AdX (Ad Exchange), yayıncıların boş reklam alanlarını gerçek zamanlı açık artırmayla satışa sunduğu bir pazar yeridir.
DFP (DoubleClick for Publishers) yayıncıların reklam envanterlerini yönetmesine yardımcı olan bir reklam sunucu sistemidir.

DOJ(ABD Adalet Bakanlığı), Chrome yetmezmiş gibi Google'ın diğer reklam ürünlerini satmasına zorluyor. Google karşı çıkıyor ama ne olacak belli değil. Duruşma ağustos iken eylül'e ertelendi.

Sizce Chrome, AdX ve DFP elden çıkar mı? Ama bu şeyler Google için çok bir büyük darbe olacak. Küresel bir şirketi batırmaya çalışmak ne kadar kötü?

Şu anlık zaten alınan bir karar yok. Bir dava olacak, taraflar mahkemeye girecek, karar verilecek falan. Ha, ne çıkar? Yüksek ihtimalle tekel olduğu çıkar ve ona göre bir işlem yapılır. Ben bir sorun oluşturacağını sanmıyorum. Sektörde bir şeye ihtiyaç doğarsa, bu ihtiyaç bir şekilde bir şirket tarafından kapatılır. Bu dediğim durum, tabii ki satılması ve satın alan şirketin iyi yönetmemesi durumu için geçerli. Microsoft alırsa, öncesinde birçok şirkete yaptığı gibi batırma ihtimali yüksek. Ama Microsoft'a satılması zaten aynı kapıya çıkıyor, başka bir tekelden başka bir tekele. Yani bence bu endişe biraz gereksiz bir endişe. Burada endişe etmesi gereken kişiler Google yetkilileri. Ha, tabii ki bu teknolojilerden faydalanıp bunlar sayesinde gelir elde edenler için aynısını demiyorum; onları biraz olumsuz etkileyebilir bu durum.

Sunduğu hizmetleri başkası almazsa çok büyük bir boşluk yaşanır. Gmail, Android, YouTube, Drive vb. şeyler bizi derinden etkiler.

Bu hizmetlerin bir arada tek bir tek elde olması kötü olduğu kadar inanılmaz iyi bir şey bence. Mesela YouTube tek el ama tüm bilgiye tek kaynaktan ulaşmak inanılmaz bir lüks. En büyük korkum bu bilginin rekabet durumunda bölük pörçük olması ve ekstradan zaman/efor harcamamız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki Google'ın batma veya çok gerileme olasılığı nedir şu anda?
Küresel bir şirket batarsa vay halimize.
Batabilir mi, bilmiyorum; ama batarsa da bir şey değişmez. Tek korkum, Android'in sıkıntıya düşmesi ve Apple gibi bir şirketin telefonu kullanmak zorunda kalmamız olur.

Batabilir mi, bilmiyorum; ama batarsa da bir şey değişmez. Tek korkum, Android'in sıkıntıya düşmesi ve Apple gibi bir şirketin telefonu kullanmak zorunda kalmamız olur.

Çok şey değişir. Android yanında; Drive, YouTube, Gmail vb. gibi daha çok hizmet var. Ayrıca, Google'ın veri merkezleri var. Tonlarca bilgi topluyor. Mesela YouTube'daki 4K videolar çok yer kaplıyor.

Google bölünecek olursa veri merkezindeki verileri siler diye düşünüyorum. İnsanlık için büyük bir kayıp. Yaparlar mı yaparlar...

Veri merkezini başka yere satacak olduğunu düşünmüyorum. Siz bu konuda ne yaparsınız?