6ODRA

Uzman
Makaleler
1
Video bir kenara yorumlar çok ilginç, adamlar hala 5-10 yıllık RDR2, Cyberpunk, TLOU gibi oyunları açıp "2026'da 8 GB kart performansı" çekiyorlar. Agacım senin açtığın oyun 2026'yılına ait mi ki sen o videoyu koyuyorsun oraya, yorumlarda adamlar 8G kartın 2 seneyi bırak 4 sene gideceğini düşünüyorlar. Ben aşağıya en yakın tarihte çıkmış oyunun bellek kullanımını bıraktım. Tabii bu demek değil ki her oyun 12,5 GB VRAM çekecek ama gerçek bu daha elinizdeki kartların gücünü sınayacak oyunlar tam çıkmış değil. Yani 8G kart kullanmasak inanacağız, yetmiyor işte arkadaş adamlar bu kartları CS, Valorant ve LoL tipi oyunlar oynayan adamlar için üretiyor, AAA oynayan adamın bu kartlarla işi yok. Ha oynatır mı? 5-10 yıllık oyunu tabii oynatır, iş modern oyuna gelince alırsın 40 FPS sonra dersin ki ben niye son model kartta 40 FPS alıyorum. FSR & DLSS kovalarsın o da doğalın yerini tutmaz, için içini yer "şimdiden 40 alıyorsak ilerde kaç alırız acaba?" diye.
Siz ne düşünüyorsunuz?

Ekran Görüntüsü (16).webp

Son düzenleme:
Video bir kenara yorumlar çok ilginç, adamlar hala 5-10 yıllık RDR2, Cyberpunk, TLOU gibi oyunları açıp "2026'da 8 GB kart performansı" çekiyorlar. Agacım senin açtığın oyun 2026'yılına ait mi ki sen o videoyu koyuyorsun oraya, yorumlarda adamlar 8G kartın 2 seneyi bırak 4 sene gideceğini düşünüyorlar. Ben aşağıya en yakın tarihte çıkmış oyunun bellek kullanımını bıraktım. Tabii bu demek değil ki her oyun 12,5 GB VRAM çekecek ama gerçek bu daha elinizdeki kartların gücünü sınayacak oyunlar tam çıkmış değil. Yani 8G kart kullanmasak inanacağız, yetmiyor işte arkadaş adamlar bu kartları CS, Valorant ve LoL tipi oyunlar oynayan adamlar için üretiyor, AAA oynayan adamın bu kartlarla işi yok. Ha oynatır mı? 5-10 yıllık oyunu tabii oynatır, iş modern oyuna gelince alırsın 40 FPS sonra dersin ki ben niye son model kartta 40 FPS alıyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz?

Eki Görüntüle 229344

Medium-high'da oynatmaya devam eder 2-3 sene daha, şu an Ultra'da yetmiyor veya ucu ucuna yetiyor. Biraz da oyun optimizasyonuna bağlı UE5 ile geliştiriliyor şu anki oyunlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi bile yetmiyor her oyunda. Grafikler 1080p düşük orta karışık oynar ama akıcımı sanmam.
KCD2'de 2K Ultra ayarlarda 14 GB kullanıyor.
Beam.Ng Drive'da tüm ayarlar en yüksek şekilde 15.6'yı gördüm ben.

Medium-high'da oynatmaya devam eder 2-3 sene daha, şu an Ultra'da yetmiyor veya ucu ucuna yetiyor. Biraz da oyun optimizasyonuna bağlı UE5 ile geliştiriliyor şu anki oyunlar.

Olay da orada ya zaten. Modern kart, modern oyun oynatırken neden ayar kıstırıyor? Şimdi 5060 8G alıyorsun aynı sene çıkmış oyunda ayar kısıyorsun, saçmalık bu bana göre.

GTX 1060'a bakın;

Very Low veya düşük çözünürlük (1080p bile değil ama.) için yeter.
Mesela ben 1080p Doom The Dark Ages, Ultra'da 10-14 GB VRAM yiyor.

Yani kullanım amacına göre iyi veya kötü.

2020 ve sonrası çıkan oyunlar optimizasyon konusunda çok kötü. Sonradan güncelleme almalarına rağmen olması gereken performansı vermiyorlar. Önceden de optimizasyon sorunları vardı ama oyunlarda VRAM kullanımları normaldi. DLSS ve Frame Generation gibi teknolojilerin sektöre zarar verdiğini düşünüyorum. Görüntü kalitesi olarak DLSS'i beğeniyorum ancak bu teknolojiler çıktığından beri firmalar çok kolaya kaçmaya başladı.

High on Life buna çok iyi bir örnek; ikinci oyun normalde ilk oyundan çok daha kaliteli ve optimize olmalıydı çünkü temeli ilk oyunda inşa ettiler, zaten kullanılan modeller de benziyor. O zaman bu oyun nasıl berbat bir optimizasyonla çıkıyor? Günümüzdeki hiçbir oyunla ekran kartı performans testi yapılmamalı çünkü oyunlar bozuk.

8GB VRAM günümüzde yetersiz, çünkü oyun firmaları yüzünden DX12 çıktığından beri oyunlar saçmalamaya başladı. Gölgelendirici önbelleği (shader cache) için ana menüde 20 dakika bekliyoruz, ona rağmen oynarken oyun "stutter" (anlık takılma) oluyor. Oyundaki dokuları "cache" olarak VRAM'e dolduruyorlar; örneğin Warzone ve Resident Evil oyunları... Bu oyunların VRAM kullanımının yarısı cache, o yüzden o kadar yüksek gösteriyor. İnce ayar çekerseniz kullanımı yarı yarıya düşürüp hiçbir sorun olmadan oynayabilirsiniz.

Kısacası demek istediğim; ince ayar çekerek idare edebiliyoruz. Eskisi gibi ince detaylara önem veren firmalar olsaydı, 8GB kartlarla günümüzde hala rahatça oyun oynayabilirdik. RTX 5060 gibi giriş seviyesi kartları alanlar genelde online oyunlarda takılıyor, arada bir hikayeli oyunlara giriyor; yani her kart kendi alıcısını buluyor.

Bence bu RAM krizinden sonra biraz daha uzadı ömürleri. Yeni çıkacak oyunlar mecbur biraz daha optimize olacak.
Akıllı olan stüdyo daha çok kullanıcıya ulaşmak için öyle yapar da, bana öyle gelmiyor "çıtırından biraz uğraşalım DLSS halletsin gerisini" moduna illaki girerler.

Halen yeterli bana sorarsan, elimde GTX 1070 Ti var. Birçok oyunları 2K ultra/yüksek ayarlarda VRAM taşmadan açabiliyor. Maksimum 6GB-7GB görmüşümdür. Halen açıyor 8GB VRAM'ler, ömürleri var daha. LoL ,Valorant demişsin de örneklerin saçma dediğin oyunlar 1GB VRAM bile yemiyor. Yahu, 2GB VRAM ile Cyberpunk 2077 rahatça bitirmiştim.