çalışırken sökmedim çünkü çalışmıyor ağabey. Tüm kablolamayı yapıyorum ama ne Power SW'ye metal dokundurduğumda ne kablosunu bağlayıp kasadan çalıştırmayı denediğimde hiçbir reaksiyon alamıyorum. Direkt ve doğrudan 0 reaksiyon. Sadece 1 defa BIOS olayı yaşandı...

Recep bey sorun tespitini sağladım. Anakarta giren 8 pin işlemci konektörü tam olarak oturmuyor. Oturmaya sadece çok yaklaşıyor ve o çıkıkken sistem sorunsuz çalışıyor. E tabii işlemcide güç oılmadığı için boot alamıuyorum ama anakartta bir sorun yok şu an (belki de anakartın 8pin soketinde sorun var bilmiyorum.). Buranın tamiri ile uğraşıyorum şu an sonuçları aktaracağım.
Recep ağabeyin bir sistem montajında anakart soğutucunun çok sıkılmadığında pinlerin temas etmediğini söylediğini duydum ve soğutucu vidalarını gevşettim (zaten çok sıkılmamışlardı) ancak kesinlikle hiçbir şey değişmedi.
Çok sıkıldığında, sıkılmadığında değil.

7500F içinde GPU olmamasına rağmen ekran kartını söküp öyle açmayı dene bir sistemi bakalım. Açılması lazım görüntü gelmese de. Açılmıyorsa sorun ekran kartı kaynaklı değildir. PSU veya anakart kaynaklı olabilir.

Çok sıkıldığında, sıkılmadığında değil.

7500F içinde GPU olmamasına rağmen ekran kartını söküp öyle açmayı dene bir sistemi bakalım. Açılması lazım görüntü gelmese de. Açılmıyorsa sorun ekran kartı kaynaklı değildir. PSU veya anakart kaynaklı olabilir.

Disleksi vurmuş ağabey onu anlatmaya calismistim zaten. Hemen test ediyorum sonucları paylasacagım. Abime karsı cok mahcup oldum kendi anakartımı vereceğim eğer arıza falan olduysa...

Az önce BIOS pilini çıkardım ve anakarttan tiz bir ötme duyuldu. Pili çıkarttığımda anakartın üstüne düştü ve öyle ötmeye başladı. Umarım yaşam belirtisidir...

Disleksi vurmuş ağabey onu anlatmaya calismistim zaten. Hemen test ediyorum sonucları paylasacagım. Abime karsı cok mahcup oldum kendi anakartımı vereceğim eğer arıza falan olduysa...

Az önce BIOS pilini çıkardım ve anakarttan tiz bir ötme duyuldu. Pili çıkarttığımda anakartın üstüne düştü ve öyle ötmeye başladı. Umarım yaşam belirtisidir...

Ötmeleri internetten inceledim ve bir uzun ötmeye bellek tazeleme hatası denilmiş. Benim durumda da bir uzun ötme duyuldu sadece...

PC çalışırken neden BIOS pilini söktün?

Çalışırken sökmedim çünkü çalışmıyor ağabey. Tüm kablolamayı yapıyorum ama ne Power SW'ye metal dokundurduğumda ne kablosunu bağlayıp kasadan çalıştırmayı denediğimde hiçbir reaksiyon alamıyorum. Direkt ve doğrudan 0 reaksiyon. Sadece 1 defa BIOS olayı yaşandı...

Recep bey sorun tespitini sağladım. Anakarta giren 8 pin işlemci konektörü tam olarak oturmuyor. Oturmaya sadece çok yaklaşıyor ve o çıkıkken sistem sorunsuz çalışıyor. E tabii işlemcide güç oılmadığı için boot alamıuyorum ama anakartta bir sorun yok şu an (belki de anakartın 8pin soketinde sorun var bilmiyorum.). Buranın tamiri ile uğraşıyorum şu an sonuçları aktaracağım.

Çözüm
Bölünebilir olan kabloyu takıyorum zaten ama sorun çözüldü Recep ağabey. PSU'nun içini açtım ve ne göreyim, işlemciye güç veren kablonun bir kısmı ile içerde kalan diğer bilmediğim kabloya plastik koruma konulmamış (erime olmadığı kesin). Aradaki elektrik alışverişini kestim ve sistem sahibine sorunu ilettim. Şu an sorunsuz şekilde çalışıyor montajını tamamlıyorum. Yardımların için teşekkür ederim...

İşin enteresan kısmı bu sistem ben kasaları değişmeden önce nasıl çalışıyordu acaba?

Kasa ile beraber gelen 2+ yıllık Thermaltake PS-TRS-0650NPCWEU-2. İçerisini açtığımda birden fazla kabloda açık vardı ve birbirlerine temas ediyorlardı. Çok gariptir ki bu zamana kadar nasıl çalışmış onu da bilmiyorum. Kablolarda yanık türevi bir şey göremedim. Aralarını açtım ve bant yardımı ile kapadım kabloları. Sistemi açtım sıfırdan kurulumunu yaptım oyun indiriyorum şu an. Ayrıca stock olan fanı (Wraith Stealth'i) Thermalright Phantom Spirit 120 ile değiştirdim. Sıfır sıkıntı çalışıyor şu an.