Çin var bir tek o yüzden ABD önümüzdeki yıllarda asır boyu rakip gördüğü baş düşmanı Rusya'yı 2.sıraya alabilir. Çin aslında sadece ABD değil Rusya için de tehdit yapay zekada korkunç ilerlediler. Bence ABD eğer İran'a saldırırsa ve işgal ederse Çin tehditine karşı özel üs yapabilir o topraklarda. Tabii umarım olmaz böyle bir şey.

Halk ayaklanır Suriye'lilerin geldiği zaman kaç yıl geçmiş o ilk yılları gören insanların Allah bilir kaçı şu an kabirde. Z kuşağı kolay ikna olmaz asıl burada iç savaş çıkar o yüzden toplu göç fikrimce olmaz olursa da Suriye'lilerde olması gereken gibi sınırda özel barınma kampları kurulur o şekilde yoksa halk bu saatten sonra 2.bir göç dalgasını hem kabul etmez hem de istemez hareket başlatır. Şii olayı biraz derin mutlaka etkisi olur bizim ülkenin inancına çok uyumlu değil o da bir etmen olabilir. Bunu nasıl anlatabilirim sana mesela bizde dini inancım yok dediklerinde bir şey diyen çok olmuyor ama başka bir dine inanıyorum dendiğinde taşa tutuyorlar.

Sen bilgisayar toplama, oyun oynama konularına yaz Efe'cim :) buralara büyüyünce gel. Ufağa saygısızlık olmasın diye yaptığın terbiyesizliği de mazur görüyorum.

Pasaportumuz zaten çok değersizleşti eğer öyle bir şey olursa İran'lılara da Suriye'lilere olduğu gibi pasaport çıkarılırsa artık Suriye bile vize ister yakında.

Zamlara vergi de gelebilir :rofl:

Sağını solunu her yerini sardılar benim korkum baktı ülke elden gidiyor nükleerler çıkarsa piyasaya hoş geldin 3.Dünya Savaşı.

Güldürmeyin ya, saygısızlık mı yaptım mesajımda? Size cevap vermek bile zaman kaybı.

Çin var bir tek o yüzden ABD önümüzdeki yıllarda asır boyu rakip gördüğü baş düşmanı Rusya'yı 2.sıraya alabilir. Çin aslında sadece ABD değil Rusya için de tehdit yapay zekada korkunç ilerlediler. Bence ABD eğer İran'a saldırırsa ve işgal ederse Çin tehditine karşı özel üs yapabilir o topraklarda. Tabii umarım olmaz böyle bir şey.

Halk ayaklanır Suriye'lilerin geldiği zaman kaç yıl geçmiş o ilk yılları gören insanların Allah bilir kaçı şu an kabirde. Z kuşağı kolay ikna olmaz asıl burada iç savaş çıkar o yüzden toplu göç fikrimce olmaz olursa da Suriye'lilerde olması gereken gibi sınırda özel barınma kampları kurulur o şekilde yoksa halk bu saatten sonra 2.bir göç dalgasını hem kabul etmez hem de istemez hareket başlatır. Şii olayı biraz derin mutlaka etkisi olur bizim ülkenin inancına çok uyumlu değil o da bir etmen olabilir. Bunu nasıl anlatabilirim sana mesela bizde dini inancım yok dediklerinde bir şey diyen çok olmuyor ama başka bir dine inanıyorum dendiğinde taşa tutuyorlar.

Sen bilgisayar toplama, oyun oynama konularına yaz Efe'cim :) buralara büyüyünce gel. Ufağa saygısızlık olmasın diye yaptığın terbiyesizliği de mazur görüyorum.

Pasaportumuz zaten çok değersizleşti eğer öyle bir şey olursa İran'lılara da Suriye'lilere olduğu gibi pasaport çıkarılırsa artık Suriye bile vize ister yakında.

Zamlara vergi de gelebilir :rofl:

Sağını solunu her yerini sardılar benim korkum baktı ülke elden gidiyor nükleerler çıkarsa piyasaya hoş geldin 3.Dünya Savaşı.

