20601

Gelişen
Arkadaşlar oyuna girince ya da OCCT testinde PSU testi yapınca PC restart atıyor. Fotografta gozuktugu gibi 2 tane sarı yuvarla şeyde siyahlık var yanık gibi, onun dışında bütün kalın kule gibi olanlarda beyaz bir şey akitmis. Elle silinmiyor yapışmış. Sert oyuna falan girince 5 10 dk sonra restart atıyor PC. Bu güç kaynağına yapabileceğim bir şey var mı? Tamir olur mu ya da ölmüs gibi mi gözüküyor? Modeli; Xigmatek nrp 600 80 Plus, kasanın yanında gelmişti.

IMG_20250414_005418_695.webp

IMG_20250414_005314_876.webp

IMG_20250414_005509_496.webp

IMG_20250414_004850_848.webp

Dosya Ekleri

• IMG_20250414_005509_496.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 64
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar oyuna girince ya da OCCT testinde PSU testi yapınca PC restart atıyor. Fotografta gozuktugu gibi 2 tane sarı yuvarla şeyde siyahlık var yanık gibi, onun dışında bütün kalın kule gibi olanlarda beyaz bir şey akitmis. Elle silinmiyor yapışmış. Sert oyuna falan girince 5 10 dk sonra restart atıyor PC. Bu güç kaynağına yapabileceğim bir şey var mı? Tamir olur mu ya da ölmüs gibi mi gözüküyor? Modeli; Xigmatek nrp 600 80 Plus, kasanın yanında gelmişti.

Eki Görüntüle 140516

Eki Görüntüle 140513

Eki Görüntüle 140515

Eki Görüntüle 140517
Belli, güç kaynağın arızalı. Yüzü astarı geçer muhtemelen. PSU değiştir de, başka bir parçayı eskaza yakmayasın.

Belli, güç kaynağın arızalı. Yüzü astarı geçer muhtemelen. PSU değiştir de, başka bir parçayı eskaza yakmayasın.

Agam çalışıyor güç kaynaği ama bozuk değil belki bobin ya da kondinsatör arızalı olabilir bir de DDR3 eski bir sistem tek başına güç kaynağı alma boşa masraf sanki. Güc kaynağı calismasa dediğin de haklısın ama çalışıyor Death Stranding oynarken bu sıkıntı olmuyor 2 3 saat oynuyorum restart atmiyor mesela bir FF7 remake deneyeyim dedim ilk Boss'a gelmeden restart atıyor bu da bir 30 dk falan ediyor OCCT açınca 1 dk da yapıyor aynı sorunu.

Yanık olarak ifade ettiğiniz kısımları, daha net fotoğraflar üzerinde işaretleyip paylaşır mısinız? Görüntüler flu.

Bu arada bu güç kaynağı ile hangi sistemi çalıştırıyorsunuz?

Yanık olarak ifade ettiğiniz kısımları, daha net fotoğraflar üzerinde işaretleyip paylaşır mısinız? Görüntüler flu.

Cember icine ekleyip attım buyur 2 fotoğraftata bir karaltı var 1. fotoğrafta tam belli oluyor kapkara 2. fotoğrafta biraz az ilk fotodaki yer bayağı kömür gibi olmuş. Bir de bu sarı turuncu şeylerin yanındaki beyaz şeyler normal değil sanki bu siyah olan şeyler patlayıp icindekiler dışarı çıkmış gibi her yerin de var neredeyse.

Bu güç kaynağı ile Gigabyte H61m DS2 anakart RX 560 2 GB ekran kartı i5 3340 işlemci 16 GB RAM böyle bir sistem biraz eski biliyorum yenisini alma fikrim var alana kadar 3 5 oyun atayım dedim ha bire restart atıyor normal de olmuyordu sonradan başladı bu sıkıntı bazen olmuyor.

Dosya Ekleri

• IMG_20250414_005314_876.webp
    720,3 KB · Görüntüleme: 56
  • IMG_20250414_005509_496.webp
    890,5 KB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme:
Bir de bu sarı turuncu şeylerin yanındaki beyaz şeyler normal değil sanki

Onlar silikon ve normal. Sisteminiz de zaten PSU için gayet düşük.

Burada işaretlediğiniz bobinin kabloları erimiş olarak gözüküyor, net bir fotoğraf olsaydı belki sadece toz ya da kir de denilebilirdi. Bir de benim işaretlediğim kapasitördeki siyahlık eğer gölge falan değilse de pek iç açıcı değil kontrol etmekte fayda var. Hatta giriş katının komple gözden geçirilmesi iyi olur ama düzeltilmesi çok da maliyetli olmamalı.

Son düzenleme:
Agam çalışıyor güç kaynaği ama bozuk değil belki bobin ya da kondinsatör arızalı olabilir bir de DDR3 eski bir sistem tek başına güç kaynağı alma boşa masraf sanki. Güc kaynağı calismasa dediğin de haklısın ama çalışıyor Death Stranding oynarken bu sıkıntı olmuyor 2 3 saat oynuyorum restart atmiyor mesela bir FF7 remake deneyeyim dedim ilk Boss'a gelmeden restart atıyor bu da bir 30 dk falan ediyor OCCT açınca 1 dk da yapıyor aynı sorunu.
Sebebi de işte akım çekmesi değişken olduğu için. Yüksek akım çekmeye çalışınca PSU'da vermiyor. Vermeyince de restart atıyor.
Ağır oyunlarda yük bindiği için daha çok güç tüketmesinden kaynaklı.

Bence güç kaynağı almalısın, zaten evrensel bir parça yani ileride sistem falan alsan da kullanabilirsin.

Tamiri hem çok sağlıklı olmaz, hem de işini iyi yapan birileri yok ayrıca kimse doğru düzgün uğraşmaz. Bilgisayarcı yapmayabilir bile, elektronikçiye yönlendirebilir. Biraz da bunlardan ötürü tamir önermiyorum.

Onlar silikon ve normal. Sisteminiz de zaten PSU için gayet düşük.

Burada işaretlediğiniz bobinin kabloları erimiş olarak gözüküyor, net bir fotoğraf olsaydı belki sadece toz ya da kir de denilebilirdi. Bir de benim işaretlediğim kapasitördeki siyahlık eğer gölge falan değilse de pek iç açıcı değil kontrol etmekte fayda var. Hatta giriş katının komple gözden geçirilmesi iyi olur ama düzeltilmesi çok da maliyetli olmamalı.

Eki Görüntüle 140537

Hocam sizin işaretlediğiniz şey gölge ben baktım onda bir yanıklık falan yok dediğiniz gibi silikon falan çok fazla var galiba olduğu kadar idare edip sıfır sistem ile yoluma devam edeceğim gibi sıfır güç kaynağı ile uğraşmak yerine benim bir becerim de yok tamir edemem tamir ettirebileceğim bir yer de yok bulunduğum şehir de sıfır aynı güç kaynakları da 2K 2500 civaridir değmez gibi.

Görüntü net olmadığı için silikon mu, boya mı yoksa patlamış mı belli değil.

Silikon boya değil güç kaynağını açınca baktım.

Sebebi de işte akım çekmesi değişken olduğu için. Yüksek akım çekmeye çalışınca PSU'da vermiyor. Vermeyince de restart atıyor.
Ağır oyunlarda yük bindiği için daha çok güç tüketmesinden kaynaklı.

Bence güç kaynağı almalısın, zaten evrensel bir parça yani ileride sistem falan alsan da kullanabilirsin.

Tamiri hem çok sağlıklı olmaz, hem de işini iyi yapan birileri yok ayrıca kimse doğru düzgün uğraşmaz. Bilgisayarcı yapmayabilir bile, elektronikçiye yönlendirebilir. Biraz da bunlardan ötürü tamir önermiyorum.

Anladım zaten tamirini yaptırabileceğim biri de yok çevrem de şehrim de de öyle en iyisi ya yeni sistem ya da güç kaynağı yardımınız icin teşekkür ederim.