Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Kuvarti

Gelişen
Merhabalar iyi günler herkese. AM4 socketden AM5 sokete geçiş yaptim ve haliyle bayağı bi masrafa girdim ama RAM testlerinde hatalar aliyorum. Sorunun RAM'den mi yoksa CPU'dan mi kaynaklandığını nasıl anlayabilirim? Ya da BIOS'ta sahip olduğum parçalara özel ayar yapmadığım icin mi bu hatalari aliyorum? Yardim ederseniz cok sevinirim, teşekkürler.

Bilgisayarim;
ASUS ROG Strix B850-A
AMD Ryzen 7 9800X3D
Corsair Vengeance 64GB(2x32) 6000MHz CL30 DDR5
Asus DUAL RTX 2070 O8G EVO
Sharkoon SHP650 V2 650W 80 Plus Bronze

Anakart, CPU ve RAM yeni. Zaman ile PSU ve 9070 XT güncellemelerini de yapacağım. TestMem5 programı ile bayağı bir hata aldıktan sonra detaylı hata raporu alabilmek için Memtest86 ile de test yaptim.

Denediklerim;
Default EXPO 1 ayarlarını denedim.
ChatGPT'den aldığım SOC, VDDIO, DRAM gibi ayarlarlar ile denedim. (En çok burada vakit kaybettim) GPT ile konuşma geçmişim;b3-35b4-8004-b6e1-3e12a1c70db: https://chatgpt.com/share/6923ffb3-35b4-8004-b6e1-3e12a1c70db7
En son Default EXPO 2 ayarını da denedim.

Elimde sadece EXPO 2 ile yapilan testin raporu var çünkü testin bitimi 3 saat sürdüğü icin sadece bunun bitmesini bekleyebildim.

Çözüm
Testi yanlış yaptim o zaman, anladım. Akşam ramlerin base hizinda test gerceklestireceğim. Şayet base hızında bir sorun ile karşılaşmaz isem 6000MHz de sorunsuz çalışması için özel ayar mi yapmam gerekli yoksa 6000MHzdeki hataları görmezden mi gelmeliyim?
@Kuvarti Öncelikle MemTest86 adlı yazılıma gerek yok, AM5 için TestMem5 ya da RAM Test Pro yazılımını kullan, linkleri paylaşacağım. BIOS güncel mi, güncel değilse son sürüme güncelle, AGESA 1.2.7.0 ya da 1.2.0.3g, en son hangisi var ise ona güncelle.

USB'den boot etmene gerek yok yani, tarih oldu o yazılım, hala daha önerilmeye devam ediliyor.

Windows ortamı RAM testi için yeterli AM5'te, kurumsal şirketler için MemTest86 mantıklı olabilir ya da Windows corrupt'lanmasını istemiyorsan eğer.

1763971608292.webp

HWiNFO'dan yalnızca sensörler açıp CPU IOD Hotspot ve RAM sıcaklıkları takip edilecek test esnasında. RTP-RAM Test Pro yeterlidir, TestMem5 için programı 1 kere açıp kapa, AWE hatası verecek, PC resetleyince düzeliyor. Programdan Settings-Config kısmından 1usmus profili ya da x3D işlemciler için Ryzen3D profil seçilip test başlatılacak.

@Kuvarti BIOS update sonrası EXPO1 açacaksın AI Tweaker kısmından, sonrasında Nitro ayarları yapacaksın AM5 için paylaşacağım, EXPO açık ve Nitro ayarları ile teste al. A2-B2 slotlarına takılı olacak kit.

1763971787821.webp

1763971815079.webp

@Kuvarti EXPO1 açtıktan sonra Nitro Enabled edip mevcut ayarları uygula görseldeki. iGPU-Integrated Graphics x3D işlemciler için kapatılacak, Advanced-NB Configuration içerisinde bu ayar.
Merhabalar iyi günler herkese. AM4 socketden AM5 sokete geçiş yaptim ve haliyle bayağı bi masrafa girdim ama RAM testlerinde hatalar aliyorum. Sorunun RAM'den mi yoksa CPU'dan mi kaynaklandığını nasıl anlayabilirim? Ya da BIOS'ta sahip olduğum parçalara özel ayar yapmadığım icin mi bu hatalari aliyorum? Yardim ederseniz cok sevinirim, teşekkürler.

Bilgisayarim;
ASUS ROG Strix B850-A
AMD Ryzen 7 9800X3D
Corsair Vengeance 64GB(2x32) 6000MHz CL30 DDR5
Asus DUAL RTX 2070 O8G EVO
Sharkoon SHP650 V2 650W 80 Plus Bronze

Anakart, CPU ve RAM yeni. Zaman ile PSU ve 9070 XT güncellemelerini de yapacağım. TestMem5 programı ile bayağı bir hata aldıktan sonra detaylı hata raporu alabilmek için Memtest86 ile de test yaptim.

Denediklerim;
Default EXPO 1 ayarlarını denedim.
ChatGPT'den aldığım SOC, VDDIO, DRAM gibi ayarlarlar ile denedim. (En çok burada vakit kaybettim) GPT ile konuşma geçmişim;b3-35b4-8004-b6e1-3e12a1c70db: https://chatgpt.com/share/6923ffb3-35b4-8004-b6e1-3e12a1c70db7
En son Default EXPO 2 ayarını da denedim.

Elimde sadece EXPO 2 ile yapilan testin raporu var çünkü testin bitimi 3 saat sürdüğü icin sadece bunun bitmesini bekleyebildim.

Memtest aslında XMP/DOCP/EXPO kapalıyken yapılır.

Sen EXPO kapatarak test yapacaksın 4/4 PASS geçerse RAM sağlam demektir.

Bu durumda da EXPO ayarlarında bir problem var demektir. Default profiller her RAM'de sorunsuz çalışacak diye bir kaide yok neticede.

Memtest aslında XMP/DOCP/EXPO kapalıyken yapılır.

Sen EXPO kapatarak test yapacaksın 4/4 PASS geçerse RAM sağlam demektir.

Bu durumda da EXPO ayarlarında bir problem var demektir. Default profiller her RAM'de sorunsuz çalışacak diye bir kaide yok neticede.
Testi yanlış yaptim o zaman, anladım. Akşam ramlerin base hizinda test gerceklestireceğim. Şayet base hızında bir sorun ile karşılaşmaz isem 6000MHz de sorunsuz çalışması için özel ayar mi yapmam gerekli yoksa 6000MHzdeki hataları görmezden mi gelmeliyim?

@Kuvarti Öncelikle MemTest86 adlı yazılıma gerek yok, AM5 için TestMem5 ya da RAM Test Pro yazılımını kullan, linkleri paylaşacağım. BIOS güncel mi, güncel değilse son sürüme güncelle, AGESA 1.2.7.0 ya da 1.2.0.3g, en son hangisi var ise ona güncelle.

USB'den boot etmene gerek yok yani, tarih oldu o yazılım, hala daha önerilmeye devam ediliyor.

Windows ortamı RAM testi için yeterli AM5'te, kurumsal şirketler için MemTest86 mantıklı olabilir ya da Windows corrupt'lanmasını istemiyorsan eğer.

1763971608292.webp

HWiNFO'dan yalnızca sensörler açıp CPU IOD Hotspot ve RAM sıcaklıkları takip edilecek test esnasında. RTP-RAM Test Pro yeterlidir, TestMem5 için programı 1 kere açıp kapa, AWE hatası verecek, PC resetleyince düzeliyor. Programdan Settings-Config kısmından 1usmus profili ya da x3D işlemciler için Ryzen3D profil seçilip test başlatılacak.

@Kuvarti BIOS update sonrası EXPO1 açacaksın AI Tweaker kısmından, sonrasında Nitro ayarları yapacaksın AM5 için paylaşacağım, EXPO açık ve Nitro ayarları ile teste al. A2-B2 slotlarına takılı olacak kit.

1763971787821.webp

1763971815079.webp

@Kuvarti EXPO1 açtıktan sonra Nitro Enabled edip mevcut ayarları uygula görseldeki. iGPU-Integrated Graphics x3D işlemciler için kapatılacak, Advanced-NB Configuration içerisinde bu ayar.

Son düzenleme:
Çözüm
@Kuvarti öncelikle Memtest86 adlı yazılıma gerek yok, AM5 için TestMem5'ya da RAM test Pro yazılımını kullan, linkleri paylaşacağım. BIOS güncel mi, güncel değilse son sürüme güncelle, AGESA 1.2.7.0 ya da 1.2.0.3G, en son hangisi var ise ona güncelle.

Windows ortamı RAM testi için yeterli AM5'te, kurumsal şirketler için Memtest86 mantıklı olabilir ya da Windows corrupt'lanmasını istemiyorsan eğer.

Eki Görüntüle 204763

HWiNFO'dan yalnızca sensörler açıp CPU ıod hotspot ve RAM sıcaklıkları takip edilecek test esnasında. Rtp-RAM test Pro yeterlidir, TestMem5 için programı 1 kere açıp kapa, awe hatası verecek, PC resetleyince düzeliyor. Programdan settings-Config kısmından 1usmus profili ya da X3D işlemciler için Ryzen3D profil seçilip test başlatılacak.

@Kuvarti BIOS Update sonrası EXPO1 açacaksın AI tweaker kısmından, sonrasında Nitro ayarları yapacaksın AM5 için paylaşacağım, EXPO açık ve Nitro ayarları ile teste al. A2-B2 slotlarına takılı olacak kit.

Eki Görüntüle 204764
Eki Görüntüle 204765
@Kuvarti EXPO1 açtıktan sonra Nitro enabled edip mevcut ayarları uygula görseldeki. iGPU-ıntegrated Graphics X3D işlemciler için kapatılacak, Advanced-NB Configuration içerisinde bu ayar.

TestMem5 ve OCCT kullandim zaten ama hatanin neden ve nereden kaynaklandığını göstermedikleri için teknik foruma konu açarken bakmak isteyen birisi olur diye rapor atabilmek icin Memtest86 ile test yaptim.

BIOS güncel, özellikle bir AGESA güncellemesi yapmadim, anakartin sitesinden BIOS ve anakartin yazilimindam chipset driver güncellemelerini yaptım.

Ek bilgiler için teşekkür ederim, akşam evde deneyeceğim. Memory context restore ayarini ne yapayım şu anda? surekli ayar yaptığım icin disable modunda, açabilir miyim?

TestMem5 ve OCCT kullandim zaten ama hatanin neden ve nereden kaynaklandığını göstermedikleri için teknik foruma konu açarken bakmak isteyen birisi olur diye rapor atabilmek icin Memtest86 ile test yaptim.

BIOS güncel, özellikle bir AGESA güncellemesi yapmadim, anakartin sitesinden BIOS ve anakartin yazilimindam chipset driver güncellemelerini yaptım.

Ek bilgiler için teşekkür ederim, akşam evde deneyeceğim. Memory context restore ayarini ne yapayım şu anda? surekli ayar yaptığım icin disable modunda, açabilir miyim?
Şimdilik Memory Context Restore ve Power Down ayarları Disabled kalsın, iGPU dediğim şekilde kapat, en önemli kısım Nitro kısmı, onu dediğim gibi yaparsan sorun çözülecek. Kit arızalı değilse eğer.

Aksi takdirde modülleri tek tek deneyeceksin A2 slotunda, arızalı olan modül hata verecek, EXPO açık kapalı fark etmez, ikisinde de hata üretir arızalıysa IC'lerden bir tanesi patlaktır. Reballing yapman lazım, RAM'de tamir olmuyor, o yüzden iade-değişim olur.

Şimdilik Memory context restore ve Power down ayarları disabled kalsın, iGPU dediğim şekilde kapat, en önemli kısım Nitro kısmı, onu dediğim gibi yaparsan sorun çözülecek. Kit arızalı değilse eğer.

Aksi takdirde modülleri tek tek deneyeceksin A2 slotunda, arızalı olan modül hata verecek, EXPO açık kapalı fark etmez, ikisinde de hata üretir arızalıysa ıc'lerden bir tanesi patlaktır. Reballing yapman lazım, RAM'de tamir olmuyor, o yüzden iade-değişim olur.

Eve gelir gelmez BIOS'u default ayarlarına alarak Memtest5 programında Default/1usmus_v3 ve absolut(01102021)/anta777 ayarlarında test yaptım ve problem çıkmadı bunun üstüne; dediğiniz ayarları yaptım;

IMG_20251124_202902_804@-1461991489.webp

IMG_20251124_202920_710@897321813.webp

Bu sefer Memtest5'in sadece Default/1usmus_v3 testini yapıp hata almayınca sizin attığınız ramtestpro ile teste başladım. Her şey çok iyi gidiyordu, ta ki 2.5'uncu saatten sonra birkaç hata alana kadar. RAM'lerin sıcaklığı 57 derecelere ulaşmıştı baktığımda o yüzden sıcaklık mı kaynaklı yoksa stabilite sorunu mu bilmiyorum. Test çok uzun sürdüğü için 2. cycle'da durdurdum, gece yatarken kasanın fanlarını da maximum güçte açarak devam ettireceğim.

1764018044902.webp

1764018306901.webp

Eğer sabah hata ile karşılaşırsam ayarlarda değişiklik mi önerirsiniz yoksa iade/değişim yolunu mu düşünmeye başlamalıyım?

Eve gelir gelmez BIOS'u default ayarlarına alarak Memtest5 programında Default/1usmus_v3 ve absolut(01102021)/anta777 ayarlarında test yaptım ve problem çıkmadı bunun üstüne; dediğiniz ayarları yaptım;

Eki Görüntüle 205036

Eki Görüntüle 205037

Bu sefer Memtest5'in sadece Default/1usmus_v3 testini yapıp hata almayınca sizin attığınız ramtestpro ile teste başladım. Her şey çok iyi gidiyordu, ta ki 2.5'uncu saatten sonra birkaç hata alana kadar. RAM'lerin sıcaklığı 57 derecelere ulaşmıştı baktığımda o yüzden sıcaklık mı kaynaklı yoksa stabilite sorunu mu bilmiyorum. Test çok uzun sürdüğü için 2. cycle'da durdurdum, gece yatarken kasanın fanlarını da maximum güçte açarak devam ettireceğim.

Eki Görüntüle 205043

Eki Görüntüle 205044

Eğer sabah hata ile karşılaşırsam ayarlarda değişiklik mi önerirsiniz yoksa iade/değişim yolunu mu düşünmeye başlamalıyım?
ZenTimings indirip SS atar mısın, normalde hata yememen gerekiyordu. SoC voltaj 1.3 verip dener misin, bir de VDD-VDDQ-VDDIO 1.45, High voltaj mod açıp, öyle de hata varsa stick faulty.

BIOS dediğim sürüme güncel mi bir de.

Buna güncelleyip EXPO 1.45 VDD-Q-IO olarak bak ve Nitro.

Son düzenleme:
ZenTimings indirip SS atar mısın, normalde hata yememen gerekiyordu. SoC voltaj 1.3 verip dener misin, bir de vdd-vddq-vddıo 1.45, high voltaj mod açıp, öyle de hata varsa stick faulty.

BIOS dediğim sürüme güncel mi bir de.

Buna güncelleyip EXPO 1.45 vdd-Q-IO olarak bak ve Nitro.

1764042492982.webp

IMG_20251125_063850_573@-626481486.webp

Dediğiniz BIOS'a güncelleme ile birlikte verdiğiniz voltaj ayarlamalarını yaptım, bu sefer TestMem5'in daha default ayarlarını geçemedi.

1764042648737.webp