ABD bugün ar-ge çalışmalarını durdursun Çin'in mevcut teknolojilerine ulaşması 20-30 yıl alır en iyi ihtimalle. 2020'de ABD, Tahran'ın ortasında İran'ın nükleer füze çalışmalarını yürüten ünlü fizikçi muhsin Fahrizade'yi yapay zekayla kontrol edilen silaha vurdurttular. Adamın 20 cm yanında karısı vardı, karısının burnu bile kanamadı. Yapay zekayı biz konuşmuyorduk bile o tarihte. Adamlarda kim bilir ne seviyede bir AI var. Boşuna da OpenAI'ı fonlamıyorlar. En basitinden bundan neredeyse 40-45 yıl önce geliştirdikleri B2 bombardıman uçağına karşı bir teknoloji yok hala doğru düzgün ve adamlar aktif olarak o uçağın yeni neslini geliştiriyor belki de geliştirdi bile. Uçak gemilerine, uçaklarına, denizaltılarına girmiyorum bile hepsinde teknolojik olarak eziyorlar. 2024 yılında dünyanın savunma sanayisine harcadığı paranın yüzde 40'ını ABD tek başına oluşturuyordu.

ABD İran savaşı olmasa bile Akdeniz'e girerler mi diyorsun? Türkiye o kadar kolay lokma değil bence. İran'ı alırlarsa ama bu sefer sadece bize değil Çin ve Rusya'ya da tehdit oluşturacak çünkü diplerine daha çok üs kuracak. Bu yüzden sırf belki İran' arka çıkarlar.

Çok yanlış yere çekmişsin konuyu. ABD halkı rejimi seviyor e ne yapacak uçak ge misine atlayıp savaşa mı katılacak? Halk savaşa zaten karışmayacak ordular kapışacak eğer savaş olursa. Suriye'deki göç ile kıyası mezhepsel olarak yorumladım. Son cümle de bir mânâ veremedim.

İran işgal edilirse nasıl etkileniriz sence?

Savaşta orduya en büyük katkı insan katkısıdır halk orduya destek vermedikten sonra ordu istediği kadar güçlü olsun verilen zayiatların açığını sivilden personel temin ederek kapatamazsın savaşmak istemezler Rusya-Ukrayna savaşında da gördük Ruslar kendi kolunu bacağını kırdı cepheye gitmemek için.

Evet arkadaşlar ABD filoyu gönderdi. İran ters yapmaya devam ederse önümüzdeki birkaç hafta içinde İran diye bir yer kalmayabilir. Çok konuşulacak şey var arkasında kim durur? Kim destek verir? Gibi ama benim tartışmak istediğim diyelim ki İran'a saldırdı ve işgal etti. Bunun bize etkisi sizce nasıl olur?

