Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

blackrow67

Çalışkan
Merhaba, Acer Nitro AN515-45 ( R15GH) model bir dizüstü bilgisayar kullanmaktayım. Sorunu size şöyle anlatayım, FC2026 oyunu oynuyorum ilk maçtan sonra ikinci maça başlarken performans aniden düşüyor, donmalar başlıyor ve bir anda oyundan atıp mavi ekran hatası veriyor. Çoğu zaman mavi ekran hatası vermeden simsiyah bir ekranda donup kaldığı da oluyor. Windows 11 son sürüm son güncellemeler yüklü. Hatta sorun belki Windows 11 kaynaklıdır diye tertemiz format attım fakat düzelmedi.

Minidump dosyaları:

Dump dosyasını incelediğimde genelde ntoskrnl.exe'nin buna sebep olduğunu görmekteyim. İstisna olarak dün dxgkrnl.sys'nin de buna dahil olduğunu gördüm.

Soruna neyin sebep olduğunu çözemedim. Bir çok oyunda benzeri durum ile karşılaşıyorum. Hatta RDR2 oynarken bir süre sonra oyundan atıyor ve donup kalıyor. Ben bilgisayarı kapatıncaya kadar da tepki vermiyor.

Sisteme en son hepsiburada üzerinden Crucial 16GB DDR4 3200Mhz CT16G4SFRA32A ram satın almıştım. Sistemde mevcutta Kingston 8 GB ram bulunmaktaydı. RAM'i sisteme ilk taktığım zaman siyah ekranda kalmıştı daha sonra birkaç kez yeniden başlatınca sistem açılmıştı. Şuan Crucial ram takılı, memtest yaptığımda da herhangi bir sorun bulunamamıştı.

İşin içinden çıkamıyorum lütfen yardım edin.

Altta ekran görüntüsünü de paylaşıyorum.

1760423391309.webp

Ek olarak burada video paylaşmış arkadaş aynı sorunu yaşıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Bakın, ikinci maçı yarısına kadar oynadım, çıkmaya çalışıyorum ve başlıyor FPS dropları, sonrasında da siyah ekran.

RAM test edildi, yine aynı.
Termal macun yenilendi, yine aynı.
Farklı oyunlar test ediyorum; biraz önce Watch Dogs 2 oynadım. Bu oyunda herhangi bir atma sorunu yaşamadım fakat oyundan normal şekilde çıkış yaparken oyun çöküyor, masaüstüne öyle atıyor. O sıra grafikte hafif bozulmalar gördüm.

Bunu ancak Recep Baltaş çözer, keşke görse konuyu. 😄
Bu arada, normal masaüstünde bile RTX ekran kartı çalışıyor.

1760468990207.webp

Sanırım kimse böyle bir hata ile karşılaşmadı...

Biraz önce FIFA 26 oynarken yine aynı sorun ile karşılaştım. Başlangıç onarım ekranına attı. Oradan SRT log kısmına baktım.

Bulunan ana neden:

---------------------------

c:\windows\system32\drivers\ndis.sys önyükleme kritik dosyası bozuk.

Onarma eylemi: Dosya onarımı
Sonuç: Başarısız. Hata kodu = 0x57
Harcanan zaman: 1000 ms

Siyah ekran hatasında ise “Page Fault in Nonpaged Area” yazıyordu.

youtube.com/watch?v=U4Eg_VCJTKI

Sorun çözüldü gibi:
8 GB Kingston RAM’i tekrar geri taktım.
Sistem ile gelen grafik sürücülerini yükledim.

Şimdilik bir hata ile karşılaşmadım.
Bir ara çok uğraştım bununla, çok başıma geldi.

PC'nin sıcaklığına bakın anormal değerler görüyor olabilirsiniz termal macun yenileyin.
SSD sağlığına bakın.
BIOS güncel değilse güncelleyin.
Zaten format atmışsınız ekran kartını yeniden düzgün kurmanız için DDU(ekran kartını tam silmek için kullanılıyor) denen programa gerek yok ama ekran kartının güncel sürücüsü var mı yok mu bakın.
En son Direct X sürümünü yükleyin (DxDiag) olarak geçer. Belki de yüklüdür ama bir kontrol edin.
Eski RAM'i takıp deneyin oyunları sorun yeni RAM de mi anlarsınız böylece.
Garip gelebilir ama kenarda widgetler açıksa onları kapatın.
Adaptörün tam güç verdiğinden emin olun bilgisayarda USB'ye takılı şeyler varsa çıkarıp öyle deneyin.
Güç ayarlarından yüksek performansa getirin bilgisayarı.

Tüm bunlara bakın ben bu sorunla 2-3 sene uğraştım ve çözdüm. Sorun, sadece kenarda daimi kullandığım bir widget'mış. :) Tam 3 kere servise gitti geldi sorun çözülememişti.

Laptop çok fazla kullanılmadı. SSD sağlığına falan baktım herhangi bir sorun gözükmüyor, sıcaklık konusuna gelecek olursak onu da düşündüm çok anormal sıcaklıklara erişmiyor. Şöyle söyleyeyim şimdi FC26 giriyorum sürekli bundan örnek veriyorum fakat diğer oyunlar içinde aynısını düşünebilirsiniz. Bir maç yapıyorum oyundan çıkıp bir yeniden başlatayım diyorum sorun ile yüzleşmek için yeniden başlatırken işte donuyor siyah ekran hata kodu veriyor yeniden başlatıyor. Bazen yeniden başlatınca direkt açılmıyor kurtarma moduna falan giriyor.

1760430298820.webp

1760430307480.webp

Şöyle benchmark denemeleri yapıyorum bunlar esnasında hiç donmadı. CPU stress test yaptım donmadı ısı 90 derecelere kadar çıktı fakat yine devam etti.

Son düzenleme:
Laptop çok fazla kullanılmadı. SSD sağlığına falan baktım herhangi bir sorun gözükmüyor, sıcaklık konusuna gelecek olursak onu da düşündüm çok anormal sıcaklıklara erişmiyor. Şöyle söyleyeyim şimdi FC26 giriyorum sürekli bundan örnek veriyorum fakat diğer oyunlar içinde aynısını düşünebilirsiniz. Bir maç yapıyorum oyundan çıkıp bir yeniden başlatayım diyorum sorun ile yüzleşmek için yeniden başlatırken işte donuyor siyah ekran hata kodu veriyor yeniden başlatıyor. Bazen yeniden başlatınca direkt açılmıyor kurtarma moduna falan giriyor.

Eki Görüntüle 192461
Eki Görüntüle 192462

Şöyle benchmark denemeleri yapıyorum bunlar esnasında hiç donmadı. CPU stress test yaptım donmadı ısı 90 derecelere kadar çıktı fakat yine devam etti.
Grafik kartı güncellemesi
Bios güncellemesi
Dx diag güncellemesine bakın onlar ne durumda

Cmd ' yi yönetici olarak başlatıp sfc /scannow yazıp tarama yapar mısınız ? Gerçi sıfır windows ama.
Acaba windows 11 ile mi ilgili bir durum. Windows 10 deneme şansınız var mı ?
Durum grafik kartı driver ile ilgili gibi duruyor esasen
ntoskrnl.exe yazılım ile donanım arasındaki iletişimde etkin rol alır.
dxgkrnl.sys bu ise ekran kartı yada ramin düzgün takılı olmaması yada uyumsuzluğunda yaşanır.

Bu yeni rami çıkarıp eski ram ile oynadığınızda durum nasıl ?

Sorunu size şöyle anlatayım, FC2026 oyunu oynuyorum ilk maçtan sonra ikinci maça başlarken performans aniden düşüyor, donmalar başlıyor ve bir anda oyundan atıp mavi ekran hatası veriyor.

Ben de benzer bir sorun yaşıyorum. Kısaca throttling oluyor. Ama ben hiç mavi ekran yemedim, sadece FPS kaybı yaşıyorum.

Bakın, ikinci maçı yarısına kadar oynadım, çıkmaya çalışıyorum ve başlıyor FPS dropları, sonrasında da siyah ekran.

RAM test edildi, yine aynı.
Termal macun yenilendi, yine aynı.
Farklı oyunlar test ediyorum; biraz önce Watch Dogs 2 oynadım. Bu oyunda herhangi bir atma sorunu yaşamadım fakat oyundan normal şekilde çıkış yaparken oyun çöküyor, masaüstüne öyle atıyor. O sıra grafikte hafif bozulmalar gördüm.

Bunu ancak Recep Baltaş çözer, keşke görse konuyu. 😄
Bu arada, normal masaüstünde bile RTX ekran kartı çalışıyor.

1760468990207.webp

Sanırım kimse böyle bir hata ile karşılaşmadı...

Biraz önce FIFA 26 oynarken yine aynı sorun ile karşılaştım. Başlangıç onarım ekranına attı. Oradan SRT log kısmına baktım.

Bulunan ana neden:

---------------------------

c:\windows\system32\drivers\ndis.sys önyükleme kritik dosyası bozuk.

Onarma eylemi: Dosya onarımı
Sonuç: Başarısız. Hata kodu = 0x57
Harcanan zaman: 1000 ms

Siyah ekran hatasında ise “Page Fault in Nonpaged Area” yazıyordu.

youtube.com/watch?v=U4Eg_VCJTKI

Sorun çözüldü gibi:
8 GB Kingston RAM’i tekrar geri taktım.
Sistem ile gelen grafik sürücülerini yükledim.

Şimdilik bir hata ile karşılaşmadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm