Okan Gençoğlu

Üyecik
Merhaba, Instagram'dan geldim, yeni kaydoldum ve mobildeyim, hatalarım olabilir, şimdiden kusura bakmayın. Sistem özelliklerinden başlamak istiyorum.

• Anakart: Gigabyte Aorus X870 Elite
  • İşlemci: Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran kartı: Zotac 5080
  • RAM: Patriot Viper 7600 MHz
  • PSU: MSI 1250W Gold sertifika.

Bu kadar yeter sanırım, çok lazım olacağını sanmıyorum bunların. Dün gece vardiyadan çıktım, eve geldim, tatlı tatlı bilgisayarımda oturup oyun oynayacağım. Bilgisayarda kardeşim vardı, açıktı. Bir restart atıp geleyim diye bilgisayarı resetledim. Bilgisayar açılmamaya başladı, reset atmadan önce her şey normaldi. Otomatik onarım moduna girdi, "Ağa bağlanılamıyor" diye hata vermeye başladı. Yapay zekâ ile çözmeye çalıştım, tüm söylediklerini yaptım, yine açamadım. Son çarem olan format attım, sonunda Windows ekranına ulaştım ama interneti hiçbir şekilde görmüyordu. Ethernet bağlı olmasına rağmen görmüyordu. Telefondan paylaşım yaptım, USB ile driver'ları güncelledim, bilgisayar kasıp donmaya başladı ve bir anda kilitlendi.

Tekrar format attım, tekrar Windows ekranına ulaştım. Bu sefer işlemleri tek tek yapmaya başladım. Aygıt yöneticisine girdiğimde ağ denetleyicisi ve 3 tane bilinmeyen aygıt vardı. Ağ bağdaştırıcıları normal bir şekilde görünüyor ama interneti hiçbir şekilde görmüyordu. Ağ denetleyicisi kimliğini kopyalayıp elle güncellediğim an PC kilitlenip kalıyor. GCC'den güncellediğimde Wi-Fi driver'ı kurarken kilitlenip kalıyor, donuyor. Şimdi anakartı garantiye göndermeden önce çözümler aramaya başladım ama bunu nasıl anlatacağımı, internette nasıl araştıracağımı bilmiyorum. Umarım sorunumu düzgün bir şekilde anlatabilmişimdir ve umarım garantiye göndermeden çözümü vardır. Kıymetli forum üyeleri, hocalarım, gerektiği yerde numara sosyal medya paylaşmaya hazırım. Umarım garantiye gitmeden çözümü vardır.

Tamam anladım o yüzden donanım çakışmasına öncelik verdim, ve fiziksel bir sorun bile olabilir. Benzer bir durum başıma geldi üstelik kullanmadığım bir donanım için. SATA donanımım benim aynı şekilde kendi kendine yok oluyordu aygıt yöneticisinde, üstelik bu tetikleme daha sonra USB 2.0 portlarını bozuyordu Windows üzerinde, çalışmaz hale geliyordu. Bilgisayarı yeniden başlatınca düzeliyordu, ama aynı döngü kendini sürdürüp duruyordu. Daha sonra SATA farklı anakart için eski bir BIOS yükledikten sonra brick moda düştü, yani tamamen artık yok :) Ve USB 2.0 portlarımda bundan dolayı çakışma yaşayıp bozulmuyor. Sizinde sisteminiz oldukça iyi, yani format attıktan sonra böyle büyük bir sorun yaşamamanız gerekir. En kötü yanlış sürücü fln kurduğun için sorunlar olabilir, ama aygıt kayboluyorsa işte ciddi bir donanım çakışması olabilir, diğer ihtimal benim SATA gibi firmware hatasından dolayı donanımsal bir sorunu ilgilendirebilir.
Asıl saçma olan şey normal bir şekilde win 11 isosunu kaynağından indirdim formatı attım windowsun kendi kendine çözmesi gerekiyordu yani bu sorunu. Eğer senin dediğin gibi bir yazılım çakışması varsa daha kötü garantiye göndermek mecburiyetinde kalacağım formatla düzeltemediğim şeyi başka nasıl düzeltirim bilmiyorum.

Bence garanti için acele etme. Windows 11 artık bu konularda çok hassas gibi davranıyor, ama ayıptır söylemesi sıçıp batırabiliyor. Mesela ben de dahili bir Realteak Ethernet + TP-Link Type-C girişli Ethernet kart var. Realtek sürücü kendisi yüklediği zaman bilgisayar zırt pırt takılıyor, kendi sitesinden indirince düzeliyor. TP-Link içinde kendisi bulamıyor, ben yükleyince çalışıyor ama bu sefer TP-Link aygıt yöneticisinde özellikler ayarlar kısmında 2 ayarı kapattığım zaman çalışıyor. Donanım çakışması yazılımsalda olabilir, evet bu bir sorun ama işte anakart BIOS güncelleme büyük ihtimal çözer. Garanti göndermeden önce MSI Global desteğe yazın.

Bence garanti için acele etme. Windows 11 artık bu konularda çok hassas gibi davranıyor, ama ayıptır söylemesi sıçıp batırabiliyor. Mesela ben de dahili bir Realteak Ethernet + TP-Link Type-C girişli Ethernet kart var. Realtek sürücü kendisi yüklediği zaman bilgisayar zırt pırt takılıyor, kendi sitesinden indirince düzeliyor. TP-Link içinde kendisi bulamıyor, ben yükleyince çalışıyor ama bu sefer TP-Link aygıt yöneticisinde özellikler ayarlar kısmında 2 ayarı kapattığım zaman çalışıyor. Donanım çakışması yazılımsalda olabilir, evet bu bir sorun ama işte anakart BIOS güncelleme büyük ihtimal çözer. Garanti göndermeden önce MSI Global desteğe yazın.
Anakart MSI değil gigabyte bios sürümü güncel ama sırf denemek için bios da resetleyeceğim

Anakart MSI değil gigabyte bios sürümü güncel ama sırf denemek için bios da resetleyeceğim
Sorry gözden kaçmış. BIOS arayüz farklı olsada sanırım var ASPM mode.
Ekran görüntüsü 2026-09-27 232906.webp
Ekran görüntüsü 2026-09-27 232912.webp