8. nesil konsollar donanım olarak niye kâbus gibiydi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan vanillamint
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 894
Sen ne yapmissin boyle be? Bilgisayar muhendisiyim diye geziyorum agzim acik kaldi. Yarin ayik kafayla hakkini vere vere tekrar okumak lazim. Inanilmaz bir yazi.

Makale harika olmuş, ellerine sağlık.

7. Nesil konsollar gerçekten zirveydi, ps2 ya da gamecube ile takılırken birden 7.nesiller gelip hayatını değiştiriyor

Güzel bir konu ama 7.nesilde Sony'nin Cell saçmalığından sonra 8.nesil her açıdan ilaç gibi gelmişti, kusura bakmayın

Güzel bir konu ama 7.nesilde Sony'nin Cell saçmalığından sonra 8.nesil her açıdan ilaç gibi gelmişti, kusura bakmayın
Orası kesin zaten. Cell'in bu kadar acı çektirmesinin sebebi Sony'nin geliştirici araçlarını, kitlerini kısaca SDK'yı doğru düzgün hazırlamaması idi. Bundan dolayı geliştiriciler adam akıllı oyun çıkartamadı. 2008-2009 gibi Cell tam olarak kullanılmaya başlandı.

+1. Cell'in başka bir saçmalığı da oyunların geliştirilmesinde maliyeti arttırması idi hocam. Geliştiriciler PC ve Xbox sürümleri aynı mimari üzerinde geliştirebiliyorken PS3'e oyun çıkarmak için başka bir geliştirici ekibinin burada çalışması gerekiyordu. Bu da çok fazla oyunun PS3 ve PC sürümlerinin farklı olmasına yol açtı. PS3 belki Sony'e kar ettirmiştir ama oyun sektörüne verdiği zararın haddi hesabı yoktu. Şükür ki PS4 ve PS5 de x86 mimariden şaşmadılar.

Evet. Cell'in bu kadar zor bir platform olmasının sebebi Xenon gibi normal bir PPC işlemci olmaması idi. İlginç kendine has bir mimariydi ve geliştiriciler işlemciyi nasıl kullanacağını uzun süre boyu anlayamadı.

Wikipedia'dan alıntı: (Çevirip yazmaya üşendim direkt Aria'ya çevirttim.)

Cell, Cell Geniş Bant Motoru Mimarisi'nin kısaltması, mütevazı performanslı genel amaçlı bir PowerPC çekirdeğini, çoklu ortam ve vektör işleme uygulamalarını ve diğer birçok özel hesaplama biçimini büyük ölçüde hızlandıran akıcı yardımcı işlemci elemanlarıyla birleştiren 64 bit çok çekirdekli bir mikroişlemci ve mikro mimaridir.

Elinize sağlık, yazıyı soluksuz okudum. Konsola oyun üreten geliştiricilerin optimizasyon için harcadığı çabanın onda ikisini PC'ye harcamamaları üzse de akıllıca yöntemler bulabilmişler yine de.

Bu bir şeyi değiştirir mi ki? Sanki bütün geliştiriciler sıfırdan kendi oyun motorlarını yazıyorlar da farklı değişkenlere uyum sağlamaları gerekiyor.

Özellikle bu makalede de sıkça adı geçen dokular özelinde konuşursak gayet tembel davranarak konsolda 45GB olan oyunu PC'ye 110 olarak çıkarabiliyorlar, shaderları önceden derleyenler de az, şimdi lightmap hesaplamaya bile uğraşmak istemiyorlar ki ışın izleme zorunlu oyun çıkarıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…