Dexler

Uzman
Herkese selamlar, hayırlı forumlar. Açık Öğretim Lisesi (aöl, ben bu konu boyunca aöl olarak kısaltacağım.) öğrencilerinin/aöl'e geçmek isteyen lise öğrencilerinin: kafa karışıklığına sebep olan, tam net olmayan veyahut emin olunamayan aöl ile ilgili çoğu soruları elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım. İlk rehberim olacağından dolayı hatalarım olabilir, kusura bakmayın şimdiden.

İlk önce aöl'e kimlerin geçiş yapabileceğini açıklamaya çalışayım.

Aöl'e geçiş şartları 13.08.2024 tarihinde değişti. Bu tarihten önce aöl'e geçmek isteyen her lise öğrencisi, herhangibir kısıtlamayla karşılaşmaksızın belirli dönemlerde sadece başvuru yaparak geçebiliyordu. Bu tarihten sonra "keyfi" geçiş kalktı ve şu mazaretlerden en az birinin gerekçe gösterilmesi istendi:

• Sağlık sorunları
  • Ailevi durumlar (anne/baba vefatı, aile yanına taşınma vb.)
  • Koruyucu aile veya evlat edinme süreci
  • Özel eğitim veya evde eğitim gereksinimi
  • Okuma hakkını örgün eğitimde kaybedenler (iki defa sınıfta kalanlar)
  • Sınıf tekrarına kalan öğrenciler (öğretim hakkının devamına bakılmaksızın)
  • Ortaokul veya imam-hatip ortaokul mezunu olanlar (herhangibir örgün liseden eğitim görememiş olanlar)
  • 9. Sınıfta devamsızlık hakkını dolduranlar (özürsüz)
  • Tutuklu veyahut yükümlü olarak ceza infaz kurumunda bulunan öğrenciler
  • Anne - babası vefat etmiş öğrenciler
  • Hafızlık eğitimi alan, veyahut ona benzer olan uzun süren eğitim gören öğrenciler

Aöl'e geçebiliyor. Tabii bunları beyan etmek için gerekli belgeleri de bulundurmanız gerekli. Bu şartlardan birini sağlıyorsanız, aöl'e geçiş sağlayabilirsiniz.

-Aöl'e kayıt olma

Aöl'e kayıt olanlar üç kategoriye ayrılırlar, bunlar:

-Yurt dışında eğitim görenler,
-Lise çağını geçmesine rağmen herhangibir örgün eğitim alamamış olanlar
-Yukarıda ki şartları sağlayan örgün lise öğrencileri.

Eğer ki yurt dışında denklik görmüş ve eğitim almışsanız sunmanız gereken belgeler şu şekilde:
  • Açık Öğretim Lisesi kayıt dilekçesi
  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Denklik belgesinin aslı (kredileri, dönemleri gösteren)
  • Kayıt ücretinin dekontu
  • Yeni öğrenci kayıt raporu

➡️ Denklik belgesi eğitim müşavirliklerinden veya ataşeliklerden alınır

Eğer ki lise çağını geçmiş olmanıza rağmen örgün eğitim görmemişseniz (ortaokul, ilk öğretim mezunları) sunmanız gereken belgeler şu şekilde:
➡️ Eğer daha önce hiç liseye başlamadıysanız veya sadece ortaokul/ilköğretimi bitirdiyseniz sunmanız gereken belgeler şu şekilde:

• Açık Öğretim Lisesine kayıt dilekçesi
  • T.C. kimlik belgesi veya kimlik numarası bilgisi
  • Ön cepheden çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf (4,5×6 cm)
  • Ortaokul diplomasıveya ilköğretim diploması aslı
    • Diploma kayıp ise diploma kayıt belgesinin aslı
  • Kayıt ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu
  • Yeni öğrenci kayıt raporu (kayıt sırasında hazırlanır)
    ➡️ Bu belgelerle ilk kayıt yaptırabilirsiniz.

➡️ Eğer normal lisede eğitim görmüşseniz/görüyorsanız ve yukarıdaki şartlardan birini karşılıyorsanız sunmanız gereken belgeler şu şekilde:

• Açık Öğretim Lisesine kayıt dilekçesi
  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Tasdikname ve/veya Başarı Durum Belgesi (öğrenci belgesi)
  • Kayıt ücreti dekontu
  • Yeni öğrenci kayıt raporu
    ➡️ Bu durumda önceki lise kayıtların belgelenir

Bu belgeleri halk eğitim merkezine sunmanız halinde, sorunsuz kayıt olabilirsiniz.

- Ders seçme, kredi ve dönem zorunluluğu.

Açık öğretim lisesine kayıt olduktan sonra, sadece sorumlu olduğunuz dersler ve vermeniz gereken dönem sayısı vardır. Bir aöl öğrencisi, şunlardan sorumludur:

-En az 8 dönem vermeniz veyahut 18 yaşından daha büyük olmanız (bu durumda 8 dönem şartı kalkar)
    -170 krediyi sağlamanız
    -Zorunlu olan 35 adet dersi vermeniz

Gerekmektedir. Bu şartları sağladınız taktirde aöl'den mezun olabilirsiniz.

Zorunlu derslerde bir istisna vardır, eğer ki bir zorunlu dersten (veyahut derslerden) (türk dili ve edebiyat dersi hariç) üç defa sınava girerseniz ve üçünde de başarısız olursanız, o zaman kaldığınız zorunlu derslerden sorumlu tutulmazsınız. Muafiyet sağlanmış olacağından dolayı, sadece kredi, dönem ve muaf olmadığınız zorunlu dersleri vermek durumnda kalırsınız.

Bir dönemde en fazla 12 ders seçebilirsiniz, kredi sınırı ise yoktur. Reşit olan ya da reşit olacak olan (mesela 18'ine girecek olan öğrenciler) bir yılda en fazla 3 dönem sınava girebilirlerken, reşit olmayan öğrenciler bir yılda en fazla 2 dönem sınava girebilir. Bir de bazı durumlarda ek sınavlar gerçekleşir, bu sınavlarada yks/kpss gibi sınavlara giren öğrenciler, veyahut aöl'de dönem şartını sağlayan ama kredi şartını sağlayamayan öğrenciler girebilir. Herkes için geçerli olmaz
    Geçme notu 50'dir ve yanlışlar doğruları götürmez. Yani 10 soruluk bir testten 5 doğru yaparsanız, dersi geçmiş ve kredisini almış olursunuz.

-Derslere çalışmanız gereken yerler.

Dersinizi seçtikten sonra, bu siteden (açık öğretim kurulu resmi sitesi) seçtiğiniz derse göre çalışmanız gerekmektedir. İhtiyacınız olan bütün bilgilere (hangi konuya çalışacağınız, nelerden sorumlu olacağınız) buradan ulaşabilirsiniz. Gördüğünüz üzere çoğu kitap normal lise kitabı, bir farkı yok. Yani normal bir ders kanalından ilgili konuların özet videolarını izleyerek çalışabilirsiniz. Zira ben öyle çalışmıştım, gerçektende faydasını gördüm. Size de bunu öneririm.

Evet, elimden geldiğince iyi bir rehber hazırlamaya çalıştım. Umarım yardımım dokunmuştur, eklemem/düzetlmem gereken bir yer varsa veyahut yanlış bilgi verdiğimi düşünüyorsanız lütfen belirtin, elimden geldiğince düzeltmeye ve iyileştirmeye çalışırım.

Son düzenleme: