O çöp dediğin yüzde 45 NTSC olayı var ya, sen grafiker misin, matbaacı mısın da sana yüzde 100 sRGB lazım. O özellik profesyonelin derdi, oyuncu adamsın sana Hz lazım düşük ms lazım, adamlar maliyeti ekrana değil işlemciye kullanmış.

VRAM konusuna gelince, tamam gönül ister ki artık 12 ya da 16 GB standart olsun, keşke NVIDIA bol keseden dağıtsa, hepimizin ortak temennisi bu. Ama kalkıp da bu yüzden 8 GB alınmaz çöp demek tam bir zengin şımarıklığı. Milletin hepsi 4090 mı kullanıyor sanıyorsun. Aç bak istatistiklere, dünyanın yarısı hala bu kartlarla taş gibi oyun oynuyor, ayarını bilen adama gayet yeter.

DLSS'e de yalan demişsin ama yapay zeka destekli ölçekleme, geleceğin standardıdır.

8 GB alınmaz çöp derken ortada bir 95000 bütçe var gördüğünüz gibi bütçe dahilinde bir sürü 5070 Ti varken 5070 alınırsa tam olarak çöp alınmış olur haliyle.

O çöp dediğin yüzde 45 NTSC olayı var ya, sen grafiker misin, matbaacı mısın da sana yüzde 100 sRGB lazım. O özellik profesyonelin derdi, oyuncu adamsın sana Hz lazım düşük ms lazım, adamlar maliyeti ekrana değil işlemciye kullanmış.
Bu pek doğru bir yaklaşım değil bence.
İster oyuncu olun ister grafiker; cihazı kullandığınız süre boyunca tamamen bu panele bakacaksınız, gözleriniz sürekli bu panelle muhattap olacak.
%45 NTSC panellerin renk doğruluğunun kötü olduğunu biliyorsunuzdur herhalde, şahsen kırmızı rengin bildiğimiz turuncu gibi gözüktüğüne bile şahit olmuştum. Renklerin dolgun ve güzel gözükmesi sadece matbaacıların mı işine yarıyor? Video izlerken hatta AAA oyun oynarken falan bunlar hiç işe yaramıyor mu?
Maliyet konusuna gelecek olursak bu sadece Victus veya LOQ gibi giriş seviyesi cihazlarda anlayışla karşılanabilir ki LOQ bile giriş segment olmasına rağmen %100 sRGB panel kullanıyor, bunlar öyle çok da maliyetli şeyler değil demek ki.
Kalburüstü yani orta segment ve üstü cihazlarda artık bir zahmet o %100 sRGB paneli koysunlar, bir ton para istiyorlar bu makinelere. Cimri markalar üç beş kuruş daha kazansın diye gidip dandik panele oyunculara yeterli diyecek halim yok açıkçası, bu teknolojilerin artık günümüzde standart haline gelmiş olması gerekiyordu çoktan.
VRAM konusuna gelince, tamam gönül ister ki artık 12 ya da 16 GB standart olsun, keşke NVIDIA bol keseden dağıtsa, hepimizin ortak temennisi bu. Ama kalkıp da bu yüzden 8 GB alınmaz çöp demek tam bir zengin şımarıklığı. Milletin hepsi 4090 mı kullanıyor sanıyorsun. Aç bak istatistiklere, dünyanın yarısı hala bu kartlarla taş gibi oyun oynuyor, ayarını bilen adama gayet yeter.
Bana kalırsa zengin şımarıklığı falan değil bunlar, basbayağı gerçekler. Çoğunluğun 8GB Vram ekran kartı kullanması 8GB Vram'in yetersiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Ha günü kurtarır mı, kurtarır. Şu anda her oyunu orta-yüksek ayarlarda oynatır mı, oynatır. Peki ileriye dönük mü? Kesinlikle hayır. Şu an yeni çıkan oyunlarda 1080P'de bile Ultra ayarlarda yetmiyor, ilerleyen zamanlarda yüksek ayarlar için de yetmemeye başlayacak. Burada 8GB Vram koymalarındaki amaç da bu zaten, elinizdekini uzun süre kullanmanızı istemiyorlar, sizi sürekli yeni cihaz almaya itmek istiyorlar.
Türkiye gibi alım gücü yerlerde olan ülkelerde de insanların çoğunun kısa aralıklarda cihaz değiştirmeye yetecek maddi gücü yok, bir kere alıp uzun süre kullanmak istiyorlar dolayısıyla. O yüzden bu durumu her seferinde belirtiyoruz ki alıcı kendisini neyin beklediğini bilsin, alacağı cihazın sınırlarını bilsin. Alacak kişinin bütçesi yok diye "8 GB Vram yeterli" demek yanlış bilgilendirme yapmak olur. Bütçesi düşük olan kimseye de gidip 5070Ti önermiyoruz zaten zira bu da en hafif tabirle terbiyesizlik olur.

DLSS'e de yalan demişsin ama yapay zeka destekli ölçekleme, geleceğin standardıdır.

Hiç hayatında %62.5 sRGB kullandın mı? Ben kullandım hatta daha kötüsnü qs rezaletin ötesi bir ekran bu kadar para verip bunu almak hakarettir hiçbir profesyonel sRGB kullanmaz zaten DCI-P3 (%125/%130 sRGB) veya Adobe RGB kullanır (%135/%140 sRGB) zaten sRGB en temel renk gamutu en temel özelliğin bile yarım verildiği bir laptopun ne anlamı vardır?

Ben 2 GB kart kullanıyorum öyle hayatımda GTX bile kullanmadım GT 940MX GPU'm. Ayrıca 70.000₺-75.000₺ verip VRAM yüzünden her ayarı mediuma çekiceksem ne anlamı var

DLSS/FSR'e yalan demedim NVIDIA bizi DLSS ile uyutuyor dedim DLSS ve FSR zaten çok iyi teknolojiler DLSS'e yalan dediğim tek kelimemi yaz buraya bulabilirsen. Ragebait. 😃

Zaten amacımız tepki göstermek biz 8 GB almaya devam ettikçe bunlar 8 GB koymaya devam edecek gidip 65.000₺-75.000₺ paralar verip 8 GB almayalımki ellerinde kalsın stoklar azalmasın NVIDIA bir hasbihal çeksin bu bu bütçede 12 GB 4080'ler dolu 2. el.

En azından 8 GB alıp bu hırsızlığı desteklemekten çok daha iyidir.

Bu pek doğru bir yaklaşım değil bence.
İster oyuncu olun ister grafiker; cihazı kullandığınız süre boyunca tamamen bu panele bakacaksınız, gözleriniz sürekli bu panelle muhattap olacak.
%45 NTSC panellerin renk doğruluğunun kötü olduğunu biliyorsunuzdur herhalde, şahsen kırmızı rengin bildiğimiz turuncu gibi gözüktüğüne bile şahit olmuştum. Renklerin dolgun ve güzel gözükmesi sadece matbaacıların mı işine yarıyor? Video izlerken hatta AAA oyun oynarken falan bunlar hiç işe yaramıyor mu?
Maliyet konusuna gelecek olursak bu sadece Victus veya LOQ gibi giriş seviyesi cihazlarda anlayışla karşılanabilir ki LOQ bile giriş segment olmasına rağmen %100 sRGB panel kullanıyor, bunlar öyle çok da maliyetli şeyler değil demek ki.
Kalburüstü yani orta segment ve üstü cihazlarda artık bir zahmet o %100 sRGB paneli koysunlar, bir ton para istiyorlar bu makinelere. Cimri markalar üç beş kuruş daha kazansın diye gidip dandik panele oyunculara yeterli diyecek halim yok açıkçası, bu teknolojilerin artık günümüzde standart haline gelmiş olması gerekiyordu çoktan.

Bana kalırsa zengin şımarıklığı falan değil bunlar, basbayağı gerçekler. Çoğunluğun 8GB Vram ekran kartı kullanması 8GB Vram'in yetersiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Ha günü kurtarır mı, kurtarır. Şu anda her oyunu orta-yüksek ayarlarda oynatır mı, oynatır. Peki ileriye dönük mü? Kesinlikle hayır. Şu an yeni çıkan oyunlarda 1080P'de bile Ultra ayarlarda yetmiyor, ilerleyen zamanlarda yüksek ayarlar için de yetmemeye başlayacak. Burada 8GB Vram koymalarındaki amaç da bu zaten, elinizdekini uzun süre kullanmanızı istemiyorlar, sizi sürekli yeni cihaz almaya itmek istiyorlar.
Türkiye gibi alım gücü yerlerde olan ülkelerde de insanların çoğunun kısa aralıklarda cihaz değiştirmeye yetecek maddi gücü yok, bir kere alıp uzun süre kullanmak istiyorlar dolayısıyla. O yüzden bu durumu her seferinde belirtiyoruz ki alıcı kendisini neyin beklediğini bilsin, alacağı cihazın sınırlarını bilsin. Alacak kişinin bütçesi yok diye "8 GB Vram yeterli" demek yanlış bilgilendirme yapmak olur. Bütçesi düşük olan kimseye de gidip 5070Ti önermiyoruz zaten zira bu da en hafif tabirle terbiyesizlik olur.
O kırmızı turuncu gözüküyor dediğin olay sadece gamut darlığı değil, Delta E sapması ve Gamma 2.2 eğrisinin bozukluğudur yani kalibrasyon hatasıdır. Piyasada %100 sRGB olup Delta E değeri 4'ün üzerinde olan tonla panel var, onlarda da renkler doğru değil sadece satüre görünür yani teknik olarak yine hatalı görürsün.

LOQ örneği vermişsin ama orada Panel Lottery denen bir olay var, her LOQ %100 sRGB gelmiyor. Üreticiler BOE veya AUO'nun elinde kalan partileri ucuza kapatıp giriş seviyesine koyuyor, bu bir standart değil şanstır. Ayrıca olay sadece renk değil, bir panelin hem renk gamutu yüksek olsun hem de GtG süresi düşük olsun dersen maliyet logaritmik artar. Ucuz %100 sRGB panellerde genelde Ghosting sorunu olur, 25ms tepki süresiyle oyun oynarsan o güzel renklerin hepsi birbirine girer çamur olur.

95K bandında silikon maliyeti yani GPU ve CPU die size zaten tavan yapmış durumda. Üretici senin önüne o makineyi koyarken BOM dengesi kuruyor. Sen AAA oyunda atmosfer istiyorsun okey ama panelin tepki süresi ve hertz değeri maliyette renkten önce gelir. Gözüm buna bakıyor diyorsun ama rekabetçi oyuncu zaten Digital Vibrance ayarını kökleyip renk doğrulunu bozarak adam vuruyor. Özetle hem hızlı hem doğru renkli panel istiyorsan o fiyat bandı 95K değil, o cihazlar Studio sınıfına girer ve fiyatı da ona göre uçar.

Hiç hayatında %62.5 sRGB kullandın mı? Ben kullandım hatta daha kötüsnü qs rezaletin ötesi bir ekran bu kadar para verip bunu almak hakarettir hiçbir profesyonel sRGB kullanmaz zaten DCI-P3 (%125/%130 sRGB) veya Adobe RGB kullanır (%135/%140 sRGB) zaten sRGB en temel renk gamutu en temel özelliğin bile yarım verildiği bir laptopun ne anlamı vardır?

Ben 2 GB kart kullanıyorum öyle hayatımda GTX bile kullanmadım GT 940MX GPU'm. Ayrıca 70.000₺-75.000₺ verip VRAM yüzünden her ayarı mediuma çekiceksem ne anlamı var.

DLSS/FSR'e yalan demedim NVIDIA bizi DLSS ile uyutuyor dedim DLSS ve FSR zaten çok iyi teknolojiler DLSS'e yalan dediğim tek kelimemi yaz buraya bulabilirsen. Ragebait. 😃

Zaten amacımız tepki göstermek biz 8 GB almaya devam ettikçe bunlar 8 GB koymaya devam edecek gidip 65.000₺-75.000₺ paralar verip 8 GB almayalımki ellerinde kalsın stoklar azalmasın NVIDIA bir hasbihal çeksin bu bu bütçede 12 GB 4080'ler dolu 2. el.

En azından 8 GB alıp bu hırsızlığı desteklemekten çok daha iyidir.

Kanka sRGB konusundaki o iddianı duyunca gerçekten güldüm. Kusura bakma ama orada büyük bir bilgi eksikliğin var. Profesyonel adam sRGB kullanmaz lafı sektörden ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Dünyanın en büyük dijital endüstrisi olan web tasarımı, mobil uygulama arayüzü yani UI ve ux işlerinin tamamı yüzde 100 sRGB standardı üzerine kuruludur. Sen gidip bir web sitesini veya mobil uygulama ikonunu DCI-P3 veya Adobe RGB gamutuyla tasarlarsan o renkler son kullanıcının telefonunda ya neon lamba gibi patlar ya da çamur gibi görünür. Her renk uzayının bir amacı vardır. DCI-P3 sinema ve dijital video kurgusu içindir. Adobe RGB matbaa ve profesyonel baskı işleri içindir. sRGB ise dijital dünyanın evrensel dilidir ve internetin belkemiğidir. Yani sRGB kullanmak amatörlük değil yapılan işin gerekliliğidir. Profesyonellik en geniş gamutu kullanmak değil, yayınlanacak mecra için en doğru olan gamutu kullanmaktır. Temel özellik yarım verilmiş diyorsun ama o beğenmediğin sRGB, dijital tüketimin yüzde 99'unu kapsar.

Bak ben yeri geldi Apple Studio Display'lerin, başında sabahladım o %100 DCI-P3 gamutunun, 500 nit parlaklığın, o cam gibi görüntünün ne olduğunu çok iyi bilirim. Göz bir kere ona alışınca %45 NTSC panele bakmak elbette attan inip eşeğe binmek gibidir, pikselleri sayarsın, kırmızılar soluk görünür, buna itirazım yok. Ama sen profesyonel iş ile oyun mühendisliğini karıştırıyorsun benim demek istediğim O zaten bahsettiğin Adobe RGB / DCI-P3 panellerin maliyeti, bu laptopun içindeki GPU'nun yarısı kadar zaten.

Son düzenleme: