Detaylar
Kim cevapladı?Bir avukata randevu alıp sorman daha iyi bence. Buradan bakınca mantıksız gözüküyor ama ya çoğu kişinin yaptığı klasik bir prosedür ise? Avukatlar ne kadar istiyor bu işler için bilmiyorum ama belki işinize yarayabilir.
Ayrıca sözleşmenin çıktısını da isteyebilirsin avukat ile görmeye gideceksen gösterirsin.
Ayrıca sözleşmenin çıktısını da isteyebilirsin avukat ile görmeye gideceksen gösterirsin.
İşletme fiilen olacak ve işleyecek ama fiilen ticaret sicilinde ve MEB ruhsatında kaydı olan kişi siz olacaksanız muvazaalı sayılır.Teşekkürler hocam. Memur oldukları için şirketi kağıt üstünde bana açacaklarını ama noter imzalı kağıtlarla ortaklık kurulacağını söylediler. Pek bilgim olmadığı için bana olumlu geldi bu yaklaşım. Sizin bu konuda bilginiz var galiba, kendilerine neler sorabilirim sizce? Neleri araştırmamı önerirsiniz?
- Kuruluş şekli
- Kurum türü
- Vergisel yükümlülükleri
- Ruhsatın kim üstüne olacağı
Elbette hiçbir sorun çıkmazsa herkes gelirine bakar (ki etik kısmına hiç değinmiyorum objektif olması adına) ama olası bir sorunda cezai sorumluluk doğrudan size ait olur ki işin muvazaalı icra edilmesi de ortaya çıkarsa ayrıca suç teşkil eder.
Not: Tabi bunlar genel-geçer bilgiler işin teferruatına göre detaylandırılır.
SkyHawking
Uzman
Hocam şirketin sahibi ben olduğum için benim imzam olmadan iş yapılamaz ki. Bahsettiğiniz riskelr nelerdir?Bu çok riskli, adın üzerinden şirket açmak sana tüm yasal ve Mali sorumluluğu verir. Kesinlikle imza atma veya adını verme. Tam bir saçmalık bana göre kimse kendini bu riske atmak istemez sende onlardan ol. Yoksa başın ileride beladan kurtulmaz.
Yok hocam o tür işler değil hahaBunun sonu umarım 'Zart Zurt Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşu A.Ş.' tarzı bir şeye çıkmıyodur.
Çok teşekkür ederim hocam önerinizi dikkate alacağım.Bir avukata randevu alıp sorman daha iyi bence. Buradan bakınca mantıksız gözüküyor ama ya çoğu kişinin yaptığı klasik bir prosedür ise? Avukatlar ne kadar istiyor bu işler için bilmiyorum ama belki işinize yarayabilir.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu operasyonel riskleri, dürüst olmak gerekirse, hiç düşünmemiştim. Belirttiğiniz gibi, olası bir denetimde veya kazada tüm sorumluluğun şirket sahibine kalacağı çok açık.İşletme fiilen olacak ve işleyecek ama fiilen ticaret sicilinde ve MEB ruhsatında kaydı olan kişi siz olacaksanız muvazaalı sayılır.
Bunlar başlıca temel önemli olan kısımlar. Lakin kuruluş ve ruhsat (sizin adına olması durumunda) sonrası da ayrıca çok dikkat edilmesi gereken hususlar var. Siz duruma vakıf olmaz da işleri takip etmezseniz olası kayıt usulsüzlüğü, ruhsat alınırken ya da alındıktan sonra bina/yapı ile ilgili eksik/gedik (engelli erişimi, yangın raporu, bağımsız yapı olup olmaması vs. vs.) olması, çalıştırılan personellerin yönetmeliğe aykırı alınması yahut sigorta girişleri gibi unsurlarda hatalı eylemler olması vs. gibi bir çok unsur var. Bahsi geçen ortaklık limited şirket kapsamında yönetimde ve ticari faaliyette olmamak kaydıyla olabilse de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Md. 28 kapsamı hiçbir şekilde çıkmaması yahut kamu görevinden ayrılmaları gerektiğinden ya bu (ve sayamadığım diğer) sorumlulukların hepsi size ait olacak ya da onun için başka birini bulmaları gerekecek.
- Kuruluş şekli
- Kurum türü
- Vergisel yükümlülükleri
- Ruhsatın kim üstüne olacağı
Elbette hiçbir sorun çıkmazsa herkes gelirine bakar (ki etik kısmına hiç değinmiyorum objektif olması adına) ama olası bir sorunda cezai sorumluluk doğrudan size ait olur ki işin muvazaalı icra edilmesi de ortaya çıkarsa ayrıca suç teşkil eder.
Not: Tabi bunlar genel-geçer bilgiler işin teferruatına göre detaylandırılır.
Peki, bu durumda size şunu sormak istiyorum: Bu senaryoda kendimi tam yasal koruma altına alarak teklifi sunan kişilerle "ortaklık" kurmanın temkinli bir yolu sizce mevcut mu? Sözleşmeye eklenecek maddelerle bunu başarabilir miyim?
Bir diğer sorum da şu: Örneğin, "ortaklık değil ticaret" yapılırsa, yani şirketi kendimi adıma kurup onlara dışarıdan faturalı hizmet verirsem bile bu durum yine de "memurların yasağını delmek için kurulmuş muvazaalı bir iş" olarak yorumlanabilir mi?
Veya sormak istediğim asıl soru şu: Bu kişilerin 657'ye tabi olması, bu işi yasal ve güvenli bir zemine oturtmayı en başından imkansız mı kılıyor?
Son düzenleme:
İşin etiksizliğini de bir kenara bırakıyorum, saçma sapan işlere girmeyin. Bunun burada konusunu açmana bile gerek yok. Onlar istediklerini yaparlar, seni de bir şekilde uyuturlar, belli ki prosedürlere de düşebileceğin durumlara da hakim birisi değilsin. Onların potansiyel yapabilecekleri şeylerin bedelini sen ödersin, borçlu ya da kanuni olarak suçlu duruma düşersin, onlar da senden sonra adına şirket açacağı başka avlar bulur. Belli ki deneyimsiz biri üstünden kendi işlerini yürütmek isteyen açgözlü ve hukuksal sorumlulukları kabul etmeyen insanlar bunlar, iyi falan değiller.
SkyHawking
Uzman
Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Bunlar öğretmen diye güvenmek istedim. Bir eğitimci, sizin bahsettiğiniz şekilde kendi menfaatleri uğruna genç bir insanın hayatını karartacak kadar kötü niyetli değillerdir diye düşündüm. Söylediiniz gibi yine de temkinli olmam gerekiyor, teklifi kabul etmem o halde.İşin etiksizliğini de bir kenara bırakıyorum, saçma sapan işlere girmeyin. Bunun burada konusunu açmana bile gerek yok. Onlar istediklerini yaparlar, seni de bir şekilde uyuturlar, belli ki prosedürlere de düşebileceğin durumlara da hakim birisi değilsin. Onların potansiyel yapabilecekleri şeylerin bedelini sen ödersin, borçlu ya da kanuni olarak suçlu duruma düşersin, onlar da senden sonra adına şirket açacağı başka avlar bulur. Belli ki deneyimsiz biri üstünden kendi işlerini yürütmek isteyen açgözlü ve hukuksal sorumlulukları kabul etmeyen insanlar bunlar, iyi falan değiller.
B 52 Stratofortress
Becerikli
Dediğinize göre siz sadece resmiyette aktif olacaksınız ama şirketin işleyişini sizin kontrolünüzde olmayacak. Açacağınız şirketin işleyişinde bir hata, hukuka aykırı bir işlem veya vergi usulsüzlüğü olması durumunda da sorumluluk size ait olur. Vergi ve sigortalarınızı karşılama sözü de ancak sözde kalır, zaten genç girişimci olarak başvurursanız 1 yıl boyunca sigorta ödemenize gerek yok.
Yeni konular
-
ASUS A55BM-E anakart ile mavi ekran ve performans sorunu
- yigitminer
-
-
-
-
-
-
-
-