Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mehmetcanwt

Uzman
Yer
Samsun
Selam millet,

Acer Nitro 5 AN-515-57 laptopumla ilgili bir RAM hızı durumu yaşıyorum ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Cihazımda 3200 MHz DDR4 RAM takılı olmasına rağmen, sistemim RAM hızını sürekli 2933 MT/s olarak gösteriyor. İşlemcim olan Intel Core i5-11400H'in 3200 MT/s'i desteklediğini biliyorum, bu yüzden bu durum kafamı kurcalıyor.

BIOS'a baktığımda maalesef XMP (Extreme Memory profile) ya da benzeri bellek profil ayarlarını göremiyorum. Dizüstü bilgisayar BIOS'larının genellikle daha kısıtlı olduğunu biliyorum, ancak bu performansı tam alamama durumu beni düşündürüyor.

Acaba bu modelde veya genel olarak Acer Nitro 5'lerde RAM'leri tam hızında (3200 MT/s) çalıştırmak için yapabileceğim bilinen bir şey var mı? Belki gizli bir BIOS menüsü veya farklı bir ayar yolu mevcuttur?

Bu kılavuzda belirtilen işlemler, yalnızca bilgi amaçlıdır ve tarafımca denenmiş olsa dahi, her sistemde aynı sonucu vermeyebilir. Bu adımları uygulamanız tamamen kendi sorumluluğunuzdadır. Yapacağınız herhangi bir işlem sonucunda oluşabilecek veri kaybı, sistem arızası veya donanım hasarları dahil olmak üzere tüm riskler size aittir. Bu kılavuzun uygulanmasından doğabilecek hiçbir sorun veya zarardan sorumlu değilim.

CFG için github linki üzerinden sisteminize uygun CFG dosyasını indirin,

A list of BIOS unlocking patches to use kısmında CFG'ler var laptop modelinize göre.

Ekran görüntüsü 2025-07-27 010254.webp

EFI klasör linki üzerinden ZIP dosyasını indirin.

Adımlar:

1. gerekli dosyaları USB belleğinize kopyalayın:
    • Öncelikle, kullanacağınız yazılıma ait ana yapılandırma dosyasının ismini srep_config.CFG şeklinde değiştirip. Bu dosyayı USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • Ardından, diğer indirdiğiniz ZIP'ten çıkan EFI klasörünü çıkararak USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • İşlem sonunda USB belleğinizin içinde, indirdiğiniz tüm bu dosyaların bulunduğundan emin olun.
    • Bunun gibi olacak.
    • Ekran görüntüsü 2025-07-27 011250.webp
  2. BIOS ayarlarına giriş:
    • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
    • Başlangıç ekranında, BIOS/UEFI ayarlarına girmek için genellikle del, F2, F10 veya F12 gibi bir tuşa art arda basın. Bu tuş, bilgisayarınızın markasına ve modeline göre değişebilir.
    • BIOS/UEFI menüsüne girdikten sonra, bir yönetici şifresi belirlemeniz gerek. Kolayca hatırlayacağınız bir şifre belirleyin. 0000 gibi.
  3. güvenli önyüklemeyi (Secure Boot) devre dışı bırakma:
    • BIOS/UEFI menüsünde, genellikle "Security" (güvenlik) veya "boot" (önyükleme) sekmesi altında "Secure Boot" (güvenli önyükleme) seçeneğini bulun.
    • Bu özelliği "disabled" (devre dışı) olarak ayarlayın. Bu adım, USB bellekten önyükleme yapabilmeniz için gerekli olabilir.
  4. USB bellekten önyükleme (boot):
    • BIOS/UEFI menüsünde "boot" (önyükleme) sekmesine gidin.
    • "Boot priority" (önyükleme önceliği) veya "boot order" (önyükleme sırası) bölümünde, USB belleğinizi (genellikle markasıyla birlikte listelenir) en üste taşıyarak ilk önyükleme aygıtı olarak ayarlayın.
    • Ayarları kaydedip BIOS'tan çıkın (genellikle F10 tuşu ile kaydedip çıkılır).
  5. önyükleme işlemi:
    • Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu süreçte, ekranda bazı yazılar belirebilir ve bilgisayarınızın açılış logosunda bir süre kalabilir.
    • Biraz bekledikten sonra, USB belleğinizdeki özel yazılımın arayüzü veya BIOS ekranınızın gelişmiş ayarları karşınıza gelecektir.
  6. ilgili ayarları yapılandırma:
    • Gelen ekranda, yapmak istediğiniz değişikliklere göre ilgili bölümleri bulun. Örneğin, "Memory Configuration" (bellek yapılandırması) gibi kısımlardan bellek ayarlarınızı yapabilirsiniz.
    • Bu ayarların yeri ve adlandırması her BIOS'ta farklılık gösterebilir. Gerekirse, kullandığınız BIOS sürümü veya anakart modeline göre internet üzerinde arama yaparak veya AI destekli araçlardan yardım alarak ilgili ayarları bulabilirsiniz.

Acer Nitro 5 AN-515-57 laptopumla ilgili bir RAM hızı durumu yaşıyorum ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Cihazımda 3200 MHz DDR4 RAM takılı olmasına rağmen, sistemim RAM hızını sürekli 2933 MT/s olarak gösteriyor. İşlemcim olan Intel Core i5-11400H'in 3200 MT/s'i desteklediğini biliyorum, bu yüzden bu durum kafamı kurcalıyor.

BIOS'a baktığımda maalesef XMP (Extreme Memory profile) ya da benzeri bellek profil ayarlarını göremiyorum. Dizüstü bilgisayar BIOS'larının genellikle daha kısıtlı olduğunu biliyorum, ancak bu performansı tam alamama durumu beni düşündürüyor.

Acaba bu modelde veya genel olarak Acer Nitro 5'lerde RAM'leri tam hızında (3200 MT/s) çalıştırmak için yapabileceğim bilinen bir şey var mı? Belki gizli bir BIOS menüsü veya farklı bir ayar yolu mevcuttur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam millet,

Bu kılavuzda belirtilen işlemler, yalnızca bilgi amaçlıdır ve tarafımca denenmiş olsa dahi, her sistemde aynı sonucu vermeyebilir. Bu adımları uygulamanız tamamen kendi sorumluluğunuzdadır. Yapacağınız herhangi bir işlem sonucunda oluşabilecek veri kaybı, sistem arızası veya donanım hasarları dahil olmak üzere tüm riskler size aittir. Bu kılavuzun uygulanmasından doğabilecek hiçbir sorun veya zarardan sorumlu değilim.

CFG için github linki üzerinden sisteminize uygun CFG dosyasını indirin,

A list of BIOS unlocking patches to use kısmında CFG'ler var laptop modelinize göre.

Eki Görüntüle 167377

EFI klasör linki üzerinden ZIP dosyasını indirin.

Adımlar:

1. gerekli dosyaları USB belleğinize kopyalayın:
    • Öncelikle, kullanacağınız yazılıma ait ana yapılandırma dosyasının ismini srep_config.CFG şeklinde değiştirip. Bu dosyayı USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • Ardından, diğer indirdiğiniz ZIP'ten çıkan EFI klasörünü çıkararak USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • İşlem sonunda USB belleğinizin içinde, indirdiğiniz tüm bu dosyaların bulunduğundan emin olun.
    • Bunun gibi olacak.
    • Eki Görüntüle 167378
  2. BIOS ayarlarına giriş:
    • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
    • Başlangıç ekranında, BIOS/UEFI ayarlarına girmek için genellikle del, F2, F10 veya F12 gibi bir tuşa art arda basın. Bu tuş, bilgisayarınızın markasına ve modeline göre değişebilir.
    • BIOS/UEFI menüsüne girdikten sonra, bir yönetici şifresi belirlemeniz gerek. Kolayca hatırlayacağınız bir şifre belirleyin. 0000 gibi.
  3. güvenli önyüklemeyi (Secure Boot) devre dışı bırakma:
    • BIOS/UEFI menüsünde, genellikle "Security" (güvenlik) veya "boot" (önyükleme) sekmesi altında "Secure Boot" (güvenli önyükleme) seçeneğini bulun.
    • Bu özelliği "disabled" (devre dışı) olarak ayarlayın. Bu adım, USB bellekten önyükleme yapabilmeniz için gerekli olabilir.
  4. USB bellekten önyükleme (boot):
    • BIOS/UEFI menüsünde "boot" (önyükleme) sekmesine gidin.
    • "Boot priority" (önyükleme önceliği) veya "boot order" (önyükleme sırası) bölümünde, USB belleğinizi (genellikle markasıyla birlikte listelenir) en üste taşıyarak ilk önyükleme aygıtı olarak ayarlayın.
    • Ayarları kaydedip BIOS'tan çıkın (genellikle F10 tuşu ile kaydedip çıkılır).
  5. önyükleme işlemi:
    • Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu süreçte, ekranda bazı yazılar belirebilir ve bilgisayarınızın açılış logosunda bir süre kalabilir.
    • Biraz bekledikten sonra, USB belleğinizdeki özel yazılımın arayüzü veya BIOS ekranınızın gelişmiş ayarları karşınıza gelecektir.
  6. ilgili ayarları yapılandırma:
    • Gelen ekranda, yapmak istediğiniz değişikliklere göre ilgili bölümleri bulun. Örneğin, "Memory Configuration" (bellek yapılandırması) gibi kısımlardan bellek ayarlarınızı yapabilirsiniz.
    • Bu ayarların yeri ve adlandırması her BIOS'ta farklılık gösterebilir. Gerekirse, kullandığınız BIOS sürümü veya anakart modeline göre internet üzerinde arama yaparak veya AI destekli araçlardan yardım alarak ilgili ayarları bulabilirsiniz.

Acer Nitro 5 AN-515-57'de XMP Sorunu İçin Çözüm Önerileri​

1. BIOS Güncellemeleri:
- Acer’ın resmi web sitesinden laptop modelinize uygun en son BIOS güncellemelerini kontrol edin ve güncelleyin. Güncellemeler, XMP desteği ekleyebilir.

2. XMP Desteği Kontrolü:
- BIOS ayarlarınızı kontrol edin. Eğer XMP profilleri görünmüyorsa, bu özelliğin desteklenip desteklenmediğini veya BIOS’unuzun bunu sağladığını doğrulamak için forumlar veya Acer destek ile iletişime geçin.

3. BIOS Gelişmiş Ayarları:
- Eğer BIOS’unuzda gizli ayarlar varsa, bazen F2 veya Del tuşuna basarak BIOS’a girdiğinizde belirli bir tuşa (örneğin, Ctrl + F1) basarak daha fazla seçenek açılabilir.
- BIOS içinde "Overclocking" veya "Memory Configuration" sekmelerini araştırın.

4. RAM Uyumluluğu Kontrolü:
- RAM’inizin tam olarak desteklendiğinden emin olun. Farklı RAM modülleri bazen farklı hızlarda çalışabilir. Eğer mümkünse, uyumlu RAM'leri kontrol edin.

5. Sistem Konfigürasyonu:
- RAM modüllerinin doğru takıldığından emin olun. Çift kanal modu için doğru slotları kullanmaya dikkat edin (genellikle 1 ve 3, 2 ve 4).

6. CFG Dosyası ile BIOS Ayarları:
- GitHub’dan indirdiğiniz CFG dosyasını kullanarak BIOS’a erişim sağlamak için yukarıda belirttiğiniz adımları takip edin. Gereken ayarları bu yöntemle değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

7. Kullanıcı Forumları ve Deneyimler:
- Diğer kullanıcıların tecrübelerini araştırın. Acer Nitro 5 kullanıcı forumları, benzer sorunları çözmüş olan kullanıcıların deneyimlerini bulabileceğiniz yerlerdir.

8. Fabrika Ayarlarına Sıfırlama:
- Tüm denemelere rağmen sorun devam ediyorsa, BIOS’u fabrika ayarlarına sıfırlamayı deneyin. Bu bazen sorunları çözebilir.

Son Adımlar​

Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, laptopu bir teknik servise götürmek veya Acer destek merkeziyle iletişim kurmak en iyi çözüm olabilir.