İsteyen alır istemeyen almaz bu kadar basit, özünde aldığın XX60 serisi yine de 8 GB VRAM için üretilip ekleme yapılarak 16 GB'ye dönüşüyor temelde ikisi de aynı genişlikte yolu kullanıyor.

16 GB'nin avantajı olacaktır da bu avantaj nereye kadar sürecek orası belli mi ki misal GTA6 çıktı 13 GB VRAM kullanıyor ama aldığın temelde 20-30 FPS bundan nasıl bir zevk alabileceksin ki yine grafiklerde düşmeye gidip aynı şekilde VRAM'dan kısarak performans artışı yaşayacaksın.

3060 12 GB ve 3070 8 GB örneğinde bu var. VRAM fazla olsa da birinin yolu daha dar olduğu için o depodaki veriyi yeterli işleyemiyor.

He 16 GB kötü mü bence değil ama nebi akgünün dediği gibi 8 GB şu an olmak zorunda bu kartlar da giriş seviye kartlar bu arada bu kadar uçmaya da gerek yok 8 GB şu an benim gibi CS2'ye girip arada 1-2 saatlik çerez oyunlar oynayanlar için gayet yeterli. Zaten piyasada en çok 4060 kartların olduğunu da bilindiğine göre genel olarak yeterli bir VRAM herkes 100 dolar verip devasa oyunlar oynayamıyor ki XX60 serisi kartı alan adam gidip 100 dolara yeni oyun mu alacak :D gitsin XX70 alsın bari.

4K oyuncu olarak, daima VRAM GB yüksek olmalı.
Kendim 32 GB VRAM ekran kartım var ve iyi ki VRAM yüksek.
Bu devirde minimum 12 GB VRAM olmalı bir ekran karta.

RTX 4060, RX 580 aralığı giriş segmenttir. Günümüzde oyunları açıp VRAM darboğazına çalabilir ancak ileride kas gücü yetmez ise zaten ayar kısmak gerekecek = VRAM kullanımı azalacak.
Bu olay, herkes ne kadar kabullenmek istemese de RTX 3060 12 GB için de geçerli.
Oyun açmayı, oyunu 60+ FPS de düzgün oynamakla bir tutmayın. 30 FPS stop Motion animasyon izleyeceğime ayar kısarım.

Diğer tarafta RTX 3070 Ti tarzı kas gücü olan ama VRAM'den parlayan kartlar var. (genelde 10, 4K hedef ise 12 GB larda görülüyor)
Bu kartlar, o dediğim "gelecekte ayar kısma" mevzusundan daha güçlü çıkacak.
Yanı 12 GB RTX 3060'da medium ayarlara düştüğünüz yerde RTX 3070 Ti high da benzer performansı alacak.

Tabii oyun yapımcılarının optimize tembelliği de önemli. TLOU part 1, Borderlands 4 gibi çıkışlar olursa kullanıcının yapacağı zaten bir şey kalmıyor.
Ben Forza'larda sürekli VRAM baremini aştım. Ne stuter, ne de akıcılık sorunu yaşadım. (RTX 3070).

Biraz balon bir konu yani.