Rehber 8 GB VRAM yeterli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sensei
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 62
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    vram
RTX 3070

RX 6800

Bence aşırı tepki vermişsiniz. Evet günün sonunda her şey para. Eğer 5070'in 8 GB olmasından rahatsız oluyorsanız daha üst modellere geçmeniz gerek. NVIDIA da 8 GB VRAM'li kartlarda VRAM yetmeme sorununa çözüm arıyordur. Umarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Masaüstü RTX 5070, 192bit veri yoluna ve 12GB GDDR7 belleğe sahip.

GPU die tasarımı yapılırken bellek kontrolcüleri ve bunlara bağlı bellek kanalları belirlenir. 128bit veri yolu 4 adet 32bit kanala, 192bit ise 6 adet 32bit kanala karşılık gelir. 128bit bir GPU’ya PCB üzerinde 6 bağımsız bellek kanalı bağlayıp 12 GB yapamazsın, çünkü silikonda 6 kanal için gerekli bellek kontrolcüsü yok. Standart 2 GB bellek yongaları esas alındığında 128bit yapılandırmanın doğal konfigürasyonu 4x2 GB üzerinden 8 GB’tır.

RTX 4060 Ti örneğini de çarpıtıyorsun. 8 GB modeli 399$, 16 GB modeli ise 100$ farkla 499$ MSRP ile çıktı. 16 GB modelde arkalı önlü bellek yerleşimiyle kapasite artırıldı ancak veri yolu yine 128bit kaldı, bellek bant genişliği hiç değişmedi. Aynı GPU ve aynı bellek veri yolu korunduğu için ekstra 8 GB VRAM ham GPU performansını artırmadı, avantajı, 8 GB’ın yetersiz kaldığı senaryolarda VRAM taşmasını önlemekti. Buna karşılık 100$ fiyat farkı, ek kapasitenin yalnızca belirli senaryolarda anlamlı olması ve 128bit bellek bant genişliğinin korunması nedeniyle 16 GB model fiyat performans açısından tartışmalı bir ürün haline geldi.

GTX 950 ve GTX 960 döneminden beri 128bit bellek veri yolu, giriş ve orta segment GPU’larda yaygın kullanılan bir konfigürasyon. 128bitlik kompakt bir karta çift taraflı bellek yerleşimiyle kapasite artırmak teknik olarak mümkün olsa da ek bellek yongaları, PCB karmaşıklığı, termal yük ve maliyet getiriyor. giriş orta segmentte kapasite, bant genişliği, maliyet ve ürün konumlandırması birlikte değerlendiriliyor.
Şirket ve tecrübe meselesine geleceksek, biz 2000’li yıllardan beri bizzat donanımın içinde pişiyorduk.. Bu forumdaki en fanatik AMD’ciden çok daha fazla AMD kart eskittim, muhtemelen adını bile duymadığın modelleri kullandık.

Bana şirket dinamiklerini yalnızca teorik çerçeveden anlatmana gerek yok. Biz de bu teknoloji şirketlerinin finansal performanslarını yıllardır takip ediyoruz, hatta bunun karşılığını fazlasıyla gördük.

Arkadaş, teknik sebeplerinden ziyade müşteri ne isterse onu yapmak zorundalar düşüncesinde. Bu yüzden tartışmayı uzatıp konu sapıtıyor.
Bu forumdaki kimse x86/ARM tabanlı mikro çip ya da bu sistemlere kritik parça geliştiren bir firmada çalışmadığı için internetten herkesin edinebileceği bilgilerle ahkam kesmesin. Yine arkadaş, 2 sene bu alanda üniversite okudum diye yukarı çıkmaya çalışmasın. 8 GB VRAM yetmiyor, doğru ama çoğu oyun optimizasyon sorunundan ya da reklamcılık hatasından. Sonuçta RTX kart alan herkes ışın izlemeyi denemek ister ama sonuç hüsran. Siz teknik kısıtlamalarla bunu şirket gözüyle açıklıyorsunuz ama arkadaş doğrudan düz tüketici kafasında "yetmiyor" diyor. İkiniz de haklısınız ve gereksiz kendinizi yıpratıyorsunuz. Konunun sonunda 5070 8 GB mobil GPU'yu sakın almayın, para tuzağı. 5060 8 GB alınır. 8 GB altı VRAM'e sahip olanlara sabır diliyorum. Artık sistemler pahalı. Bir ton para verip 8 hatta 6 GB VRAM'li laptoplara mecbur kalıyorlar.

Son düzenleme:
Güncel oyunlarda 8 GB VRAM ancak 1080p medium ancak açacak kadar hor kullanılıyor. Şirketler VRAM kullanımı mucize yaratacak kadar azaltabilirse 8 GB önü açılır. Ha yok böyle devam ederse 16 GB VRAM bile riske girebilir UE5 sağ olsun.

TLOU P1 2K en hızlı doku akışı ile 13GB, Spider-Man 2 ile de 2K Max+ RT ile 15GB VRAM kullanımı görebiliyorum ve bu oyunlar Sony oyunu buna rağmen böyle. Dolayısıyla güncel kartların kas gücü veya AI performansı ne kadar artsa da VRAM ne kadar hızlı da olsa kapasite akıcılığı baltalayabilir. 3070 modeline mod yapıp VRAM arttırarak bunu kanıtladılar zaten.

Yapay zeka ile doku sıkıştırma yöntemiyle sorununu çözmeyi düşünüyorlar ama ne zaman bu teknoloji çıkar bilmiyorum. Nvidia, AMD hatta Intel'in bile kendi AI doku sıkıştırma teknolojilerini duyurdular. Çıkacak bu teknoloji eski kartlar için geri uyumlu olacak mı, muamma.

Umarım bu şirketler bir baltaya sap olurlar da temellerinin oyuncular olduğunu unutmasınlar.

. 2 yildir sirketlerin icinde calisiyorum. Neye nasil karar veriyorlar bizzat goruyorum, o kararlara ortak oluyorum.
Tamam, iki yıl üniversite + iki yıl şirket tecrübesi yeterliymiş demek ki, artık milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin neden ne yaptığını hepimiz öğrenmiş olduk.

Kaynagi sizden istemedim. Ayrica istedigim kaynak bu degildi. Birlikte savunuculugunu yaptiginiz arkadasiniz 6700 XT muadili oldugunu iddia etmisti, o halde onun da MSRP'sini atin bakalim.

Ya da siz atmayin, ben atayim.

Zaten 3070'in dogrudan AMD rakibi yok, 6800 ile 6700 XT arasi. 6800'un tam rakibi 3070 Ti, 6700 XT'nin de 3060 Ti.

Bilgisayar artik luks bir cihaz olacak, uzun vadede de boyle kisa vadede de. Kisacasi su an sifirdan alan birisinin 8 GB VRAM bir GPU almasinin mantigi yok. Yetmedigi de ortada. Butcesi olanin yukseltmesi gerek. Bana gore gaming laptop almak da sacmalik.

Zaten 3070'in dogrudan AMD rakibi yok, 6800 ile 6700 XT arasi. 6800'un tam rakibi 3070 Ti, 6700 XT'nin de 3060 Ti.
RTX 3070 Ti’ın çıkış fiyatı $599, RX 6800’ün ise $579’du. ikisi de aynı fiyat segmentinde konumlanan kartlar. 3070Ti daha yüksek bellek bant genişliği sunan GDDR6X bellekleri, donanımsal Ray Tracing desteği ve DLSS gibi özellikleriyle farklı avantajlar sunuyordu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…