Rehber AFUEFI ile BIOS Güncelleme

AFUEFI, AMI Aptio BIOS kullanan ASUS anakartlarda BIOS güncellemek (flaşlamak) için kullanılan, AMI'nin UEFI Shell tabanlı bir firmware güncelleme aracıdır.
Uyarı: Aşağıdaki yöntemi henüz denemedim. Denediğimde bu metni güncelleyeceğim. Risk size aittir.

Kurulum Adımları​

1. GPT/FAT32 formatlı bir USB sürücü hazırlayın
  2. AFUEFI aracını (genellikle AMI'nin APTIO V paketindeki AfuEfi64.efi dosyasıdır) indirin ve ASUS.CAP BIOS dosyanızla (örn. sürüm 3636) birlikte USB'nin ana dizinine (root) kopyalayın.
  3. BIOS'ta (Boot/Önyükleme menüsü altında) Boot Option #1'i (1. Önyükleme Seçeneği) "UEFI: Built-in EFI Shell" olarak ayarlayarak anakartın UEFI kabuğuna (shell) önyükleme yapın, saf UEFI modu için gerekirse CSM'yi devre dışı bırakın, kaydedin ve çıkın.

Shell (Kabuk) Erişimi​

• UEFI shell komut isteminde ("Shell>" gibi), map veya ls komutlarıyla USB dosya sisteminizi tanımlayın. Bu genellikle fs0: veya fs1:'dir.
  • fs0: (kendi sürücü numaranızla değiştirin) komutuyla bu sürücüye geçiş yapın.
  • Ardından AFUEFI ve .CAP dosyasının göründüğünü doğrulamak için ls komutuyla dosyaları listeleyin.

Güncelleme Komutu​

AfuEfi64.efi <biosdosyasi.cap> [seçenekler] komutunu çalıştırın. Buradaki temel seçenekler şunlar:
  • /P (ana BIOS'u programla)
  • /B (önyükleme bloğunu/boot block programla)
  • /N (NVRAM'i programla)
  • /C (ROM ID uyumluluğunu kontrol et)
  • /X (kontrolleri atlamak için uzman modu)
  • /REBOOT (flaşlama sonrası otomatik yeniden başlat)

Örnek: AfuEfi64.efi PRIMEA520MK.CAP /P /B /N /C /X

Çıkan istemleri onaylayın, ilerlemeyi izleyin ve işlem bittiğinde sistemi yeniden başlatın.

Temel Farklılıklar​

AFUWIN'in (İşletim Sistemine bağımlı) aksine AFUEFI, Windows müdahalesi olmadan daha güvenli güncellemeler yapabilmek için işletim sisteminden bağımsız olarak UEFI shell'de çalışır; modlanmış (değiştirilmiş) BIOS'lar için veya EZ Flash'ın dosyaları reddettiği durumlarda idealdir. Flaşlamadan önce checksum (sağlama toplamı) değerlerini doğrulayın ve dosyanın uyuşmaması durumunda anakartı kullanılamaz hale getirme (brick etme) riski taşıdığını unutmayın. İşleme başlamadan önce her zaman /O backup.cap komutuyla yedek alın.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…