Eki Görüntüle 222653

Eki Görüntüle 222654

İran ile yapmış olduğumuz ticari ilişkiler kesin anlamda durur. İran şu ülkeden destek alır ABD ile savaşır demenin pek bir anlamı yok çünkü Libya konusu belli Türkiye Libya hükümetinin tarafındayken Avrupa hafterin tarafını tutarken, Rusya Avrupa ile fikir ayrılıklarına sahip olmasına rağmen Türkiye destekli trablus hükümetinin askeri birliklerine hava harekatı düzenledi. Bunu burada örnek göstermemin sebebi ıranda'da benzer şeyler yaşanmaz değil İran kaçak şekilde Çin'e petrol satışı yapıyor sırf bu petrol satışı için adamlar su kaynaklarını kuruttular ve iki şehiri tahliye etmek zorunda kaldılar.
Ortada bir pasta var ve herkes bu pastadan payını almak isteyecek işin içinde ABD olduğu sürece Avrupa gibi bir sorun olmaz ama sorun bu sefer ABD olur şunu eleştirmek gerek İran'ın devlet politikası bize karşı çok iyi olmayabilir çünkü bunun en başta etkeni NATO üyesi bir ülke olmamız onun haricinde de menderes döneminden bu yana kısmen ABD yanlısı bir politika yürütmemiz( şu anda da bu politikanın gerçekliğini görebilirsiniz çok akıllı olmaya gerek yok).
Burada yaşanacak birkaç ihtimal var savaş mağduru kişilerin göçü adı altında İran'daki hırt kesim ülkemize göçmen olarak gelebilir ve ileriki süreçlerde terör sorunumuz çok farklı bir boyuta evrilebilir.
Çok fazla göç alırız ve bu sefer Avrupa bize maddi anlamda göçmenleri ülkemizde tutmamız karşılığında destek vermeyebilir(ABD ile şu an eskisi gibi değiller ABD İran petrolünü alıp üstüne orta doğu'daki güç dengelerini değiştirecek diye neden maddi yükü kendi üzerine alsın).
Türkiye'de bulunan ABD/NATO askeri üsleri müdahale sırasında aktif olarak kullanılabilir ve İran'ın ülkemize karşı olan tutumu değişebilir sınır hattında askeri olarak hareketlilik yaşanabilir.
ABD'nin incirlik üssünde bilinen 20-30 adet nükleer bombası var bunları denemek isteyebilir bu hem İran açısından hem de ülkemizin dış dünyadaki tanınırlığı açısından çok kötü bir etki yaratabilir adımız demokrasi ile yönetilen laik bir hukuk devleti olarak değil ABD'nin orta doğu'daki eyaleti olarak anılır ki bunu devletin en üst kademesindeki kişilerden tutun en alt kademesine kadar kimse istemez.
Son olarak İran'da bir iç savaş çıkması zaten muhtemelken İran'ın içine savaşmak için ortadoğdaki örgütler girebilir örneğin sdg gibi bir örgüt İran'da Kürt'ler için bir bölge oluşturmaya çalışır. Buna bağlı olarak Türk silahlı kuvvetleri İran'daki Türk kesimin varlığını korumak için belli başlı bölgelere müdahale eder Suriye'de zamanında yaptık.
Bunların hepsi bir ihtimal herhangi biri de yaşanabilir şu an dünya başlı başına farklı bir süreçten geçiyor bir sabah kalkıyorsun bir ülke lideri farklı bir ülkenin liderini yatağından aldırmış. Bir bakmışsın bir ülkede adam köpeğini yürüyüşe çıkarmak için parkta gezdirirken yetkililer cephede savaşmak üzere görevlendirmek amacı ile kendisini alıkoymuş yani çok ihtimal var ama hangisi olur hangisi olmaz onu buradan kestirmek çok zor.
Göç dalgası muhabbeti Suriye'deki gibi de değil diye biliyorum dağlık bölgeden geçiyorlar zaten İran'dan Türkiye'ye göç etmeye çalışan birçok insan oluyordu ve bunlardan bir kısmı da o dağlık bölgenin coğrafi şartlarına dayanamayıp ölüyordu yani riskli bir durum buna cesaret ederler mi? Evet ederler.
Şahsen ben iranlıların pakistanlılar ve afganlar kadar kötü olacaklarını düşünmüyorum. İran, cezaevlerindeki hükümlüleri salmasın yeter ilk başta onlar ülkemize gelmeye çalışır ama pakistanlılardan ve afganlardan farkları yine bir nebze onlara göre iyi olmaları Türk kadınının giyi mine karşı olan bakış açıları aynı olmaz ki onların da İran'daki yöneitcilerle olan fikir ayrılıklarından birisi de bu giyinme zaten.

Son düzenleme:
Yüksek ihtimal işgal etmez, venezuella olayında olduğu gibi devlet başkanları infaz edilir kritik hava limanları petrol rafineleri vurulur ekonominin beli kırılır. Yani şöyle bir şey olmaz Trump İran şahının sarayına girip yeni başkanınız benim deyip burası artık benim sömürgem demez yani, direkt savaşa girmez girmesi için senato onayı gerek askeri operasyonla işi bitirirler. Türkiye'ye etkisi yüksek mülteci akınları olur, fakat bu Suriye Irak ve Afganistan'dan daha kötü sonuç doğurmaz çoğu pers çok ahlaklı, zeki, samimi, cana yakındır. Yani 1 milyon Suriyeli filistinli falan alacağımıza 10 milyon persli alırsak daha iyi öyle söyleyeyim.

Valla siz yine iyisiniz. İran, ABD’nin herhangi bir hareketine karşı tüm Amerikan üslerini vuracağız dedi. Buna Adana İncirlik de dahil. İncirlik’in yeraltı mahzeninde 52 adet atom bombası bulunuyor. Ben kendim görmesem halk biliyor bunu. İncirlik’i vururlarsa değil Çernobil Hiroşima’dan bin beter oluruz.

Adana incirlik de dahil. İncirlik'in yeraltı mahzeninde 52 adet atom bombası bulunuyor. Ben kendim görmesem halk biliyor bunu. İncirlik'i vururlarsa değil çernobil hiroşima'dan bin beter oluruz.

Atom bombası tetikleyici ile çalışıyor öyle üzerine 1 füze gelsin hepsi patlasın mantığı doğru değil.

@ALCYONEUS hükümlüler'i nasıl salmayacak? Ülke elden gitmiş ne devlet kalmış ne de yargı hapisten kaçan kendini buraya atar engel de olamazsın. @anilx 10 milyonun içinde kaç bin tane sabıkalı dışarıda olmaması gereken insan vardır? Yani şöyle düşünüyorum yırtıcı hayvanların olduğu büyük bir hayvanat bahçesinde tüm kapıları açıyorsun aslanı kaplanı yılanı akrebi kartalı şahini kurdu gergedanı hepsi birbirine giriyor :rofl: o zaman işte bu ülkede yaşanmaz. Şu anki hali mumla ararız.

Atom bombası tetikleyici ile çalışıyor öyle üzerine 1 füze gelsin hepsi patlasın mantığı doğru değil.

@ALCYONEUS hükümlüler'i nasıl salmayacak? Ülke elden gitmiş ne devlet kalmış ne de yargı hapisten kaçan kendini buraya atar engel de olamazsın. @anilx 10 milyonun içinde kaç bin tane sabıkalı dışarıda olmaması gereken insan vardır? Yani şöyle düşünüyorum yırtıcı hayvanların olduğu büyük bir hayvanat bahçesinde tüm kapıları açıyorsun aslanı kaplanı yılanı akrebi kartalı şahini kurdu gergedanı hepsi birbirine giriyor :rofl: o zaman işte bu ülkede yaşanmaz. Şu anki hali mumla ararız.

10 milyon perslinin içerisinde olan kriminal sayısı 10 milyon suriyeliden azdır öküz.

10 milyon perslinin içerisinde olan kriminal sayısı 10 milyon suriyeliden azdır öküz.
Kanka, Pers deyince 300 Spartalı filmindeki Persler mi geliyor aklına? Şu anki İranlıların o eski Perslerle pek alakası yok, aynı bizim Osmanlı'dan önceki 2 metre iri yarı, hafif çekik gözlü Türklerden kalmadığı gibi. Yani bir tutkuyla Pers, Pers yazıyorsun da acaba İran'ın halini gördün mü hiç veya yazdığın Perslileri :LOL:

Son düzenleyen: Moderatör:
Kanka, "Pers" deyince 300 Spartalı filmindeki Persler mi geliyor aklına? Şu anki İranlıların o eski Perslerle pek alakası yok, aynı bizim Osmanlı'dan önceki 2 metre iri yarı, hafif çekik gözlü Türkler'den kalmadığı gibi. Yani bir tutkuyla "Pers pers" yazıyorsun da acaba İran'ın halini gördün mü hiç veya yazdığın Perslileri :LOL:

Sen ABD'de İran'dan gelen perslerden kaç tane doktor nükleer mühendis var biliyor musun?

İranlılarla aramızda fenotip olarak pek bir fark yok. Çok kara sıfatlı Türk de var, İranlı da var. İran'dan oynadığım bir sürü arkadaşım var, haber alamıyorum onlardan ama çok tanıştım.

Son düzenleyen: Moderatör: