Hakan Yusuf

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Köyümüzde şu an kullandığımız paket ADSL2+ 16 Mbps. Altyapı değerleri gayet uygun görünüyor, SNR margin değeri 13-14 arası değişiyor. Yani gayet sağlıklı bir altyapı mevcut. Sinyal kaybı ise 1.8, yani saha dolabı çok yakın olmalı. VDSL'e geçişi nasıl yapacağım, ekiplerin fiziksel bir müdahalesi gerekir mi?

VDSL altyapı varsa bölgenizde portunuz geçirilir. Fiziksel bir müdahale var. ADSL ile VDSL'de altyapı değerleri değişir. Altyapı sorgulaması yaptınız mı? Ne çıkıyor?

Köyümüzde şu an kullandığımız paket ADSL2+ 16 Mbps. Altyapı değerleri gayet uygun görünüyor, SNR margin değeri 13-14 arası değişiyor. Yani gayet sağlıklı bir altyapı mevcut. Sinyal kaybı ise 1.8, yani saha dolabı çok yakın olmalı. VDSL'e geçişi nasıl yapacağım, ekiplerin fiziksel bir müdahalesi gerekir mi?
Saha dolabında boş VDSL portu varsa geçiş sağlanır. Ama ADSL modem VDSL'i desteklemez. Yeni modem temin edilmesi lazım.

Saha dolabında boş VDSL portu varsa geçiş sağlanır. Ama ADSL modem VDSL'i desteklemez. Yeni modem temin edilmesi lazım.

Modem fiber bile destekliyor.

VDSL altyapı varsa bölgenizde portunuz geçirilir. Fiziksel bir müdahale var. ADSL ile VDSL'de altyapı değerleri değişir. Altyapı sorgulaması yaptınız mı? Ne çıkıyor?

Tabii altyapı sorgulaması yaptım, 16Mbps altyapı gözüküyor.

1780010803994.webp

Türk Telekom'un sitesinden sadece altyapı var ibaresini görebildiğim için Millenicom'dan denemiştim, bu sonuca ulaştım. Turknet'in sitesinden ise 35 Mbps veriyor.

1780011188201.webp

D-Smart'ta ise yine 16 Mbps.

1780011354152.webp

Digitürk'te ise.

1780011510706.webp

Başka bir sitede yine.

1780011606531.webp

Yani kısacası ADSL gözüküyor gibi Turknet'te sadece 35 Mbps var, o da belki altyapı değildir, paket sunuyordur diye düşünüyorum.

Eki Görüntüle 253160

Türk Telekom'un sitesinden sadece altyapı var ibaresini görebildiğim için Millenicom'dan denemiştim, bu sonuca ulaştım. Turknet'in sitesinden ise 35 Mbps veriyor.

Eki Görüntüle 253162

D-Smart'ta ise yine 16 Mbps.

Eki Görüntüle 253168

Digitürk'te ise.

Eki Görüntüle 253169

Başka bir sitede yine.

Eki Görüntüle 253170

Yani kısacası ADSL gözüküyor gibi Turknet'te sadece 35 Mbps var, o da belki altyapı değildir, paket sunuyordur diye düşünüyorum.
Bağlı olduğun dolap böyle değil ise(ki değil sanırım ) VDSL alamazsın.
Adsl ve VDSL her ne kadar da aynı kablo üzerinden (bakır) hizmet verse de farklı teknolojilerdir.
Modemin Fiber desteklemesi VDSL destekleyeceği anlamına gelmiyor.
Bende de Asus un ADSL modemi vardı. Router olarak kullanabiliyordum ama VDSL2 desteklemiyordu

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-05-29 085730.webp
    Ekran görüntüsü 2026-05-29 085730.webp
    275,2 KB · Görüntüleme: 22
VDSL'e geçişi nasıl yapacağım, ekiplerin fiziksel bir müdahalesi gerekir mi?
Şöyle bir durum var hocam: Eğer bağlı olduğunuz port sadece ADSL ise VDSL porta geçirilmek için saha dolabından fiziksel müdahale yapılır ve portunuz VDSL'e taşınır. Ancak portunuz ADSL/VDSL combo ise genelde fiziksel müdahale yapılmaz, gelen sinyal türü sistemden VDSL olarak değiştirilir böylece fiziksel müdahaleye gerek kalmaz. Bazı bölgelerde combo iken bazı bölgelerde ADSL/VDSL birbirinden ayrı olabilir.

Bağlı olduğun dolap böyle değil ise(ki değil sanırım ) VDSL alamazsın.
ADSL ve VDSL her ne kadar da aynı kablo üzerinden (bakır) hizmet verse de farklı teknolojilerdir.
Modemin fiber desteklemesi VDSL destekleyeceği anlamına gelmiyor.
Bende de ASUS'un ADSL modemi vardı. Router olarak kullanabiliyordum ama VDSL2 desteklemiyordu.

Şu an kullandığım modem Türk Telekom ZTE Zxhn H168a. Şehirde de TP-Link VC220gu kullanıyorum, aynı modem yan komşumuzda da var, ondan da izin alıp baktım, onda da ADSL2+ yazıyor. Şehirde kullandığım VC220gu'da VDSL2 yazıyor.

Şöyle bir durum var hocam: Eğer bağlı olduğunuz port sadece ADSL ise VDSL porta geçirilmek için saha dolabından fiziksel müdahale yapılır ve portunuz VDSL'e taşınır. Ancak portunuz ADSL/VDSL combo ise genelde fiziksel müdahale yapılmaz, gelen sinyal türü sistemden VDSL olarak değiştirilir böylece fiziksel müdahaleye gerek kalmaz. Bazı bölgelerde combo iken bazı bölgelerde ADSL/VDSL birbirinden ayrı olabilir.

Altın değerinde bilgiler.