- Makaleler
- 51
Kaynak alayim.Eki Görüntüle 277311
Eki Görüntüle 277312
Eki Görüntüle 277313
6800, RTX 3070'den 80 dolar daha pahalıdır.
Kaynak alayim.Eki Görüntüle 277311
Eki Görüntüle 277312
Eki Görüntüle 277313
6800, RTX 3070'den 80 dolar daha pahalıdır.
RTX 3070
Pazar gereksinimi ile zorunluluktan dogan optimizasyonu ayni degerlendiriyorsun. Donemin oyun ve yazilimi 4 cekirdek otesine olceklenmiyordu cunku 4 cekirdek otesinde islemci sahibi adam yoktu. Cekirdek sayisi artti, donemin oyunlari ve yazilimlari da ona gore olceklemeyi arttirdi. Sebep ve sonuç.
Bak hala bit diyorsun, pire diyorsun. Hala 6 trilyon dolar piyasa degeri olan sirketi kendi capinda savunmaya calisiyorsun. Savun istedigin kadar kardesim, savun. Jensen'e bir ceket de sen al. Marjinal oluyorsun boyle.
5060'dan bahseden oldu mu sana? Videolarin hangisinde 5060 gordun?o bile giris seviye degil de, neyse. Ben bilgisayarlara merak saldigimda giris seviye dedikleri kartlar GTX 950'ydi, laptop tarafinda 950M'di, 940M'di, 1030 falandi.
5070 gibi orta-ust segment karti 128 bit yapmak Allah'in farz kildigi emirlerden birisi degil, hatirlatayim. Yine sebep ve sonucu karistiriyorsun. 8 GB yapmaya karar verildi > 8 GB nasıl yapariz diye dusunuldu > 4 tane 16 GB cip takalim dendi > kart 128-BIT oldu. 128 bit veri yolu sebep degil, sonuç.
Bir de, en son baktigimda 70 serisi de 70 serisiyle satilan laptoplar da giris seviye olmuyorlardi.
5060 Ti 8 GB ve 5060 Ti 16 GB arasinda yuzlerce dolar yok (MSRP fiyatlari arasinda tam olarak 50 dolar var), 4060 Ti 8 ve 16 GB arasinda olmadigi gibi. Attigim videolari izlemeye tenezzul edersen de o 16 GB 'verimsiz' bellegin pasalar gibi FPS'yi 2'ye katladigini gorurdun.
YouTube'da cevap vermek yerine yorumumu silen dayinin videosunu izleyip geliyorsun. Ben bunlarin dersini gordum universitede. 2 yıldır sirketlerin icinde calisiyorum. Neye nasıl karar veriyorlar bizzat goruyorum, o kararlara ortak oluyorum. Kac yasindasin, is tecruben oldu mu bilmiyorum ama sirketlerin senin onlari savunmana ihtiyaclari yok, merak etme. Senin memnuniyetin de onemli degil. Onemli olan tek şey para.
Masaüstü RTX 5070, 192bit veri yoluna ve 12GB GDDR7 belleğe sahip...Pazar gereksinimi ile zorunluluktan dogan optimizasyonu ayni degerlendiriyorsun. Donemin oyun ve yazilimi 4 cekirdek otesine olceklenmiyordu cunku 4 cekirdek otesinde islemci sahibi adam yoktu. Cekirdek sayisi artti, donemin oyunlari ve yazilimlari da ona gore olceklemeyi arttirdi. Sebep ve sonuc.
Bak hala bit diyorsun, pire diyorsun. Hala 6 trilyon dolar piyasa degeri olan sirketi kendi capinda savunmaya calisiyorsun. Savun istedigin kadar kardesim, savun. Jensen'e bir ceket de sen al. Marjinal oluyorsun boyle.
5060'dan bahseden oldu mu sana? Videolarin hangisinde 5060 gordun?O bile giris seviye degil de, neyse. Ben bilgisayarlara merak saldigimda giris seviye dedikleri kartlar GTX 950'ydi, laptop tarafinda 950M'di, 940M'di, 1030 falandi.
5070 gibi orta-ust segment karti 128 Bit yapmak Allah'in farz kildigi emirlerden birisi degil, hatirlatayim. Yine sebep ve sonucu karistiriyorsun. 8GB yapmaya karar verildi > 8GB nasil yapariz diye dusunuldu > 4 tane 16Gb cip takalim dendi > kart 128-Bit oldu. 128 Bit veri yolu sebep degil, sonuc.
Bir de, en son baktigimda 70 serisi de 70 serisiyle satilan laptoplar da giris seviye olmuyorlardi.
5060 Ti 8GB ve 5060 Ti 16GB arasinda yuzlerce dolar yok (MSRP fiyatlari arasinda tam olarak 50 dolar var), 4060 Ti 8 ve 16GB arasinda olmadigi gibi. Attigim videolari izlemeye tenezzul edersen de o 16GB 'verimsiz' bellegin pasalar gibi FPS'yi 2'ye katladigini gorurdun.
Şirket ve tecrübe meselesine geleceksek, biz 2000’li yıllardan beri bizzat donanımın içinde pişiyorduk.. Bu forumdaki en fanatik AMD’ciden çok daha fazla AMD kart eskittim, muhtemelen adını bile duymadığın modelleri kullandık..YouTube'da cevap vermek yerine yorumumu silen dayinin videosunu izleyip geliyorsun. Ben bunlarin dersini gordum universitede. 2 yildir sirketlerin icinde calisiyorum. Neye nasil karar veriyorlar bizzat goruyorum, o kararlara ortak oluyorum. Kac yasindasin, is tecruben oldu mu bilmiyorum ama sirketlerin senin onlari savunmana ihtiyaclari yok, merak etme. Senin memnuniyetin de onemli degil. Onemli olan tek sey para.
Arkadaş, teknik sebeplerinden ziyade müşteri ne isterse onu yapmak istiyorlar düşüncesinde. Bu yüzden tartışmayı uzatıp konu sapıtıyor.Masaüstü RTX 5070, 192bit veri yoluna ve 12GB GDDR7 belleğe sahip...
GPU die tasarımı yapılırken bellek kontrolcüleri ve bunlara bağlı bellek kanalları belirlenir. 128bit veri yolu 4 adet 32bit kanala, 192bit ise 6 adet 32bit kanala karşılık gelir. 128bit bir GPU’ya PCB üzerinde 6 bağımsız bellek kanalı bağlayıp 12 GB yapamazsın, çünkü silikonda 6 kanal için gerekli bellek kontrolcüsü yok. Standart 2 GB bellek yongaları esas alındığında 128bit yapılandırmanın doğal konfigürasyonu 4x2 GB üzerinden 8 GB’tır.
RTX 4060 Ti örneğini de çarpıtıyorsun. 8 GB modeli 399$, 16 GB modeli ise 100$ farkla 499$ MSRP ile çıktı. 16 GB modelde arkalı önlü bellek yerleşimiyle kapasite artırıldı ancak veri yolu yine 128bit kaldı, bellek bant genişliği hiç değişmedi. Aynı GPU ve aynı bellek veri yolu korunduğu için ekstra 8 GB VRAM ham GPU performansını artırmadı, avantajı, 8 GB’ın yetersiz kaldığı senaryolarda VRAM taşmasını önlemekti. Buna karşılık 100$ fiyat farkı, ek kapasitenin yalnızca belirli senaryolarda anlamlı olması ve 128bit bellek bant genişliğinin korunması nedeniyle 16 GB model fiyat performans açısından tartışmalı bir ürün haline geldi.
GTX 950 ve GTX 960 döneminden beri 128bit bellek veri yolu, giriş ve orta segment GPU’larda yaygın kullanılan bir konfigürasyon. 128bitlik kompakt bir karta çift taraflı bellek yerleşimiyle kapasite artırmak teknik olarak mümkün olsa da ek bellek yongaları, PCB karmaşıklığı, termal yük ve maliyet getiriyor. giriş orta segmentte kapasite, bant genişliği, maliyet ve ürün konumlandırması birlikte değerlendiriliyor.
Bu forumdaki kimse x86/ARM tabanlı mikro çip ya da bu sistemlere kritik parça geliştiren bir firmada çalışmadığı için internetten herkesin edinebileceği bilgilerle ahkam kesmesin. Yine arkadaş, 2 sene bu alanda üniversite okudum diye yukarı çıkmaya çalışmasın. 8 GB VRAM yetmiyor, doğru ama çoğu oyun optimizasyon sorunundan ya da reklamcılık hatasından. Sonuçta RTX kart alan herkes ışın izlemeyi denemek ister ama sonuç hüsran. Siz teknik kısıtlamalarla bunu şirket gözüyle açıklıyorsunuz ama arkadaş doğrudan düz tüketici kafasında "yetmiyor" diyor. İkiniz de haklısınız ve gereksiz kendinizi yıpratıyorsunuz. Konunun sonunda 5070 8 GB mobil GPU'yu sakın almayın, para tuzağı. 5060 8 GB alınır. 8 GB altı VRAM'e sahip olanlara sabır diliyorum. Artık sistemler pahalı. Bir ton para verip 8 hatta 6 GB VRAM'li laptoplara mecbur kalıyorlar.Şirket ve tecrübe meselesine geleceksek, biz 2000’li yıllardan beri bizzat donanımın içinde pişiyorduk.. Bu forumdaki en fanatik AMD’ciden çok daha fazla AMD kart eskittim, muhtemelen adını bile duymadığın modelleri kullandık..
Bana şirket dinamiklerini yalnızca teorik çerçeveden anlatmana gerek yok. Biz de bu teknoloji şirketlerinin finansal performanslarını yıllardır takip ediyoruz, hatta bunun karşılığını fazlasıyla gördük.![]()